Svinefilet med Alabama White Sauce

Svinefilet med Alabama White Sauce

Pellets ble levert av BBQ Shop

Svinekjøtt er et av de mest populære kjøttslagene i Norge. Og svinefilet er blant de mest solgte kjøttstykkene. Kanskje ikke så rart ettersom det er et veldig magert stykke kjøtt som smaker litt mer enn kyllingbryst. Dessuten er det ofte billigere enn kylling. Svinefilet pakket i spekeskinke eller bacon er en utbredt rett som lages både i ovner og på griller rundt om i Norges land. Men hva med å prøve en barbecuevariant med svinefilet og en barbecuesaus som nok de færreste nordmenn har prøvd?

Alabama White Sauce skal ha blitt laget for aller første gang på slutten av 1920-tallet i, ja, nettopp, Alabama. I deler av denne delstaten i the Deep South er white sauce som er Barbecue Sauce med stor B og stor S. Det er det folk har vokst opp med. Den røde, klissete varianten vi forbinder med barbecue vil du omtrent ikke få servert i visse trakter her.

I motsetning til Kansas City sauce, som er ketchupbasert, er Alabama White Sauce basert på majones. Opprinnelig ble den brukt på kylling, men nå brukes den også på svinekjøtt, fisk, ja, egentlig det meste som slenges på en smoker.

Jeg har laget min egen variant (oppskriften følger litt lenger ned) som passer ypperlig til et stykke flott svinefilet. Og jeg skal innrømme at selv om jeg er svært glad i svinekjøtt, er ikke filet favoritten. Den er for mager og for smakløs for min del, men dette er en variant som nok skal lages flere ganger.

Du trenger:

1,5 kg ytrefilet av svin

Dijon-sennep

Memphis Rub og salt

Tørk av kjøttet med litt kjøkkenpapir, og salte godt. La svinefileten ligge noen timer, helst natten over. Tørk av kjøttet. Smør inn kjøttstykket med dijonsennep. Dette er for at rub’en skal få feste seg. Og sennepen vil ikke sette mye smak på kjøttet. Dryss godt med Memphis Dust på svinefileten. Pass på at det blir et jevnt lag. Motstå fristelsen for å gni rub’en inn. Da er det lett at den klumper seg og det er ikke noe godt.

Gjør grillen klar for indirekte varme dersom du bruker gass eller kullgrill. Bruker du pellets, er det bare å fyre opp og sette den på 130 grader. Legg kjøttet på grillen og la det kose seg i røyken inntil kjernetemperaturen når ca 50 grader.

I mellomtiden lager du Alabama White Sauce:

2 del majones

1 del eplesidereddik

2 rause tesskjeer revet pepperot (slik en får på tube)

1 teskje sukker

Salt og pepper

Bland alt sammen i en egnet bolle. Juster gjerne med litt mer sukker og salt. Den skal ha en god smak av pepperrot, men også være balansert. Ta av ca. en tredjedel av sausen i en mindre bolle eller skål som du bruker når du skal pensle kjøttet. Da unngår du at det blandes inn kjøttkraft fra penselen i resten av sausen.

Svinefileten er klar for litt Alabama White Sauce

Når kjøttet har fått en kjernetemperatur på rundt 50 grader, kan du øke temperaturen på grillen til rundt 200 grader inntil kjøttet får en kjernetemperatur på 65 grader. Da er tiden kommet for å pensle kjøttet med sausen. Gi svinefileten et godt lag med Alabama White Sauce og la kjøttet ligge et par minutter til på grillen slik at sausen får satt sett godt på kjøttet.

La kjøttet hvile noen minutter før du skjærer det opp.

Når kjernetemperaturen er 68-70 grader er svinefileten klar. Ta den av grillen og la den hvile noen minutter før du skjærer den opp i skiver og serverer. Server kjøttet med resten av sausen, grillede cherrytomater og poteter. Eller du kan slenge kjøttskivene på burgerbrød, ha på godt med white sauce og litt coleslaw for å få en smak av Alabama på verandaen.

Velbekomme!

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.