Rillettes de porc – fransk klassiker med en vri

Rillettes de porc – fransk klassiker med en vri

Rillettes er en fransk klassiker, som er overraskende lett å lage. Og for en smak!

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.

Jeg smakte rillettes for aller første gang på en fransk restaurant i Edinburgh av alle steder. Den ble servert med noen skiver smørstekt brød og cornichons, franske, salte sure agurker.

hva sa du?

Rillettes kunne nesten bli kalt en form for fransk pulled pork. Rillettes minner om en paté, eller postei som vi sier på norsk, men er grovere. Tradisjonelt har svinenakke blitt brukt til å lage rillettes, der kjøttet rives veldig fint, før det blandes med fett slik at den får den riktig konsistens.

Du kan også får rillettes laget av and, hjort og annet vilt, samt fisk som ansjos og laks.

Dette er en vri på klassisk rillettes av svin, rillettes de porc. Vrien består av, overraskende nok, at den lages på grillen. Jeg synes røyksmaken svinekjøttet får etter noen timer på grillen passer svært godt her.

Rillettes er enkelt å lage, en det krever litt tid og litt innsats.

du trenger

2,5 kg svinenakke

10-15 gr salt

1 teskje malt nellik

1 teskje malt allehånde

1 teskje malt pepper

1 teskje malt ingefær

4-5 laurbærblader

5-6 fedd hvitløk

500 gr svinefett

ca 3 dl hvitvin

Fremgangsmåte:
Rillettes
Del svinenakken opp i grove biter

Del svinenakken i grove biter.

Rillettes
Krydre kjøttet godt, og la det stå i kjøleskapet et døgn eller to

Bland sammen krydderne og dryss godt over svinekjøttet i en bolle. Dekk bollen med plastfolie og la den stå i kjøleskapet en dag eller to.

Fyr opp grillen. Temperaturen skal være 135 grader. Jeg fyrer opp min trofaste Traeger Ironwood 885 enkelt og greit ved å stille inn temperaturen og trykke «Ignite». Deretter er det bare å vente på at appen skulle si fra om at grillen har varmet seg opp.

Rillettes
Legg kjøttet i en ildfast form og heller over vin

Legg kjøttet i en ildfast form og hell over hvitvin. Legg oppi hvitløk og omlag halvparten av svinefettet.

Rillettes
La kjøttet kose seg i vin og fett til det er mørt

La kjøttet kose seg i 3-5 timer, til det er mørt. Det kan være lurt å snu kjøttet en gang eller to underveis. Ønsker du at det skal gå litt raskere, kan du dekke formen med aluminiumsfolie, men da mister du litt av den herlige røyksmaken.

Når kjøttet er mørt, tar du formen av grillen. Ta kjøttet ut av formen og sil væsken i en bolle. Bruk en skje til å ta av det øverste fettlaget.

Rillettes
Bruk en kjøkkenmaskin for å rive opp kjøttet

Legg kjøttet i en egnet bolle. For nå skal det rives. Det gjøres enklest med en kjøkkenmaskin med deigkrok eller en miksmaster. Kjør kjøttet til du har en fin konsistens, men uten at det er mos. Band inn litt og litt av væsken mens du gjør dette for å få god konsistens. Bland inn rundt svinefettet også.

Steriliser glass med patentlokk, eller andre typer glass som er lufttette.

Smelt ca 250 gr svinefett.

Rillettes
Ha et lite lag med smeltet svinefett på toppen

Bruk en skje eller gaffel og fyll glassene med rillettes. Prøv å få ut så mye som mulig luftboblene. Når glassene er fylt, heller du over er lite lag med svinefett. Dette er tradisjonelt gjort for å hjelpe til å bevare kjøttet.Men nå er det mest til pynt.

Rillettes
Ha rillettes på glass og sett kaldt

Sett glassene kaldt, for eksempel i kjøleskapet, i minst noen dager før du smaker (om du klarer). Da utvikler nemlig smakene seg mer. Rillettes vil holde seg i flere uker, om ikke måneder, i kjøleskapet.

Server rillettes med finhakket løk og sylteagurk på toast, gjerne smørstekt i panna. Nydelig!

Server romstemperert rillettes med smørstekt toast, finhakket sylteagurk eller cornichons, syltet fennikel eller syltet rødløk , enten som en del av et større frokostbord eller som en forrett til en festaften

pitmaster