Tacos al pastor gjort enkelt på grillen

Tacos al pastor gjort enkelt på grillen

Tacos al  pastor er kanskje den mest populære tacoen i Mexico City. Dette er gatemat som spises til alle døgnets tider, men kanskje aller mest sent på kvelden. Ikke så ulikt kebaben vi kjenner her hjemme…

Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no

Denne tacoen deler flere fellestrekk med kebaben. Det kan hevdes at det er en mexicansk kebab. Eller at kebab er en arabisk/tyrkisk taco.

Tacos al pastor er en populær gatemat, særlig i Mexico City.

Tacos al pastor oppsto da libanesiske immigranter ankom Yucutan-halvøya i Mexico. I stedet for å bruke lam som hjemme, begynte de å bruke svin.  På Yucutan er det også en tradisjon for å bruke achiote i marinader, noe som disse nye mexicanerne tok i bruk. Achiote er med på å gi tacos al pastor den karakteristiske fargen.

Tacos al pastor er svinenakke i stynne skiver som har ligget i en marinade. De stables så på et spyd i en kjegleform, ofte med en god bit ananas på toppen, og dette spydet roteres på varmen mens man skjærer tynne skiver av det. Høres det kjent ut?

Dette er som sagt en gatetaco. Det betyr at den serves i små tortillas, gjerne med litt finhakket gul løk, koriander og en salsa.

Taco, mexico, svin, svinekjøtt
Taco al fail!

Jeg har forsøkt å lage tacos al pastor et par ganger på grillen, uten at jeg har blitt helt fornøyd. Jeg  har fulgt oppskrifter både på marinaden og hvordan man kan gjenskape denne kjøttkjeglen. Det som ofte skjer er at marinaden er litt for sterk slik at kjøttet brytes for mye ned. Og lager du en kjegle blir det kjøttet som er innerst kokt slik at du ender opp en et grøtaktig kjøtt. Det ser fantastisk ut, og smaken er der, men ikke konsistensen.

Server tacos al pastor i små tortillas med ananasrelish og en limebåt ved siden av.

Løsningen er like enkel som den er genial. I stedet for å stable en haug kjøtt i en kjegle, brukte jeg grillspyd. Da får alt kjøttet den samme varmen og grillingen.

Jeg skal ikke påberope meg at dette er en «ekte» eller «autentisk» oppskrift  på tacos al pastor. Men dette er noen av de beste tacoene jeg har lagd og spist selv.

Du trenger

ca 1,5 nakkekoteletter av svin

Marinade

ca 50 gr achiotepasta

1,5 dl ananasjuice

1 dl eplesidereddik

2 anchochilier, tørket

2 guajillochillier, tørket

2 chipotlechilier, tørker

3 fedd hvitløk

1/2 bunt fersk koriander

1/2 tsk spisskummen

saften fra 1 lime

Ananasrelish

1 ananas (fersk)

1/2 gul løk

1-2 cayennechilier, ferske

1/2 bunt koriander

Saften fra 1 lime

Salt

Til servering

Små tortillas

Limebåter

finhakket koriander (valgfritt)

finnhakket gul løk (valgfritt)

Slik gjør du det

Begynn med marinaden.

Start med å knekke av toppen på chilliene så du får fjernet mest mulig av frøene. Vil du ha en sterk marinade, lar du de være i. Kok opp vann. Legg chiliene i en bolle og dekk dem med kokende vann i ti minutter til de er myke.

Kjør marinaden i en blender eller kjøkkenmaskin til den er helt glatt. Dette er en utrolig god salsa også.

Ha resten av ingrediensene til marinaden i en blender eller kjøkkenmaskin. Legg i chiliene, og kjør til du har en glatt, litt tykk væske. Ta vare på en desiliter eller så av marinaden. Den er nemlig en knallgod salsa også.

Legg nakkekotelettene på en fjøl. Skjær ut eventuelle beinrester. Skjær nakkekotelettene i så tynne skiver du klarer. Husk å skjære på  tvers av kjøttfibrene.

Pass på at kjøttet er godt dekket av marinaden

Legg kjøttet i en bolle. Hell marinaden over. Du behøver ikke å bruke alt, men pass på at kjøttet er godt dekket. Bruk gjerne hendene for å sørge for at marinaden dekker alt kjøttet. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter trer du kjøttet på grillspyd. Med denne oppskriften fikk jeg nok til seks store grillspyd. Pass på å ikke tre kjøttet for tett. Du kan gjerne legge spydene på et brett og ha dem i kjøleskapet en tid før du griller dem.

PRO TIP: Ikke gjør dette med hvite eller lyse klær. Trust me.

Ananasrelish

Rens ananasen. Dette gjør du ved å skjære av toppen og bunnen. Deretter bruker du kniven og skjærer av det ytterste laget. Deretter deler du den i to, og deretter fire. Fjern  den harde delen i midten. Del så disse bitene i to.

Skjær løken i skiver. Deretter del chiliene i to og skrap ut frøene.

Grill ananas, løk og fersk chili kjapt

Fyr opp grillen på full guffe. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885.  Her kan jeg lett stille inn ønsket temperatur, som 260 grader når jeg ønsker å brune noe. Svi ananasen, løken og chilien.

Finhakk alle ingrediensene til relishen og bland godt.

La de avkjøle seg litt før du finhakker dem sammen med koriander. Press lime over og smak til med salt. La stå til servering.

Grill kjøttet på mellomhøy varme. Snu spydene etter fem-seks minutter til det er gjennomstekt.

Legg grillspydene på grillen på mellomhøy varme, ca 200 grader. Snu dem etter fem, seks minutter, slik at de blir grillet på alle sider. Ha gjerne litt brente kanter.

Varm tortillaene på  grillen.

Dra kjøttet av spydene og skjær det i litt mindre biter før servering.

Dra kjøttet av spydene og skjær det i litt mindre biter.

Den norske fredagstacoen kan ikke måle seg med tacos al pastor!

Ha kjøtt, ananasrelish, finhakket koriander og gul løk på, og server med en bit lime som presses over.

pitmaster