Grillet pastasaus med «Flytende Urter»

Grillet pastasaus med «Flytende Urter»

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen har sponsede linker og innhold.

Å lage en tomatbasert pastasaus er ikke så vanskelig. Å lage god pastasaus derimot, det er litt mer kinkig. Og kommer du fra Italia er det ingen andre enn mama som kan lage god pastasaus. Om vi skal tro stereotypene.

Likevel, å lage en enkel, men god, pastasaus er ikke vanskeligere enn det du gjør det selv. Litt løk, hvitløk, gjerne litt selleri eller sellerirot, litt gulrot, og en viss mengde tomater så er du på god vei. Litt urter som basilikum, oregano, estragon og rosmarin sammen med salt og pepper, ja, se, da begynner vi å snakke.

Hva sier du til å heve sausen enda noen hakk? Hva med å lage den på grillen?

Pastasaus på grillen?!?! Javisst!

Ikke bare gir det en fantastisk god smak. Det er også en lur måte å utnytte plassen på grillen når du først har fyrt den opp. Særlig om du har en grill med litt størrelse, som en Traeger Pro 34 eller en Ironwood. Og så er det jo litt tøft å kunne si at du har lagd sausen på grillen!

Her har jeg også brukt Flytende Urter fra Plantemageren, noe som er med på å heve smaken enda et par hakk.

Du trenger:

2 kg gode tomater, delt i to

7-8 sjampinjong (mellomstore), delt i fire

500 gr sellerirot, i grove biter

1-2 gule løk, delt i fire

2-3 gulrøtter, skrellet og delt grovt

salt, pepper

1 boks knuste tomater eller passata

1/2 flaske Flytende Urter Basilikum

1/2 flaske Flytende Urter Hvitløk

1/2 flaske Flytende Urter Estragon

1/2 flaske Flytende Urter Rosmarin

1/2 flaske Flytende Urter Oregano

Olivenolje

1 ss sukker (helt til slutt)

Legg alle grønnsakene i en ildfast form og ha på godt med olivenolje, litt salt og pepper.

Fyr opp grillen til 110 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood. Med den stiller jeg inn temperaturen og trykker på start. Deretter vil appen si fra når grillen har ønsket temperatur. Ironwood– og Timberline-grillene har også en «supersmoke»-funksjon som gir litt ekstra røyk. Til denne oppskriften anbefaler jeg å skru på den funksjonen.

Sett den ildfaste formen på grillen og la den kose seg et par timer, mens du griller noe annet.

Ikke bli bekymret dersom soppen ser litt svart og inntørket ut. Den er full av smak som vil komme frem i sausen.

Ta grønnsakene av grillen, og ha dem i en bolle eller kjele. Pass på å få med alle godsakene i formen. Ha i Flytende Urter og boksen med passata. Hent frem stavmikseren og kjør til du har ønsket tekstur på sausen. Noen liker litt grovere, andre vil ha den veldig fin. Avslutt med å ha i litt sukker.

Dette er en stor oppskrift. Tanken er nemlig å ha sausen i ziplock-poser. Ta et par desiliter saus i en pose, legg den flat på kjøkkenbenken og press ut luften før du lukker posen. Da kan du legge den flatt i fryseren slik at den tar lite plass.

Bruk gjerne pastasausen sammen med kjøttboller.

Varm opp sausen forsiktig i en kjele, og ha i kjøttbollene. Kok pasta som anvist på pakken. Hell vannet av pastaen, ha litt olje på og bland den ferdige pastaen med sausen. Ha på rikelig med nyrevet peccorino eller parmesan.

Pastasaus på grillen
Grillet pastasaus med Flytende Urter fra Plantemageren er en favoritt hos store og små.

PRO TIP: Ta en halv kopp med pastavann og ha i sausen sammen med litt smør før du har den sammen med pastaen.

pitmaster