Verdens beste poteter ( de er i alle fall veldig gode!)

Verdens beste poteter ( de er i alle fall veldig gode!)

For en del år tilbake var jeg i London og besøkte noen venner en helg. Det ble selvsagt noen museumsbesøk, pubbesøk, litt handling og en rekke gode matopplevelser. Den jeg husker best var da vi dro på den lokale puben for å spise Sunday roast. Dette er en institusjon i britiske hjem, enten den lages hjemme eller spises på en pub. Det kan være så enkelt som en kylling med grønnsaker og saus, en svinestek, eller som på denne puben, okstestek med grønnsaker, ovnsbakte poteter og herlig saus. Og en skulle tro at det var kjøttet eller sausen jeg husker. Men for meg var potetene den virkelig store opplevelsen denne middagen. Store deilige potetbiter. Gylne og sprø utenpå, myke inni.

Siden har jeg forsøkt å gjenskape dem selv. Med vekslende hell. For dette er ikke vanlige ovnsbakte potetbåter. Dette er skikkelige potetbiter. Jeg har stekt dem lenge med lav varme, litt kortere med middels varme. Jeg har forsøkt meg på ulike potettyper uten å treffe helt blink. Før nå.

Det er et par triks for å få til disse potetene. For det første trenger du poteter med litt størrelse. De må være kokefaste så de tåler litt juling. Du må ha litt tid. Og selv om det ikke er nødvendig, så gjør andefett underverker.

Lag gjerne litt mer enn du tror du trenger. For disse blir nesten enda bedre dagen etter når de varmes opp. Stek dem gjerne til frokost med litt egg og bacon.

Du trenger:

1,5 kg kokefaste poteter, litt store. Bruk gjerne bakepoteter

Salt

3 ss andefett, smeltet smør eller rapsolje

Skrell potetene og del dem først en gang på langs, del så de halve potetene i biter som er ca 2-3 cm brede. Prøv å få bitene så jevnstore som mulig. Kok opp vann i en passende stor gryte. Ikke ha salt i vannet. Ha potetene i det kokende vannet, og kok dem i rundt 10 minutter. Hell av vannet og la potetene ligge i den varme gryta. Sett på lokket og rist gryta godt. Det gjør at du rasper opp den koke overflaten til potetene.

Ta av lokket og la potetene dampe litt av seg. Når de er litt kjøligere, men fortsatt varme, har du over fettet. Andefett er absolutt best til dette, men litt smelta smør eller rapsolje fungerer også bra. Pass på at alle potetene er godt dekket av fett.

Skru ovnen på 180 grader. Ha bakepapir på en bakeplate og legg potetene på bakepapiret i et jevnt lag. Strø over med fint havsalt. Sett potetene inn i ovnen, og la dem godgjøre seg i 30-45 minutter. Når de begynner å bli gylne, tar du dem ut. Snu potetene slik at undersiden kommer opp. Sett de tilbake i ovnen i ytterligere en halvtime til tre kvarter.

Verdens beste poteter lager du selv

Når potetene er gylne med en sprø overflate, er de klare. Server dem til kylling, svin, storfekjøtt, fisk, ja, kort sagt det meste. Og du, lag litt ekstra med god saus…

 

pitmaster

2 kommentarer til «Verdens beste poteter ( de er i alle fall veldig gode!)»

 1. Har nettopp satt til livs disse potetene,sammen med indrefilet av hjort, kremet sopp og smørstekte gulrøtter. Poenget er potetene, de var nok så gode som poteter i ovn har mulighet til å bli. Mange tusen takk for oppskriften.
  Mvh Rune

  1. Hei Rune!
   Så hyggelig å høre! Det setter jeg stor pris på.
   Og det virker som det var et realt herremåltid!

   Ps, sorry, så ikke at det ble feil navn i svaret før nå. Meget flaut

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.