Seks supertips som sikrer suksess på grillen

Seks supertips som sikrer suksess på grillen

1. Bruk kaldt kjøtt
Kaldt og fuktig kjøtt tiltrekker seg mer røyk, og dermed smak, enn kjøtt som er romtemperert. Dersom kjøttet er kaldt når du griller en biff er det også lettere å beholde en rosa kjerne enn dersom kjøttet allerede er varmt. Faktisk er det ikke en dum idé å legge halvtinte biffer på grillen.

2. Spray kjøttet
Dersom du skal langtidsgrille noe, som skikkelig barbecue pulled pork, er det lurt å spraye kjøttet med eplejuice, utvannet eddik, vann eller hva med en argentinsk salumera, som er en smaksatt saltlake. Dette bidrar til å kjøle ned utsiden av kjøttet og forhindrer at den ytterste delen av kjøttet tørker ut på grillen.

Det er bedre å injisere kjøttet enn å marinere det. Da setter du smak i hele kjøttet, ikke bare utsiden

3. Ikke bruk marinade
Oljebaserte marinader vil ikke mørne kjøttet. De vil heller ikke gjøre at smaken trenger inn i kjøttet. Marinader vil bare komme ca. 1 millimeter inn selve kjøttet. Grunnen til at vi tror at hele kjøttbiten smaker av marinaden er at det hele blandes i munnen. Syrebaserte marinader med sitrussaft, vin eller eddik, bidrar til å bryte ned fibrene, men er også med på å «koke» kjøttet, så bruk disse med omhu. Mange ferdige marinader inneholder også en hel del sukker som lett kan brenne seg dersom du bruker høy varme. Derfor er det bedre å pensle på med litt saus eller marinade de siste fem-ti minuttene av grillingen. Eller du kan injisere kjøttet med en smakssatt væskeblanding.

4. Du behøver ikke la biffen hvile
Dette er kanskje en av de største mytene innen grilling, sammen med at du skal brune kjøttet for å «forsegle» biffen. Joda, lar du biffen hvile, vil kjøttsaftene trekke tilbake i kjøttet. Men vi snakker her om en vekt på fem til ti prosent. Dessuten, når du skjærer opp biffen på tallerkenen er det bare å dyppe kjøttbiten i saftene før du putter den i munnen. Og jeg foretrekker å spise biffen varm fremfor lunken.

5. Bruk salt, gjerne dagen før
«Du må ikke salte kjøttet for det trekker væske ut av kjøttet». Jo, det stemmer. Sånn delvis. Salter du kjøttet i god tid før du skal grille vil saltet trekke væske ut av det. Men denne væsken vil også trekke tilbake i kjøttet. Min erfaring er at du faktisk ender opp med saftigere kjøtt enn dersom du salter rett før du legger kjøttet på grillen. Du får også en helt annen saltsmak på kjøttet.
Men det du skal gjøre på grillen, er å pepre kjøttet rett før det er ferdig. Peprer du biffen eller nakkekoteletten før du legger dem på grillen er det stor fare for at du svir pepperet. Og det er ikke en god smak.

Et godt termometer er nødvendig for å vite kjernetemperaturen på kjøttet.

6. Bruk steketermometer
Enkelte kjendiskokker hevder at man kan bruke håndbaken for å bestemme hvorvidt en biff er rare, medium eller godt stekt. Men alle har litt ulike hender, trykk og oppfattelse. Bruk et godt steketermometer så unngår du understekt eller enda verre, overstekt, biff. Og du slipper å måtte gjette hvordan biffen er stekt. Bruk steketermometer. Alltid.

Oversikt over kjernetemperaturer:

Indrefilet av svin
65 grader

Biff
Rød: 56
Rosa 62

Lammelår

60 grader for rosa

Kalkunfilet
69 grader

Kylling
70 grader

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.