Salat med ristede valnøtter, grillede aspargesbønner og feta

Salat med ristede valnøtter, grillede aspargesbønner og feta

Dette er en av mine favoritter blant tilbehør til grillmat. Dette er dessuten en rett som enkelt kan bli en forrett, delerett eller være på koldtbordet.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no og Traeger Grills Norge

Første gangen jeg spiste denne retten var på en gastropub i nord-London. Vi var tre stykker som delte den som en forrett. Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk. Valnøtter, aspargesbønner og fetaost høres veldig enkelt ut. Men da maten kom på bordet og jeg tok den første munnfullen, var all tvil forsvunnet som dugg for solen.

Salat med valnøtter, aspargesbønner og fetaost er fantastisk tilbehør

Disse tre elementene har nemlig nesten alt du trenger for en smaksopplevelse av de store. Det er forskjellige teksturer. De sprø bønnene og den myke fetaosten. Nøttene.

Så er det smakene da. Friske bønner.  Salt fetaost. Den dype nøttesmaken fra valnøttene, som kommer ekstra godt frem etter en tur på grillen.

For denne bør lages på grillen, slik at nøttene får litt røysmak. Men selvsagt, det er ikke noe problem å lage denne på komfyren.

PRO TIP: Her må du bruke friske aspargesbønner. Frosne har ikke samme sprøhet og mangler litt på smaken.

Du trenger

100 gr valnøtter

250 gr aspargesbønner, friske

150 gr fetaost

Salt og pepper

Litt god olivenolje

Slik gjør du det

Når det gjelder nøttene, har du to valg. Enten å røyke dem litt, på rundt 100 grader i en times tid på f. eks smokeren. Eller riste dem på høy varme i noen minutter. Jeg foretrekker det siste. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885, som gir veldig god varme til å riste nøttene.

Her grilles både nøtter og bønner samtidig

Fordel nøttene på et grillbrett eller legg dem i en varm og tørr støpejernspanne (eller noe annet som tåler å være på grillen). Tørrist dem til du lukter nøtter. Pass på at du ikke brenner dem. Ta nøttene av brettet eller stekepanna og ha de i en bolle. Pass på, de er veldig varme.

Skjær tuppene av bønnene og vask dem godt før du griller dem

Skjær tuppene av aspargesbønnene og skyll dem godt. Tørk dem på kjøkkenpapir.

Ha bønnene, med litt olje, i den varme stekepanna eller på grillbrettet. Stek dem i et par minutter til de er «al dente». Ha de i samme bolle som nøttene.

En herlig sommerlig salat

Bruk fingrene og bryt opp fetaosten over nøttene og bønnene. Hell over litt god olivenolje, og ha på litt nykvernet pepper og eventuelt litt salt. Bare husk på at fetaosten er ganske salt.

Her i selskap med nakkekotelett, knuste poteter og chimishurri

Serveres lun, enten som den er eller sammen med litt grillet kjøtt, som nakkekoteletter eller en nydelig grillet biff.

pitmaster