Spareribs med Wild Fire Barbecue-saus

Spareribs med Wild Fire Barbecue-saus

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen er utviklet i samarbeid med Wild Fire Foods, og inneholder sponsede linker

For mange her på berget er nok spareribs nærmest synonymt med barbecue. Noe som nok egentlig gjelder mange verden over. Spareribs gir assosiasjoner til glinsende ribbesider, grisete hender og ansikter drypende med søt, klissete saus.

Og det stemmer. Dersom man er i Kansas City.

For med som mangt innen barbecue, finnes det ulike stilarter hva gjelder spareribs. Det går på hvordan ribbene er kuttet og trimmet, hva slags rub som brukes, om det er saus på eller ikke, og dersom det er saus, hva slags saus det er.

Denne oppskriften tar utgangspunkt i norske spareribs. Dessverre skjæres de alt for tynt her til lands. Det skal egentlig være et par centimeter på kjøtt utenpå beina. Det vi får kjøpt her kalles «shiners» i USA. Det vil si, selve beina skinner gjennom.

Beregn en halv side per person:

du trenger:

2 sider spareribs

Traeger Pork & Poultry rub

Wild Fire Original Barbecue Sauce

Begynn med å trimme spareribs’ene. Skjær av de to siste små beina og det løse kjøttet nederst på beina. Du kan gjerne også skjære av den delen som går på oversiden av spareribs’ene for å lage litt mer rektangulære spareribs. Da begynner du å nærme deg det som heter St. Louis cut ribs.

Fjern også membranen på baksiden av beina. Den smaker ikke noe, men er ikke behagelig å spise. Det gjøres enklest ved å ta en litt butt kniv og lirke den mellom membranen og et av beina. Når du har fått løsnet membranen litt, tar du tak med litt tørkepapir og river den av. Er du heldig får du hele av med en gang. Hvis ikke, er det bare å fortsette til du er ferdig.

Spareribs er nam!
Traeger Pork & Poultry rub er perfekt til spareribs

Når spareribs’ene er ferdig trimmet, smører du dem inn med helt vanlig sennep. Dette er bare festemiddel for rub’en, og vil ikke gi noe smak. Du kan også spraye med litt eplejuice i stedet. Dryss over et jevnt lag med Traeger Pork & Poultry rub. Den inneholder en del salt så du behøver ikke å salte kjøttet.

Fyr opp grillen og sett den opp til indirekte grilling. Temperaturen skal være 105 til 110 grader. Jeg benytter en Traeger Ironwood. Da er det bare å skru på grillen, stille inn temperaturen og trykke på startknappen. Så vil appen si fra når grillen er klar. Det tar 10-15 minutter.

Legg spareribs på grillen og la det være noen centimetre mellom dem dersom du lager mange.

Fyll en sprayflaske med eplejuice og ha stående ved grillen. Spray spareribs’ene med eplejuice hvert tredje kvarter. Det er med på å bygge opp barken.

Spareribs er nam!
Spray spareribs’ene med eplejuice hvert tredje kvarter

Så er det store spørsmålet: Skal du pakke dem i folie eller ikke? Fordelen med folie er at de ikke tørker ut like raskt som dersom du ikke gjør det. Kjøttet vil også ha litt tyggemotstand dersom du ikke pakker dem inn i folie. Ulempen med folie er at du mister en del bark og at kjøttet fort kan bli nesten som mos. Selv veksler jeg på å pakke dem inn eller ikke.

Bestemmer du deg for å pakke dem inn, gjør du det etter den tredje timen på grillen. Spray dem godt med eplejuice og ha gjerne et par klatter smør på når du pakker dem inn. Ettersom det er mye mindre kjøtt på norske spareribs enn amerikanske, holder det at de ligger i folien i en time.

Ta spareribs’ene ut av folien og grill dem i en times tid til. For å se om de er ferdige løfter du spareribs’ene med en grilltang fra den ene kortenden. Begynner kjøttet å slippe beina, nærmer de seg å være ferdige.

Spareribs er nam!
Pensle spareribs’ene med Wild Fire Original Barbecue Sauce tre-fire ganger for å bygge opp en flott glasur

Hell over litt Wild Fire Original Barbecue Sauce og bruk en pensel til å fordele sausen. Gjenta prosessen et par ganger for å bygge opp en fin glasur på spareribs’ene. Pass på at sausen ikke brenner seg.

Spareribs er nam!
Fiks ferdig ribs etter rundt fem timer på Ironwood’en. Ikke glem tørkepapir!

Når de er ferdige, tar du dem av grillen og del dem opp med en skarp, litt tung kniv. Serveres med ekstra saus og masser av tørkepapir ved siden av.

Spareribs er digg
Kjøttet skal ha litt motstand, men slippe beinet lett
Spareribs er digg
Clean bone club

pitmaster