Globusfestivalen – Drammens internasjonale matfest

Globusfestivalen – Drammens internasjonale matfest

Globusfestivalen i Drammen er en internasjonal matfestival som viser frem mangfoldet Drammen har som by gjennom mat, dans og andre kulturelle innslag. Den årlige festivalen ble arrangert for tredje gang i år, og det er ingen tvil om at dette er en heidundrandes suksess.

I fjor hadde festivalen 15 000 besøkende. I år var mer enn 20 000 besøkende innom festivalen. Det ble servert rundt 35 000 porsjoner mat i løpet av dagen. Det er liten tvil om at drammenserne har trykket Globusfestivalen til sitt bryst.

Globusfestivalen 2018
Åpningsparaden for Globusfestivalen 2018 i Drammen

Globusfestivalen 2018 hadde over 70 matboder fra 45 ulike land. Her var det norske sveler, jamaicansk jerk chicken, indisk tikka masala, spansk paella, amerikansk is. Ja, du skjønner tegninga.

Globusfestivalen 2018
Afghansk mat på Globusfestivalen 2018 i Drammen

Dette er en festival som har skjønt noe viktig når mennesker fra ulike land møtes. Vi liker å møtes over mat. Vi liker å vise frem maten der vi kommer fra. Maten vår forteller noe om oss, om hvem vi er. Mat er en viktig identitetsbærer. Og vi er mange som elsker å prøve ny mat fra land som man ikke vanligvis spiser mat fra. På Strømsø torg var det flere boder fra Afghanistan, Somalia, fra Kenya, Venezuela, fra Russland, Syria, Palestina.

Globusfestivalen 2018
Paella

På scenen var det sang, dans, kampsport i et tett program. Rundt om i festivalområdet var det ulike boder med ansiktsmaling, grønnsaksutskjæring, hennamaling. Her var representanter fra Drammen kommune. Og selvsagt drammensinstitusjonen Tøffetoget.

Men hva med maten?

Globusfestivalen 2018
Steve Westerby følger med i bakgrunnen på servering av Tennessee-style barbecue på Globusfestivalen 2018

Det som overrasket meg stort på årets festival, var at kvaliteten på maten var betydelig høyere enn i fjor.  Faktisk mistenker jeg at profesjonelle på en større kjøkken (eller flere) har vært involvert i forberedelesen, og det er absolutt ikke negativt.

Globusfestivalen 2018
Dette var min personlige favoritt: Pan con paldrill fra Venezuela. Deilig svinekjøtt med salat og en helt fantastisk saus.

Min personlige favoritt i år var «pan gourmet con pandril» fra Venezuela. Herlig svinekjøtt servert i sprø baguetter med grønnsaker, salat, fersk koriander, chili og en helt nydelig saus. Tiramisuen fra den italienske boden var helt klart den beste desserten.

Jeg teller allerede ned til neste år.

Globusfestivalen arrangeres av Byen vår Drammen, Interkultur i Drammen kommune, Buskerud Innvandrerråd og Drammen minoritetsråd.

pitmaster