Mørbrad – biffen som er bedre på grillen enn indrefilet

Mørbrad – biffen som er bedre på grillen enn indrefilet

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder reklame.

Mørbrad er et mørt og magert kjøttstykke som ofte brukes som roastbiff, oksestek eller i gryteretter når man skal være fin på det. Mørbrad egner seg godt som biff i panna. Men der mørbraden virkelig kommer til sin rett, er på grillen.

Mørbrad er en av filetene på storfe. Det betyr at det er lite bindingsvev i stykningen, og at den dermed drar nytte av litt høyere temperatur og kortere grilltid enn andre stykninger som høyrygg. Dette er kjøtt som også kan skjæres i skiver og grilles som individuelle biffer. Hel mørbrad er også perfekt til å lage din egen beef jerky.

Denne gangen skal jeg vise deg hvordan du griller hel mørbrad med en teknikk som heter «reverse sear». Det betyr at kjøttet får en viss kjernetemperatur før vi karamelliserer utsiden. Med andre ord, motsatt av det man tradisjonelt sett har gjort. Et norsk uttrykk vil kanskje være «omvendt bruning».

Beregn ca halvannen til to timer ved grillen

Du trenger:

1-1,5 kg mørbrad

ca 5 gr salt

ca 5 gr grovkvernet pepper

Litt sennep eller worchestershire-saus

Tørk kjøttet med litt kjøkkenpapir, og skjær av eventuelle sener og hinner. Disse er ikke noe gode å spise, og det tar ikke lang tid å trimme kjøttet.

Pensle kjøttet med litt sennep eller worchestershire-saus. Dette er kun for å feste saltet og pepperet. Dryss like mengder salt og pepper over kjøttet. Gjør dette med en viss høyde slik at saltet og pepperet fordeler seg jevnt over kjøttet. Pakk kjøttet i plastfolie og legg det i kjøleskapet om du ikke skal grille det med en gang. Min erfaring er at kjøttet blir bedre dersom saltet får virke i et par timer før du griller det. Og husk, kaldt kjøtt tar til seg mer røyksmak enn kjøtt som legges på grillen når det har romtemperatur.

Mørbrad er fantastisk godt på grillen. Salte og pepre godt før du legger kjøttet på grillen.
Mørbrad er fantastisk godt på grillen. Salte og pepre godt før du legger kjøttet på grillen.

Fyr opp Traeger’n eller grillen til 180 grader og gjør klar til indirekte varme dersom du bruker kull- eller gassgrill. Jeg brukte eikepellets på min Traeger.

Legg kjøttet på indirekte varme og plasser et kjøttermometer i den tykkeste delen. La mørbraden kose seg til den har en kjernetemperatur på ca 45 grader.

Kjøttet nærmer seg en kjernetemperatur på 45 grader.
Kjøttet nærmer seg en kjernetemperatur på 45 grader.

Når kjøttet har nådd 45 grader, tar du det av grillen, og øker varmen til maks. La grillen bli god og varm, og legg mørbraden på direkte varme. Pass på å snu den slik at den får en jevn bruning. Ta kjøttet av grillen når kjernetemperaturen viser 53-55 grader. Kjernetemperaturen vil fortsette å stige litt, slik at den ender på rundt 58 grader.

nesten i mål! La kjøttet hvile noen minutter etter at du tar det av grillen.
Nesten i mål! La kjøttet hvile noen minutter etter at du tar det av grillen.

La kjøttet hvile i ca 10 minutter før du skjærer passende skiver av mørbraden. Husk å skjære på tvers av kjøttfibrene. Det gjør at kjøttet kjennes enda mørere ut i munnen.

Slik ser kjøttet ut med en kjernetemperatur på rundt 57 grader
Slik ser kjøttet ut med en kjernetemperatur på rundt 57 grader
Nydelig hel mørbrad med poteter!
Nydelig hel mørbrad med poteter!

Server med en enkel grønn salat, stekte poteter, litt syltet rødløk og en bearnaisesaus, om du i det hele tatt trenger saus da.

 

pitmaster