Ekte Texas chili

Ekte Texas chili

Skikkelig Texas chili består av kjøtt, ulike chilier og kraft. Ikke bønner, tomater eller annet tull. Selv om dette kan virke enkelt, er Texas chili utrolig smakfull og metter lenge. Men dette er en gryterett som tar tid å lage.

Pellets og grillutstyr ble levert av Traeger Norge og BBQ Shop.

Chili con Carne, altså chili med kjøtt, som den serveres i Norge har lite å gjøre med ekte Texas chili. «Norsk» chili er en slags mellomting mellom suppe og gryterett, med kjøttdeig, tomater (eller til og med ketchup!), bønner og en masse annet rart. Kanskje det er en liten teskje med chilipulver i og litt cayenne om du er heldig.

Texas chili er en relativt enkel rett. Det er kjøtt, aller helst storfe, ulike chilier, og en kraft bestående av oksekraft og øl.

Denne chilien får hete og røyksmak fra tørkede og røkte chilier, som chipotle, ferske habanero-chilier, og ikke minst, flere timer på smokeren.

Det fine er at du kan justere styrken på chilien med hvor mye chili, og hvilken type chili, du bruker, men dette er Texas chili. Du skal kjenne at du lever når du spiser den.

Jeg anbefaler at du bruker storfekjøtt. Jeg foretrekker å bruke høyrygg, men her kan du bruke bog eller bringe. Har du rester av brisket er det helt perfekt til denne gryta. Det går veldig bra å lage den på forhånd om du skal ha gjester. Den blir bare bedre om de får stå en dag eller to før du serverer den.

du trenger

1 kg høyrygg uten bein

5-7 tørkede chilier (chipotle, ancho, osv)

1-2 ferske habanero-chilier

1 ltr oksekraft

1 boks lyst øl (pils eller lignende)

1 stor gul løk

4-5 fedd hvitløk

Salt

Traeger Prime Rib rub

Wild Fire Spice Blend of the Americas

Oregano

1 kanelstang

slik gjør du det
Gni høyryggen inn med Traeger Prime Rib rub.

Gni kjøttet inn med Traeger Prime Rib rub. Fyr opp grillen til 100 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885 fra BBQShop.no. Den har en SuperSmoke-funksjon som gir ekstra røyksmak på kjøttet.

Røyk kjøttet i noen timer for ekstra smak.

Røyk kjøttet i tre til fem timer. Ta det av og la det ligge til dagen etter.

Rist tørket chili i tørr panne. Da får du mye mer smak ut av dem.

Rist de tørkede chiliene i en tørr panne i et par minutter til det ryker litt og det begynner å lukte godt. Kok opp vann og legg chiliene i vannet. La de ligge i vannet til de er myke. Ta de ut og skjær de opp. Fjern stilker og frø. Ta vare på noe av vannet. Bruk en stavmikser og mos chiliene sammen med vannet. Sett til side.

Bruk en stavmikser på de tørkede chiliene etter at du har kokt dem.

Fyr opp grillen til 150 grader og sett go’-gryta på. Finhakk løk, hvitløk og ferske habaneros. Ha i gryta med litt olje og stek dem til løken er gyllen. Ha i en spiseskje Wild Fire Spice Blend of the Americas, kanelstangen og oregano.

Skjær høyryggen i mindre biter før du har den i gryta.

Kok opp kraft og hell over løkblandingen. Del høyryggen i mindre biter og ha i gryta. Ha i chili-blandingen og en boks øl.

La gryta stå å kose seg i flere timer på grillen.

La gryta stå og kose seg til kjøttet er mørt. Blir den litt tørr heller du bare på litt mer øl.

Etter fem-seks timer bør kjøttet være så mørt at det går i oppløsning om du rører i gryta med en gaffel. Rør litt rundt slik at kjøttet rives opp og blander seg godt med væsken.

Chilien er den er god nå, men den blir enda bedre om den får stå til dagen etter. Da er det bare å varme opp og servere.

Server chilien med rømme, revet ost, finhakket koriander, limebåter og tortillachips

Ha chilien i boller, og server med revet ost, litt rømme, et dryss finhakket koriander, et par limebåter og tortillachips.

pitmaster