Ribbe på grillen – slik gjør du det!

Ribbe på grillen – slik gjør du det!

Ribbe er for mange selve julemiddagen. Og det er jo ikke rart. Saftig mørt kjøtt, sprø svor. Ribbe er rett og slett nydelig. Og du kan selvsagt lage den på grillen.

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.

Jeg elsker ribbe. Jeg synes ribbe er et fantastisk stykke kjøtt. Kanskje det beste på hele grisen. Bortsett fra svinenakke da.

God ribbe er ingen kunst. Som så mye annet når det kommer til grilling og matlaging, handler det om å ha litt tid og tålmodighet.

Sprø svor på ribba er prikken over i’en. Jeg har ikke lyst til å tenke på hvor månelyst det kan bli i norske hjem dersom svoren ikke er sprø. Spesielt på julaften.

Heldigvis er det ikke så vanskelig å få til sprø svor. Det er bare å passe på at svoren er passe tørr før du setter i gang, la ribba kose seg lenge, og så gi svoren godt med varme. Da blir den sprø. Hver eneste gang.

Denne versjonen lages på grillen. Og det er ingen større fiksfakserier enn salt og røyk. Og litt venting.

Og ja. Svoren blir sprø.

Du trenger:

3-4 kg tynnribbe

20-30 gr salt

Begynn med å trimme av eventuelle slintrer, hinner og annet på ribba. Skyll den godt med kaldt vann. Tørk den svært godt med kjøkkenpapir.

Legg ribba på en skjærefjøl med skinnsiden opp. Pass på at den ligger stødig. Bruk en skarp kniv, jeg liker å bruke en tapetkniv eller skalpell, og skjær opp svoren.

Jeg foretrekker å lage rette linjer, i motsetning til det skrå rutemønsteret som er vanlig her til lands. Årsaken er rett og slett at det er lettere å skjære når svoren er rutet med rette vinkler.

Pass på at du ikke skjærer ned i kjøttet, kun gjennom skinnet og fettlaget.

Når det er gjort, gnir du ribba inn med salt. Prøv å få saltet ned i fettet. Når skinnsiden er gnidd inn med salt, snur du ribba og har godt med salt på kjøttsiden også.

Juleribbe på grillen
Salt ribba godt og la den stå i kjøleskapet et døgn eller to

Legg ribba på et brett eller fat. Dra over en plastpose, men ikke for tett, og sett det hele i kjøleskapet et døgn eller to.

Fyr opp grillen til 135 grader.  Jeg bruker en Traeger Ironwood 885. På den stiller jeg  enkelt og greit inn temperaturen og trykker «Ignite», så starter grillen.

Deretter er det bare å vente på at appen skal si fra om at grillen har varmet seg opp.

Bruk indirekte varme. Fyll en ildfast form med litt vann og sett under der du skal ha ribba. Legg ribba på grillen og sett inn et termometer i den mest kjøttfulle delen av ribba.

Så er det bare å kose seg med ribba blir nesten ferdig.

Når ribba har fått en kjernetemperatur på rundt 75 grader er det på tide å få svoren sprø. La ribba ligge på grillen mens du øker temperaturen til 240-260 grader.

Det kan være lurt å følge litt med, slik at du ikke svir svoren. Dette vil ta rundt en halvtime til 40 minutter.

Juleribbe på grillen
Nydelig ribbe med sprø svor fra grillen

Det kan være du ikke får den samme poppede svoren som i ovnen når du gjør dette, men tro meg, svoren blir sprø.

Når svoren er ferdig, ta du ribba av grillen. Legg den i en ildfast form og lag et telt av aluminiumsfolie som du dekker den med.

Lag tilbehøret, f eks disse fantastiske potetene, syltet rødløk (som du nok bør lage dagen før) eller det du selv liker.

Juleribbe på grillen
Saftig, mør ribbe med skikkelig svor er snadder
Juleribbe på grillen
Sprø, salt svor!

Skjær ribba opp i serveringstykker og nyt nydelig ribbe!

pitmaster