Spedgris er enklere enn du tror!

Spedgris er enklere enn du tror!

Helgrillet spedgris er enklere å få til på grillen enn du tror. Du trenger ikke spyd eller rotisserie, men du vil trenge en litt stor grill.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no

Det kan være litt foruroligende å gi seg i kast med et helt dyr på grillen, selv om det ikke er det største. Spedgris er likevel veldig enkelt å få til. Dessuten er det noe spektakulært med en hel liten gris på grillen!

Helgrillet spedgris får kanskje tankene til å sveve mot grisefester i Syden og dalstrøka innafor for de fleste nordmenn. Men pattegris, kjært barn har mange navn,  er en delikatesse. I store deler av Sør- og Øst-Europa serveres helstekt eller helgrillet spedgris ved festlige anledninger.

Pattegris har et veldig mørt kjøtt, som har en mild, nærmest melkeaktig, smak. Derfor er det ikke noe poeng, i mine øyne, å dekke den over med masse forskjellig krydder eller tunge sauser. La kjøttet tale for seg. Når det er sagt, skal det legges til at det trenger litt krydder og en moppesaus. Mer om det senere.

De fleste gode slaktere og ferskvaredisker bør kunne klare å skaffe til veie en spedgris for deg. Men det kan være de vil trenge litt tid. Rådet er derfor å være ute i god tid.  Sørg for at grisen er dampet før du setter i gang. De aller fleste spedgriser som selges over disk er mer eller mindre klare for grillen.

Du trenger

1 spedgris (5,5-6,7 kg holder til rundt 7-10 pers)

Kosher-salt

Missing Link Magic Rib rub

2,5 dl utvannet buljong, avkjølt

Legg grisen på kjøkkenbenken eller et solid bord, med buken opp.

Spedgrisen vil nok ha innvollene fjernet og buken sprettet opp. Det kan være at slakteren ikke har skjært helt gjennom kjeven, men den siste lille biten fikser du enkelt med en solid kjøkkenkniv.

Ta tak i siden på grisen og brett den godt ut. Det kan være det knekker i litt bein, men det gjør ingenting.

Bruk en injeksjonssprøyte og injisert utvannet buljong i skulder, bog og skinke. Dette er delene som trenger lengst tid, og de de blir enda bedre om du injiserer dem litt.

Brett ut grisen og strø godt med salt og rub på innsiden

Strø godt med koshersalt på innsiden av grisen, og strø godt med Missing Link Rib rub over saltet.

Ta gjerne aluminiumsfolie rundt ørene og halen ettersom disse lett kan bli svidd.

Fyr opp grillen til 110 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885. Med den får jeg en nøyaktig temperatur gjennom hele grillingen, og dessuten gir pelletsene en nydelig, mild røyksmak som passer svært godt til spedgris.

Når grillen er varm, legger du den med buken opp.

Mopp eller spray spedgrisen ca en gang i timen

Mens pattegrisen koser seg på grillen, lager du en moppesaus bestående av litt utvannet buljong, eplesidereddik, litt mer rub og gjerne en anelse barbecuesaus. Lag gjerne opp mot en liter av denne tynne sausen.

Etter en time eller to på grillen, begynner du å moppe grisen med sausen ved bruk av sausmoppen. Du kan eventuelt spraye grisen med en blanding av 50/50 eplejuice og eplesidereddik. Mopp eller spray spedgrisen ca en gang i timen.

Det begynner å nærme seg tiden for å snu grisen

Når grisen har ligget rundt seks timer på grillen, kan du snu  den. Vær litt forsiktig for den er i ferd med å bli veldig mør. Den er også veldig varm og full av smeltet fett.

Snu grisen etter fem-seks timer

Fortsett å mopp grisen til den er ferdig. Det vil ta et par timer til.

Spedgrisen er ferdig når du ikke kjenner noe motstand når du fører inn et termometer. Sjekk bog og skinke for mørhet. Buklisten og ribba er som regel ferdig da.

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves

Ta grisen av grillen.

Ta på deg noen tynne arbeidshansker og et par nitrilhansker utenpå der. Begynn å fjerne beina fra grisen, slik at du står igjen med kun kjøtt. Riv kjøttet med hendene. Det kan være lurt å bruke en stor kniv for å hakke litt av kjøttet. Bland alt godt sammen og ha på lit mer rub, gjerne også litt av moppesausen om det er mer igjen. Men ikke ta for mye.

Server med burgerbrød, syltet rødløk, sylteagurk, coleslaw og gjerne en potetsalat eller mac n cheese.

Ta vare på alt av bein og skinn og kok verdens beste kraft etterpå!

 

pitmaster