Kunne du tenke deg en keramisk grill?

Keramiske griller, såkalte kamadogriller, har blitt svært populære de siste årene.

De er større og har tykkere vegger enn vanlige kulegriller i metall, noe som gjør at de holder bedre på varmen. Og det gjør også at du får en bedre varmefordeling. Med en keramisk grill kan du også regulere varmen lettere enn med en vanlig grill. Du kan røyke pølser eller lage pizza, du kan langtidssteke svenenakker for å lage saftig pulled pork, og du kan bake brød. Mulighetene er nesten uendelige. Keramiske griller bevarer også mer av fuktigheten. Dermed blir det du griller saftigere. Og fuktighet gjør også at røyksmaken fester seg lettere til kjøttet. Og er du som meg som liker å grille året rundt, er de så godt isolert at det ikke er snakk om nevneverdig varmetap når gradene faller. Selvsagt kan det hende du må bruke litt mer kull når det er er 30 minus ute, og du fortsatt insisterer på å grille.

Noen av ulempene er at de er tunge. Svært tunge. De veier alt fra 70 kg og oppover til godt over 100 kilo. De er også dyre (mer om det litt lenger ned), så dette er ikke noe du bør impulskjøpe med mindre du nettopp fikk en telefon fra en statlig bedrift på Hamar nylig. En av fordelene med en kamado er også en av ulempene. Fordi de er så godt isolerte bruker de lang tid på å kjøle seg ned. Dermed kan du få problemer dersom grillen din blir for varm. En annen ulempe er at du ikke kan gjøre to ulike ting samme dag. Om du har brukt grillen som en røykovn, er det en stor operasjon å sette i gang med å grille etterpå (les: rødglødende keramikk og tjukke sveiserhansker).

Jeg har flere venner som har kamadogriller, og de elsker dem. Å kjøpe en slik grill er en investering. Med litt innsats og påpasselig vedlikehold har du en grill for livet.

Som sagt, dette er dyre griller.

xxl-mates-nest-291x348.jpg (291×348)

Den mest kjente produsenten er kanskje Big Green Egg. Deres XL Egg, med 61 cm diameter (og det er jo den størrelsen vi går for), veier 105 kg, og koster hele 21 495 kroner hos SousVide Norge. Og det er uten understellet!

hero-bigjoe-cart-red.png (700×700)

Kamado Joe er en annen produsent. Deres BigJoe finner du også på SousVide Norge, til den nette sum av 21 889 kroner. Men da får du med understell og sidebord.

Primo_LXL_bordRF_produktbild.jpg (500×500)

Fantastiske BBQ Shop i Asker har en tredje variant fra Primo. Komplett pakke, med grill og rustfritt bord vil koste deg 19 500 kroner. Og da får du en diameter på 64 cm.

resampler.aspx (600×425)

Men så har den norske vedprodukt- og bålpanneprodusenten Espegard slått til med en egen kamadoserie! Deres største kamadogrill har en diameter på 60 cm, og veier 105 kg. Men prisen er 11 490 kroner, inkludert understell og sidebord.

0Shares

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.