Saftig kylling? Bruk spatchcock-teknikken

Saftig kylling? Bruk spatchcock-teknikken

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen har sponsede linker og innhold.

Å få til saftig og jevnt grillet kylling er ingen sak når du bruker spatchcock-teknikken! Det går rett og slett ut på å ta ut ryggbeinet på kyllingen og flate den ut. Mer om det om et lite øyeblikk.

Jeg har fått en del spørsmål om hvordan få til saftig helgrillet kylling. Og den beste metoden for såkalt «beer can chicken», der man dytter kyllingen ned på en ølboks. Det er mange som mener at dette gir en saftigere kylling fordi ølboksen tilfører fuktighet. Dem om det.

Mitt råd for dere som ønsker å lage saftig «beer can chicken», er å bruke godt øl. Og drikke det selv. For den ølboksen som kyllingen er tredd ned på vil ikke bidra til at kyllingen blir saftigere. Faktisk kan det at den står oppreist føre til at du får en mer ujevnt grillet kylling.

Så, drikk heller den ølen selv. I stedet bør du lage «spatchcock chicken». Som skrevet over handler dette om å ta ut ruggbeinet på fuglen, knekke brystbeinet og dermed gjøre fuglen så flat som mulig. Ikke bare gir dette et jevnere og bedre resultat, men å grille en kylling går mye fortere. En hel kylling vil ta rundt 60-80 minutter å bli ferdig. En utflatet kylling vil være ferdig på 40-50 minutter, sånn cirka.

du trenger

1 hel kylling

litt nøytral olje

Traegers Fin & Feather-rub (eller egne krydder og urter. Estragon og rosmarin er klassiske til kylling)

Legg kyllingen på en skjærefjøl og bruk en beinsaks eller kniv
Legg kyllingen på en skjærefjøl og bruk en beinsaks eller kniv

Tørk kyllingen godt med litt kjøkkenpapir. Legg den stødig på en skjærefjøl med brystet ned. Finn ryggbeinet og bruk enten en beinsaks eller en god, skarp kniv og klipp/skjær vekk ryggbeinet.

Finn ryggbeinet
Finn ryggbeinet
Klipp eller skjær langs ryggbeinet
Klipp eller skjær langs ryggbeinet

Jeg synes det kan være greitt å dra en kniv langs siden av ryggbeinet, så blir det enklere. Når du har gjort det på den ene siden, gjentar du på den andre.

Bruk en god kniv til å dele brystbeinet nedenfra
Bruk en god kniv til å dele brystbeinet nedenfra

Brett kyllingen ut, og press kniven bestemt ned mot midten av brystbeinet. Slik at du deler det litt. Press så med hendene for å knekke den litt opp. Skjær vekk rester av ribbeina, sener og andre beinrester. Skyll i kaldt vann og tørk svært godt. Gratulerer, du har nå ordnet en spatchcock-kylling!

Skjær vekk eventuelle beinrester og sener
Skjær vekk eventuelle beinrester og sener

Gni kyllingen inn med litt nøytral olje, som soya eller raps. Dryss godt med Treager Fin & Feather-rub på kyllingen, også på «innsiden». Pass på at du ikke gnir inn krydderblandingen ettersom det fort gjør at den klumper seg.

Krydre kyllingen godt på alle sider
Krydre kyllingen godt på alle sider

Fyr opp grillen til 225 grader. Jeg stilte temperaturen på min Traeger Ironwood og stelte kyllingen før appen sa fra om at grillen var klar.

Legg kyllingen på og sett inn et termometer i brystet på kyllingen. Pass på at du ikke kommer for nærme bein. På Treagers Ironwood, Timberline og Pro-modeller er disse innebygget i grillen, slik at du får kjernetemperaturen på displayet. I appen kan du også sette ønsket kjernetemperatur og få varsel når kyllingen når denne.

Etter ca. 40-50 minutter er kyllingen klar. Men husk, det er temperatur som er viktig, ikke tiden.

Saftige kyllinglår er noe de fleste liker
Saftige kyllinglår er noe de fleste liker

PRO TIP: Når du griller, eller barbecuer, kylling, vil røyken og beina i kyllingen reagere, slik at kjøttet ser lett rosa ut. Sjekk temperaturen, det er den som bestemmer om kyllingen er klar, ikke utseendet.

Ta kyllingen av grillen og la den hvile litt før du skjærer den opp.

Server kyllingen med stekte potetbåter
Server kyllingen med stekte potetbåter

Server spatchcock-kylling med verdens beste poteter, eller bruk den til burritos og tacos.

Og du, dette kan du gjøre med all slags fjørfe, and, kalkun, ja, det meste.

pitmaster