Røkt ost på grillen – slik gjør du det

Røkt ost på grillen –  slik gjør du det

Røkt ost er enkelt å lage på grillen. Og det er fantastisk på burgere, i salater, mac n cheese og mye annet. Eller bare som den er, med litt kjeks til. Her får du mine tips for å lykkes med røyking av ost!

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen har sponsede linker og innhold.

Røkt ost er nydelig til så mangt. Enten det er på en deilig hamburger, i mac n cheese, eller andre retter der du ønsker å få litt ekstra smak. Du kan jo for eksempel ha revet røkt ost på pizza eller lasagne. Eller lage et deilig ostesmørbrød.

Hva slags ost egner seg?

De fleste typer ost kan røykes. Likevel synes jeg det blir best når jeg bruker halvfaste eller faste oster, som edamer eller cheddar. Norvegia og Jarlsberg egner seg ypperlig til røyking.

Veldig harde oster som parmesan eller peccorino kan fort bli litt vel salte og ubehagelige i mine øyne. Men det er jo bare å prøve seg frem.

Mykere oster, som camembert og brie kan også fungere, men da ville jeg lagt dem på et fat eller skål, i tilfelle skorpen skulle ryke.

Jeg har ikke forsøkt meg på fersk mozzarella, men for meg ville det være å ødelegge den milde melkesmaken som denne osten har.

Ingen røyk uten ild

Ost smelter jo relativt lett. Derfor kan du ikke fyre opp grillen som vanlig. Selv indirekte varme kan bli for sterkt.

Løsningen er et røykrør. det er rett og slett et perforert rør som du fyller med pellets, tenner på og legger på grillen. Dermed kan du kaldrøye på grillen din, uansett hva slags type det er. Jeg er storfornøyd med dette røykrøret fra A-maze-N.

Pass på at du har åpnet ventiler og sørger for at det er sirkulasjon. Om røyken ikke sirkulerer ut, kan den fort sette en sur smak på osten. Og det vil vi ikke.

Røykrøret avgir en varme på rundt 15-20 grader (mer rett over der glørne er), så legg det så langt unna osten som mulig.

Et annet tips for å holde temperaturen nede er å gjøre dette mens det fortsatt er kaldt om nettene. Eventuelt kan du sette inn et stort brett med isbiter for å kjøle ned luften i grillen.

Lagring

Når osten er ferdig røkt, anbefaler jeg å vakuumpakke den og la den ligge i kjøleskapet i noen uker. Da mildner røyksmaken noe, og du unngår en veldig skarp røyksmak på osten.

Du kan også pakke den inn i gråpapir et par døgn før du vakuumpakker og lagrer osten.

du trenger:

Ønsket ost i ønsket mengde, f eks Jarlsberg, cheddar, edamer, Norvegia, Østavind, osv.

slik gjør du det

Del osten i to eller tre deler. Da skaper du større flater for røyken å feste seg i.

Fyll røykrøret med pellets og fyr opp. Jeg bruker en varmluftspistol, men her kan du bruke gassbrenner, egen opptenningsgel og andre ting. La pelletsene brenne litt til du har fått godt med glør. Blås ut flammen og legg røret på grillen.

Legg osten på grillen.

Sørg for god sirkulasjon.

Røyk osten i to til fire timer

Røyk osten i to til fire timer, alt etter hvor røkt osten skal være.

Lagre den røkte osten i noen uker

La gjerne osten hvile på grillen før du pakker den inn (men bare om det er kjølig nok ute). Bruk en vakuumpakker på osten, legg pakkene i kjøleskapet eller dertil egnet sted i et par uker eller måneder.

Så er det bare å åpne osten og smake på herligheten.

Spis den gjerne som den er, med litt kjeks og marmelade. eller bruk den i matlagingen slik du vanligvis bruker ost.

 

 

 

pitmaster