Porkstrami – syndig godt

Porkstrami – syndig godt

Porkstrami er svinenakke , men gått gjennom samme prosessen som pastrami. Det krever litt tålmodighet, og belønningen er stor. Dette er utrolig lett å lage og syndig godt

Pellets og grillutstyr ble levert av Traeger Norge og BBQ Shop.

Det er ikke lett å finne god pastrami i Norge. Den typen som i dag er mest kjent er nok den jødisk-amerikanske varianten der man bruker brisket. Tradisjonelt har pastrami vært laget med gås og andre dyr.

Likevel er det kanskje ikke så rart at porkstrami ikke har vært en stor greie enn så lenge. Pastrami er tross alt jødisk mat, og svin er som kjent ikke ansett som et rent dyr for de som følger den religionen.

Porkstrami sandwich. Dette er godt på en bibelsk skala.

Porkstrami er rett og slett svinenakke som er lagt i lake i flere dager, så gnidd inn med krydder før den røykes og eventuelt dampes. Akkurat som «vanlig» pastrami.

Jeg vet ikke hvem som fant på idèen om å lage pastrami av svinenakke, men vedkommende burde få sin lønn i himmelen.

Jeg oppdaget denne herligheten gjennom Rebecca King i Los Angeles, der hun driver The Bad Jew. Hun er selv jødisk, og elsker alt som har med svin å gjøre. Som hun sier selv, lager hun «un-kosher» jødisk mat.

Du trenger:

2,5-3 kg svinenakke

10 gr korianderfrø

10 gr hele pepperkorn

10 nellikspikre

5-6 laubærblader

120 gr salt

120 gr sukker

4 liter vann

Rub:

7 gr hele pepperkorn

7 gr korianderfrø

Rød coleslaw:

1/2 rødkål

1 gulrot

1 syrlig eple

2 dl eplesidereddik

50 gr sukker

Begynn med å koke opp 2 liter vann. Løs opp salt og sukker i vannet. Hell i 2 liter iskaldt vann for å kjøle laken raskt ned. Ha i korianderfrø, pepperkorn og laubærblader.

La svinenakken kose seg i laken i sju dager til ende (men husk å snu den hver dag)

Legg svinenakken i en dertil egnet beholder. Hell over laken. Pass på at kjøttet er helt dekket. Du kan også legge en tallerken på kjøttet slik at det synker litt. Sett lokk på. La svinenakken kose seg i laken i sju hele dager til ende. Snu den daglig.

Tørk av svinenakken godt før du har på rub

På den sjuende dagen tar du svinenakken opp av laken. Skyll og tørk den godt.

Rist pepperkorn og korianderfrø i en tørr panne. Pass på at du ikke svir dem. Knus dem i en morter eller i en krydderkvern.

Bruk en morter og knus pepperkorn og korianderfrø, før du drysser et godt og jevnt lag på svinenakken

Gni svinenakken inn med krydderblandingen. Du kan gjerne la den hvile kaldt natten over for å sette mer smak.

Svinenakken er klar til å bli porkstrami

Når du er klar til å røyke svinenakken, fyrer du opp grillen til 105 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885, der jeg enkelt stiller inn temperaturen, trykker «Ignite» og lar grillen gjøre resten. Grillen holder svært stabil temperatur, noe som er viktig for et godt resultat.

Legg svinenakken på indirekte varme, og la den kose seg i røyken til den har en kjernetemperatur på 95 grader. Du kan gjerne spraye  den med eplejuice og eddik i løpet av grillingen.

Mens svinenakken blir til porkstrami, kan du lage rød coleslaw som passer ypperlig til dette kjøttet.

Finsnitt rødkål og gulrot. Skrell eplet og skjær det i tynne skiver. Løs sukkeret i eddiken. Bland alt i en stor bolle. Strø over litt salt, og la det gjerne stå natten over.

Etter 12-14 timer på Traeger’n, er porkstramien klar. Dette lukter helt vanvittig!

Når svinenakken er ferdig, tar du den av grillen. Pakk den tett i aluminiumsfolie og la den kjøle seg ned.

Det er bare å smake når du skjærer opp. Det anbefales faktisk.

Skjær tynne skiver av porkstramien. Ikke motstå fristelsen for å smake. For dette er utrolig godt. Når du er ferdig med å maule, kan du jo lage en skikkelig porkstrami-sandwich.

Godt brød, majones, sennep, porkstrami, rød coleslaw…. Du vet du vil

Ta litt godt brød, en baguette eller rugbrød. Smør på majones og sennep. Ha på en uanstendig mengde porkstrami. Topp med rød coleslaw, sylteagurk og/eller syltet rødløk.

 

pitmaster