Fløtegratinerte poteter på grillen

Fløtegratinerte poteter på grillen

Fløtegratinerte poteter er et klassisk tilbehør som passer til det meste. Men er kanskje mest brukt til litt mer festlige anledninger. Det er jo himla godt, og enda bedre blir det på grillen.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no

Fløtegratinerte poteter passer veldig godt til stek, enten det er svin eller okse, helgrillede stykker kjøtt, kylling, kalkun, ja det aller  meste.

Det er kanskje ikke så rart at de smaker så godt heller.  De er jo tross alt en herlig blanding av poteter, fløte og ost.

Jeg skal likevel innrømme at selv om jeg synes fløtegratinerte poteter er veldig godt, kan de fort bli litt mektige. Heldigvis finnes det råd for det. Mer om det litt lenger ned.

Gylne og herlige poteter fra grillen!

En annen ting med fløtegratinerte poteter er at de gjerne tar litt tid, opp mot en time om ikke enda lenger.  Men er kommer trikset som sparer deg for 45 minutter på grillen (eller i oven), og noen hundre kalorier.

Kok potetene i fløtemelk i ca ti minutter før du setter dem på grillen eller inn i ovnen. Da er nemlig potetene allerede møre, så de skal få en liten halvtime på grillen for smakens skyld før osten legges på. Legg gjerne en kvast rosmarin i kjelen mens du koker potetene. Rosmarin og potet er som tomat og basilikum!

Fløtegratinerte poteter er klassisk tilbehør. Her er de servert til hjortebiff.

Når det gjelder osten så er det en gyllen mulighet til å heve de fløtegratinerte potetene flere hakk. nei, det er ikke noe galt i å bruke den kjente og kjære gulosten jeg ikke skal nevne ved navn her. Selvsagt ikke. Men litt røkt cheddar eller litt provelone gjør underverker. Er du virkelig eventyrlysten kan du legge et lag med parmesan eller peccorino på også. Det blir kjempegodt.

Du trenger (4 pers)

5-7 mellomstore poteter

1,5 dl fløte

2 dl helmelk

300 gr ost, gjerne cheddar, provelone eller annen god smelteost

2-3 fedd hvitløk, finhakket eller revet

1 kvast rosmarin

salt og pepper

Slik gjør du det

Skrell eller skyll potetene godt. Skjær dem i tynne skiver. Prøv å få dem så like som mulig.

Kok potetene litt før du setter dem på grillen så går det raskere.

Bland fløte, melk og hvitløk i en kjele. Ha potetskivene og gi det hele et lett oppkok. Skru ned varmen og l det stå på komfyren i ca. 10 minutter til potetene begynner såvidt å bli møre.

Mens potetene koker, fyrer du opp grillen til 220 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885 som gir meg full kontroll på temperaturen.  Jeg stiller rett og slett inn ønsket tempertur og trykker «Ignite». Deretter tar grillen seg av resten. Jeg får til og med et varsel på telefonen min når grillen er varm

La potetene få litt farge og smak på grillen

Ha alt i en smurt ildfast form. Ta ut rosmarinen.  Sett potetene på grillen og grill dem i ca. 20-30 minutter, til de har begynt å få litt farge. Dryss over godt med ost og sett tilbake på grillen.

Når osten er smeltet og gyllen, er potetene klare
Poteter, ost, fløte, hva er det ikke å like?!?

De fløtegratinerte potene er ferdige når osten er smeltet og gyllen.

 

 

pitmaster