Krydder på ølboks

Krydder på ølboks

Grillkrydder på ølboks skulle man tro nesten var en naturlig greie. Men det er ytterst få produsenter som gjør det. Én av dem er norske Ivar Laukholm, også kjent som «Chef Ivar».

Chef Ivar kontaktet meg og lurte på om jeg var interessert i å teste de nye krydderne hans. Han sendte prøver, og har ingen annen innvirkning på innlegget.

Den nye krydderserien består av fire ulike krydderblandinger: Grill Allround BBQ Rub, Hickory Coffee BBQ Rub, Honey Citrus BBQ Rub og Jalapenos Guacamole BBQ Rub.

Boksene åpnes som helt vanlige ølbokser

Kjøper du alle fire, kommer de festet til hverandre slik en firepakning med ølbokser fra håndverksbryggerier festes sammen. Og det er jo litt festlig å pakke opp en sånn firepakning med krydderbokser. Det må jeg innrømme.

Boksene kommer med plastlokk du kan sette på etter at de er åpnet.

Boksene åpnes som en vanlig boks som inneholder drikkevarer. Og er du redd for at krydderiene skal forringes etter åpning, så er det bare å ta det med ro. Det følger nemlig med plastlokk som du setter oppå den åpnede boksen, slik at du slipper søl og at krydderblandingen forringess for mye av eksponering til luft.

Selve boksene ligger fint i hånden, og det er ikke noe problem å få et jevnt lag på maten du skal lage. Det vil si, dersom du bruker kokketrikset med å drysse krydderet fra en viss høyde og er litt varsom med bevegelsene dine når du gjør det.

Boksene er av metal, og jeg vil anta det er snakk om aluminium. Og er kommer litt kritikk. Metallet er svært tynt, og boksene føles veldig myke når du holder i dem. Det skal ikke så mange gangers bruk til før de er ganske bulkete. Men det er jo smaken som teller.

Ja, hva med smaken? Er disse fire krydderblandingene noe gode?

Grill Allaround BBQ Rub skal kunne brukes på det meste av kjøtt. Den har en smaksprofil som er ganske gjengs for europeiske grillkrydre, men med en liten snert fra chili som man ikke opplever med så mange andre sånne allaround-blandinger. Jeg har testet den på svinekjøtt (koteletter og nakkekoteletter), på kylling (lår og vinger), samt på rødt kjøtt (hamburger og entrecote). For meg fungerte den absolutt best til svin og storfe. Den har som sagt en liten snert av chili, som funker veldig godt til nakkekoteletter og hamburgere. Og jeg vil tro den kan fungere veldig bra til et større stykke høyrygg som får ligge et halvt døgn på smokeren.

Burgere med Allaround rub

Coffee Hickory BBQ Rub har også en god snert av chili. Denne blandingen har en dypere smak enn allaround-krydderet. Og er du ikke glad i kaffe, er det bare å puste med magen. For det er ikke kaffesmak på dette krydderet. I stedet gir kaffen, i samspill med hickory, litt jordaktige toner som passer veldig godt til f. eks høyrygg eller en hel svinenakke om du vil gå litt vekk fra de søte rubene til pulled pork.

Samtlige rubs ble testet grundig

Honey Citrus BBQ Rub var kanskje den jeg var mest spent på. Dette er en rub som fungerer fantastisk godt til kyllingvinger. Den har en lett søtlig smak, med litt syre (og igjen noe chili). Dette er en innertier til kylling. Ikke bare vinger, men også lår. Den lette sødmen og syrligheten går veldig godt til de litt fete kyllingvingene. Og kyllingkjøttet kommer godt frem med denne krydderblandingen, som makter å gi god smak samtidig som det ikke overdøver det lyse kjøttet. Jeg testet det også på svinekjøtt, og jo, det funker, men ikke like bra som til kylling.

Jalapenos Guacamole og Hickory Coffee på svinekoteletter

Jalapeno Guacamole BBQ Rub ga meg fort assosiasjoner til Mexico og tex-mex. Selve ruben er avrundet, men har et godt spark fra chili. For enkelte kan nok denne blandingen oppleves som ganske sterk. Selve chilismaken er noe fruktig, og den har en fin lengde på styrken. Dette er en veldig bra rub å bruke til kylling og svin når du skal lage tacos. Eller som en rub nr to på storfekjøtt til tacos og andre meksikansk-inspirerte retter.

Kyllingvinger er flotte å bruke til test av ulike rubs

Chef Ivars krydder kan du bestille her

pitmaster