Queso – texmex ostedipp

Queso – texmex ostedipp

Queso  er en mexicansk-inspirert ostesausdipp som er fantastisk digg sammen med tortillachips og øl!

Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no

Queso er egentlig spansk for ost, og ordet har etter hvert tatt betydningen ostedipp. I alle fall nord for Rio Grande.

La det være sagt med en eneste gang. Dette er ikke slankemat. Dette er ikke raffinert. Dette er pur glede. Kanskje til og litt guilty pleasure når du tenker på de mengdene med ost som går med her.

Det er en stund siden jeg første gang kom over oppskriften på «smoked queso», som dette er en variant av. Den var laget av en amerikaner ved navn Doug Scheiding, som jeg har hatt en del kontakt med. I hans oppskrift brukes det en avsindig mengde Velveeta, som nok best kan kalles en osteinspirert masse. Det Velveeta gjør best er å smelte. Den smelter på en fantastisk flott måte, og danner basen for denne queso-dippen.

Noe av hemmeligheten med denne oppskriften er at den bruker mengder med røkt ost. Har du aldri røkt ost før er det på tide at du kommer i gang. Det er fantastisk godt og det er utrolig enkelt. Her får du fremgangsmåten!

Første gang jeg forsøkte meg på oppskriften, delte jeg osten i grove biter og slang det i gryta. Og jeg økte bare mengden gulost. Det ble ikke bra. Det vil si, smaken var der. Men det så ut som noe  som lå igjen i de mørkeste hjørnene av danskebåten.

Jeg diskuterte litt med Doug om hvordan man kunne bruke ekte ost i oppskriften, og begge mente vel at en hvit saus burde funke som basis. Og det er gjorde det i og for seg. Men likevel ikke helt der jeg ville ha den.

Så kom jeg over noe av det rareste jeg har vært borti. Et tips om å smelte ostepop for å etterligne Velveeta. Og som sagt, så gjort. Ja, det høres rart ut, men stol på meg. Dette funker.

Du trenger:

300 gr. kjøttdeig

200 gr røkt gulost, som f. eks. Norvegia

150 gr. røkt cheddar

125 gr. kremost naturell

1 boks grovhakkede tomater

100 gr. ostepop

1/2 glass syltet jalapenos, avrent og finhakket

Ønsket krydder (jeg brukte Wild Fire Spice Blend o0f Mexico og The Missing Link Java Steak seasoning)

Litt vann eller øl

Slik gjør du det:

Stek kjøttdeigen, finnhakk den, og hell av fettet.

Smelt ostepop i gryta. Dette danner basen for dippen.

Kok opp vann eller øl i en gryte, og ha ostepoppen oppi. La den smelte til den blir en noenlunde jevn masse.

Røkt ost er hemmeligheten i denne dippen, men fjern det ytterste laget på gulosten. Det smelter ikke særlig bra.
Riv gulost og cheddar før du har osten i gryta

Riv gulost og cheddar grovt og smelt litt og litt av osten i ostepopmassen.

Sil av jalapenos og hakk den opp før du har dem i gryta
Når osten er smeltet har du resten i gryta

Ha i  kremost, kjøttdeig, tomater og jalapenos. Ha i krydder. Ønsker du å bruke tacokruydder er det bare å kjøre på. Ønsker du en mildere variant, bruker du mindre jalapenos. Vil du ha den sterkere, bruker du hele glasset (som jeg gjorde).

Fyr opp grillen eller smokeren. Pass på å holde temperaturen relativt lavt. Jeg anbefaler å holde den under 100 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885 som gir meg full kontroll på temperaturen. Denne har også en SuperSmoke-funksjon som gir litt ekstra røyksmak.

La quesoen kose seg i røyken i en time eller to på lav varme

La gryta stå på smokeren på rundt 90 grader i en time eller to. Rør rundt av og til.

Server queso med tortilllachips og plenty med kald øl. Ha medisinsik nødnummer liggende klart i tilfelle hjerteinfarkt..

Server varm queso med tortillachips og  plenty med god drikke!

pitmaster