Queso – texmex ostedipp
Queso er en mexicansk-inspirert ostesausdipp som er fantastisk digg sammen med tortillachips og øl!
Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no
Queso er egentlig spansk for ost, og ordet har etter hvert tatt betydningen ostedipp. I alle fall nord for Rio Grande.
La det være sagt med en eneste gang. Dette er ikke slankemat. Dette er ikke raffinert. Dette er pur glede. Kanskje til og litt guilty pleasure når du tenker på de mengdene med ost som går med her.
Det er en stund siden jeg første gang kom over oppskriften på «smoked queso», som dette er en variant av. Den var laget av en amerikaner ved navn Doug Scheiding, som jeg har hatt en del kontakt med. I hans oppskrift brukes det en avsindig mengde Velveeta, som nok best kan kalles en osteinspirert masse. Det Velveeta gjør best er å smelte. Den smelter på en fantastisk flott måte, og danner basen for denne queso-dippen.
Noe av hemmeligheten med denne oppskriften er at den bruker mengder med røkt ost. Har du aldri røkt ost før er det på tide at du kommer i gang. Det er fantastisk godt og det er utrolig enkelt. Her får du fremgangsmåten!
Første gang jeg forsøkte meg på oppskriften, delte jeg osten i grove biter og slang det i gryta. Og jeg økte bare mengden gulost. Det ble ikke bra. Det vil si, smaken var der. Men det så ut som noe som lå igjen i de mørkeste hjørnene av danskebåten.
Jeg diskuterte litt med Doug om hvordan man kunne bruke ekte ost i oppskriften, og begge mente vel at en hvit saus burde funke som basis. Og det er gjorde det i og for seg. Men likevel ikke helt der jeg ville ha den.
Så kom jeg over noe av det rareste jeg har vært borti. Et tips om å smelte ostepop for å etterligne Velveeta. Og som sagt, så gjort. Ja, det høres rart ut, men stol på meg. Dette funker.
Du trenger:
300 gr. kjøttdeig
200 gr røkt gulost, som f. eks. Norvegia
150 gr. røkt cheddar
125 gr. kremost naturell
1 boks grovhakkede tomater
100 gr. ostepop
1/2 glass syltet jalapenos, avrent og finhakket
Ønsket krydder (jeg brukte Wild Fire Spice Blend o0f Mexico og The Missing Link Java Steak seasoning)
Litt vann eller øl
Slik gjør du det:
Stek kjøttdeigen, finnhakk den, og hell av fettet.
Kok opp vann eller øl i en gryte, og ha ostepoppen oppi. La den smelte til den blir en noenlunde jevn masse.
Riv gulost og cheddar grovt og smelt litt og litt av osten i ostepopmassen.
Ha i kremost, kjøttdeig, tomater og jalapenos. Ha i krydder. Ønsker du å bruke tacokruydder er det bare å kjøre på. Ønsker du en mildere variant, bruker du mindre jalapenos. Vil du ha den sterkere, bruker du hele glasset (som jeg gjorde).
Fyr opp grillen eller smokeren. Pass på å holde temperaturen relativt lavt. Jeg anbefaler å holde den under 100 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885 som gir meg full kontroll på temperaturen. Denne har også en SuperSmoke-funksjon som gir litt ekstra røyksmak.
La gryta stå på smokeren på rundt 90 grader i en time eller to. Rør rundt av og til.
Server varm queso med tortillachips og plenty med god drikke!