Norske matprodusenter villeder deg

Norske matprodusenter villeder deg
Norske matprodusenter sender ut «grillribbe av bog», selger deg feilmerkede produkter og ler hele veien til banken.
Dette innlegget startet som en kommentar i en Facebook-gruppe.
Dette innlegget er mine meninger, og gjenspeiler ikke nødvendigvis meningene til mine samarbeidspartnere.
Jeg blir så himla trist hvert bidige år. For det er det samme hver sommer. Rett rundt påske flommer kjølediskene i matbutikkene av grillprodukter.
Grillribbe av kam. Hva gir du meg?

Dog, grillprodukter er å dra det langt.

Dette er tilsynelatende godt kjøtt og god fisk som settes inn med saltvann, sukkerlake, flytende røyk og en haug med smaksforsterkere, slik at de bare smaker salt eller søtt.
Ribbe av bog? Hva slags gris er dette?
Fakismile fra Gilde
Det er trist å skue utover kjølediskene. For der ligger nydelig fårefilet innsauset i en eller annen marinade som skal appellere til flest mulig.
Tonnevis med kjøtt og fisk ødelegges før amatørkokker har fått sine klebrige fingre i produktene og svidd dem på gass og kull og pellets.
Gilde, Nordfjordkjøtt, Prior og alle de andre pøser ut disse produktene, og selvsagt har de gode salgstall. Det finnes knapt alternativer, annet enn noen argentinske biffer, nakkekoteletter eller ihjeltrimma norsk brisket.
Babybacks er ikke spareribs

Babyback ribs som aldri har vært i nærheten av en smoker, blir solgt som spareribs.

«Grillribbe» av bog og nakke blir solgt som, vel, ribbe. Riktignok står det på etikketen hvor det kommer fra, men det er «GRILLRIBBE» som er øyefanget.

Villedende

Til Nettavisen 12. mai 2024, sier Norturas kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen:
«Grillribbe av bog er et produkt som ligner på vanlig grillribbe, og det skal tilberedes og brukes på samme måte. Derfor bruker vi grillribbe i navnet for å hjelpe de som står i butikken med å skjønne hvordan produktet kan brukes. Samtidig merker vi selvfølgelig tydelig med at dette er laget av bog.»

Jeg er ingen jurist, men som forbruker opplever jeg dette som villedende.
Å kalle bog eller nakke for «ribbe» er rett og slett lureri. Selv om de merker det.
Å kalle babyback ribs for spareribs er i grenseland til svindel.
Hva blir det neste? Grillbryst av kylling laget av lårkjøtt?
Disse «spareribsene» har like mye med barbecue å gjøre som grandisen har med italiensk pizza.

Dette er ikke barbecue

Det er ingen tvil om at vi nordmenn elsker å grille når været blir varmt. Og det er en bra ting.
Det er heller ingen tvil om at mange er nysgjerrige på barbecue og hvordan det gjøres i USA.
Dessverre bidrar de store matprodusentene og dagligvarekjedene til at kundene får feil inntrykk av hva barbecue er. Men så  lenge man klistrer «Texas BBQ», «barbecue» eller noe annet tilsvarende på etikettene, så er det jo barbecue. Ikke sant?
Om man spør de som pusher disse produktene, så er svaret en eller annen variant av følgende:
«Våre salgstall viser…»
«Forbrukerne etterspør enkle løsninger når de vil grille i parken»
Dette er latskap fra produsentene. De gir jo oss ingen alternativer! De dytter dette ned i halsen på alt og alle, til grillkrydderet står som en sky ut av nesa på oss og vi gulper søtladen barbecuesaus.
Det skulle ikke forundre meg om mye av årsaken til at disse produktene tvinges på oss, er at alt saltet og sukkeret (og sikkert et par andre ting) gjør at kjøttet eller fisken holder lenger i kjøledisken enn de kotelettene som bare er rent kjøtt.
Vi som elsker å grille, vi som elsker barbecue, vi som elsker å utforske denne matkunsten, denne matgleden og matkulturen, vi får ta til takke med svinekoteletter, nakkekoteletter, en syltynn entrecôte eller en hel kylling som vi kan dele opp (lår og vinger finner du i frysedisken).
Og da har jeg ikke begynt å tenkte på alle pølsevariantene som smaker det samme og som er stappa med ost, nesten uansett hva slags pølse det er snakk om.

pitmaster