Beef jerky

Beef jerky

Pellets ble levert av BBQ Shop

Jerky, og spesielt beef jerky, er svært populært som snacks og turmat i USA. En proteinrik munnfull som holder deg gående, enten du er cowboy på ranchen, høster inn mais på prærien eller skal tilbringe timer vandrende rundt i den norske fjellheimen. Dette er grunnen til at beef jerky de senere årene har blitt svært populært blant fitnessutøvere og andre som driver med tung idrett. Det at det er så proteinrikt og lavt på karbohydrater har også gjort beef jerky til en hit blant norske paleo- og ketotilhengere.

I utgangspunktet er jerky bare kjøtt som er tørket. Selve ordet jerky kommer av inkaordet ch’arki, som rett og slett betyr «saltet, tørket kjøtt». For å forhindre bakterievekst i jerky, brukes salt, i motsetning til sørafrikansk biltong, der man bruker syren i eddik for å forhindre at kjøttet blir dårlig. Det er viktig at du bruker relativt magert kjøtt. Grunnen er at fettet ikke tørker. Er det for mye fett kan dette harskne, og det hverken smaker særlig godt eller er særlig godt for kroppen.

Beef jerky, jerky laget på storfe, er mest utbredt. Men jerky lages også av ulike typer vilt, fra hjort til elk, eller fjørfe som kalkun. Tradisjonelt er bruker man strimler skåret fra muskelen, men det blir stadig mer vanlig å lage det av kvernet kjøtt. Da presser man det kvernede kjøttet til strimler som tørkes.

Det er også vanlig å marinere kjøttet for å lage jerky. Teriyaki jerky er kanskje den mest populære varianten. Soya inneholder mye salt, men har også mye umami, som gjør at jerkyen smaker veldig godt. I USA er det også vanlig å bruke en god del sukker i marinaden, særlig i industriell fremstilling av beef jerky (og annen jerky). I oppskriften min er det noe brunt sukker, men det er mest for å balansere saltet fra soyaen og worchestershiresausen noe.

Du trenger:

2 til 3 kg lårtunge av storfe, eller annet magert kjøtt

1,5 dl soyasaus

1,5 dl Worcestershiresaus

1 spiseskje pepper

1 spiseskje løkpulver

1 spiseskje anchochilipulver

2 spiseskjeer brunt sukker

1 spiseskje chipotlepasta

Bland ingrediensene til marinaden i en bolle eller litermål. Litermål vil gjøre det lettere å helle etterpå.

Skjær kjøttet på tvers av fibrene

Skjær kjøttet på tvers av fibrene i relativt tynne strimler. Forsøk å skjære dem i så lik tykkelse som mulig. Er kjøttstrimlene ulike i tykkelsen vil det ta ulik tid før de er ferdige, for her er det tykkelsen som teller, ikke selve størrelsen.

Skjær kjøttet på tvers av fibrene

PRO TIP: Skjær opp kjøttet når det er halvtint, da er det lettere å få fine strimler

Legg kjøttet i en stor og tett plastpose. Hell marinaden over kjøttet og masser den inn slik at alt blir dekket. Lukk plastposen og sett den kaldt i minst åtte timer, helst et døgn. Snu posen et par ganger i løpet av denne tiden.

Ta kjøttstrimlene ut av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Kast eventuelle rester av marinaden.

PRO TIP: Bruk et par engangshansker når du gjør dette for det blir fort litt grisete. Det kan også være lurt å ikke ha på seg hvite klær…

Forvarm ovnen til 70 grader, eller still inn grillen/røykovnen på samme temperatur. Bruker du kulegrill, vil jeg faktisk anbefale at du røyker kjøttet en times tid ved bruk av et røykrør eller røykboks, og så tørker det ferdig i ovnen.

Legg kjøttet i ett lag på rist, pass på at kjøttstrimlene ikke ligger oppå hverandre.

Legg kjøttstrimlene i et lag på rist, pass på at de ikke dekker hverandre. Rist er også viktig for da får kjøttet luft på alle sider.

Jerkyen er klar når det kan bøyes uten at kjøttet brekker.

Sjekk kjøttet etter fire timer. Avhengig av tykkelse kan det ta opptil seks-sju timer før det er ferdig. Kjøttet er klart når det er tørt, men fortsatt kan bøyes uten at det brekker.

Legg kjøttet i plastposer og la det avkjøle seg i posene før du lukker dem. Legg posene i kjøleskapet. Her vil kjøttet holde seg i flere uker.

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.