Ribbe på to måter

Ribbe på to måter

Pellets ble levert av BBQ Shop

For oss nordmenn er svineribbe uløselig knyttet til jula. Rundt en tredjedel av oss spiser ribbe i jula. Og det er ikke så rart at svineribbe har spredd seg fra Østlandet til resten av landet, for dette er snadder. Herlig saftig kjøtt, nydelig fett og ikke minst, sprø svor. Fra midten av november virker det som om man kan få ribbe slengt etter seg. Butikkene nærmest fallbyr hverandre med billig ribbe. Og så, med en gang presangene er pakket opp , juletreet kasta på fyllinga, og rakettene skal tennes, forsvinner ribba. Vel, kanskje ikke helt, men den blir ufattelig mye vanskeligere å få tak i. Får du tak i en, er den som regel frossen.

Ribbe er for godt til å kun spises i jula. Og selv om du selvsagt kan lage spareribs av norsk ribbe, eller bacon, så er det noe med ribbe uten så mye dikkedarer. Ribbe er nemlig veldig godt egnet til grilling og barbecue. Kanskje aller best til det siste. Som du kanskje husker fra Barbecueskolen, så brukes det lav temperatur og lang tid når man lager barbecue, mens når man griller er det høyere temperatur og kortere tid som gjelder.

Bruker du høy varme på større stykker ribbe vil du ende opp med svidd og tørt kjøtt som ikke smaker noe særlig. På grunn av fettet er det også overhengende fare for at det blir full fyr når fettet smelter og treffer de glovarme kullene. Derfor er det bedre å benytte seg av barbecueteknikker når en skal tilberede ribbe på smokeren eller grillen. Og fra et barbecuesynspunkt, går ribbe relativt kjapt å lage også. Det tar bare et par timer ettersom svineribba ikke inneholder like mye bindevev som for eksempel svinenakke.

Her kommer to oppskrifter på ribbe. En som kun er saltet og som har herlig sprø svor. Og en annen, uten svor, men penslet med barbecuesaus som glaserer ribba.

Du trenger:

En tynnribbe, delt på langs, uten bein

Salt

Pepper

Barbecuesaus

Forberedelsene begynner kvelden før. Skyll ribbebitene godt med kaldt vann og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Fjern beina dersom dette ikke allerede er gjort. Du kan også gjøre dette når ribbene er ferdige, men jeg synes det er greit å gjøre med en gang. Ta vare på beina til å lage kraft.

Ta det ene ribbestykket og legg det med skinnsiden ned på en ren skjærefjøl. Bruk en skarp kniv, som en filetkniv eller en skinkekniv, for å skjære av skinnet. Det høres kanskje litt rart å gjøre det på denne måten, men jeg har funnet ut at dette er den måten som funker best. Bruk gjerne litt tid. Når skinnet er fjernet, ruter du opp fettet. Pass på at du ikke skjærer ned i kjøttet. Salt og pepre stykket godt, og pakk ribba inn i plastfolie og la det ligge i kjøleskapet natten over.

På det andre ribbestykket snitter du svoren på tvers. Tenk litt på hvor tykke skiver du ønsker å servere når den er ferdig, for det bestemmer du nå. Bruk godt med fint bordsalt. Pass på at det kommer godt ned i svoren. Legg ribbestykket på en tallerken eller passende form, og la det stå udekket i kjøleskapet natten over.

Dagen etter er det endelig på tide å fyre opp Traeger’n, smokeren eller grillen. I motsetning til mange andre barbecueoppskrifter skal vi litt opp i temperatur denne gangen. Temperaturen skal være rundt 160 grader.

Mens grillen blir god og varm tar du ut ribbestykkene fra kjøleskapet. Skyll ribba med svor med kaldt vann og tørk den svært godt med kjøkkenpapir.

Snitt svoren på tvers. Dette blir blir også størrelsen på skivene når du skjærer opp ribba til servering.

Legg ribbene på grillen med et par centimeters avstand. Sett inn et kjøtttermometer i ett eller begge av stykkene dersom du har to. Spray dem med eplejuice. Lukk lokket på grillen. Spray ribbene med mer eplejuice ca. hver halvtime. Når kjernetemperaturen nærmer seg 60 grader, begynner du å pensle den skinnløse ribba med saus. Gjenta dette hver gang du sprayer ribbene med eplejuice.

Ribbe med kjøtt som kan spises med teskje. Chipotle barbecuesaus gir litt sødme og hete

Når kjernetemperaturen er rundt 75 grader, tar du ribbene av grillen. Svoren vil ikke være sprø på ribba med skinn. Men det kommer. Pakk begge stykkene i folie. La stykkene hvile en god stund, slik at kjernetemperaturen synker. Sørg for at grillen er god og varm en halvtimes tid før du planlegger å servere. Eventuelt kan du gjøre det neste trinnet i en varmluftsovn med grillelement. Temperaturen skal være rundt 200 grader. La ribba med saus varmes opp innpakket i folie.

Et par timer på Traeger’n og ribba er klar. Svoren er herlig sprø med mild røyksmak.
Ribbe med sprø svor er for godt til å kun spises i jula

Den andre ribba tar du ut fra folien, og legger på grillen eller i ovnen med svoren opp. Etter et kvarter må du begynne å følge med på svoren. Den vil se svart ut, men det skyldes røyken. Den er ikke svidd. Men den kan fort bli det. Ta den ut med en gang den er blitt sprø. Ta ut den andre ribba også og la dem hvile noen minutter før du skjærer dem opp i pene biter.

Det beste av to verdener: Ribbe med sprø svor og ribbe med deilig barbecuesaus

Server med coleslaw, grillet mais, en grønn salat, eller det du selv ønsker

pitmaster

Én kommentar til «Ribbe på to måter»

  1. Tusen takk for en konge oppskrift. Brukt 4 timer denne 1 pinsedag på soling, øl og grilling. Ble helt prima!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.