Wild Fire Foods – smaken av familietradisjoner og reiser

Wild Fire Foods – smaken av familietradisjoner og reiser

Wild Fire Foods ble startet av kokken Jeffrey Dyrø for litt over tre år siden. Chef Jeff drives av et ønske om å dele matglede, historier og kunnskap. Ikke bare om mat, men også mennesker og amerikanske urinnvåneres kultur.

Countrymusikken runger gjennom kjøkkenlokalene i et industriområde i Sandvika, rett utenfor Oslo.

«Jeg må alltid ha på country,» sier Jeffrey Dyrø, gründeren bak Wild Fire Foods.

«Det roer meg, og får meg til å konsentrere meg. Jeg er tross alt en country boy,» sier han med en stort smil.

57 år gamle Jeffrey, bedre kjent som Chef Jeff, har en fargerik bakgrunn. Familien hans var i det amerikanske militæret, og dermed ble Jeff med rundt om i verden. Blant annet vokste han opp i Japan på 60-tallet. Reiselysten hans har satt sitt preg på Wild Fire Foods’ allsidige produktutvalg.

«Jeg fikk ideen om å selge bestemors barbecuesaus da jeg var 15-16 år gammel for alle elsket den. Selv ønsket hun ikke å selge sauser for hun likte å lage mat til familien. Senere jobbet jeg i kantiner her i Norge, og etterhvert ble jeg ganske lei av å jobbe for andre. Og ettersom alle snakket så varmt om sausene og krydderblandingene mine, tenkte jeg at jeg skulle prøve. »

«Med god hjelp fra den geniale kona mi, startet jeg for tre og et halvt år siden, og har ikke sett meg tilbake etter det,» sier Jeff med et stort smil.

«Jeg gjør dette hovedsaklig fordi jeg elsker å se folks reaksjoner når de smaker skikkelig mat, og jeg elsker å se hva de gjør med sausene mine, enten det er til fest eller hverdag,» legger han til.

direkte markedsføring

Wild Fire Foods reiser land og strand rundt. Fra sommerlige Gladmaten i Stavanger til Rørosmartnan, Bodø og andre plasser. De er stadig å se i ulike butikker hvor de deler ut smaksprøver.

«Jeg liker å møte folk direkte, slik at de kan stille meg spørsmål,» sier Jeff.

«Da får jeg tilbakemeldinger, og det er gøy når veganere og vegetarianere oppdager at de kan bruke produktene våre. Folk er så takknemlige. Men jeg elsker å lage mat for andre og jeg elsker å servere dem mat. Når vi er på messer og markeder spør folk meg om hva de kan bruke sausene og krydderne til, så da gir jeg dem en lang liste over retter vi har fått fra andre kokker og kunder,» sier han med et stort smil om munnen.

«Selvsagt har jeg lyst til å tjene penger også, men det er kvaliteten som er viktigst,» sier Jeff.

«Jeg vil også ha tilbake bestemors matlaging. Jeg vil at folk skal kose seg med grilling midt i uka, og samle en haug med mennesker på søndag. Det var sånn jeg vokste opp hjemme.»

en kvinnes hånd

Om du følger Wild Fire Foods i sosiale medier, har du kanskje lagt merke til de kreative og unike produktbildene.

Det er Janniche Dyrø som er hjernen bak de flotte bildene fra Wild Fire Foods. Foto: Janniche Dyrø/Wild Fire Foods

«Det er den geniale kona mi, Janniche, som skal all ære for. Hun er en kunster. Hun har studert i Birmingham, og i Kansas City. Og i Chicago hvor vi møttes. Så det er hun som er hjernen og kunstneren bak det hele. Av og til undrer jeg på om hun er helt menneskelig,» sier Jeff og ler varmt.

Han kan avsløre at det er flere som har spurt om de skal begynne å produsere kalendere og innrammede plakater av bildene.

totem

Logoen og flaskene prydes av en distinkt totem. Og det er en hyllest til Jeffs fargerike bakgrunn.

Kokkejakka til Chef Jeff prydes av totemet

«Totemet er min måte å vise respekt til bestemor på. Moren hennes var fullblods Cherokee, og faren hennes var fullblods Svartfot. Det var hun som lærte meg å fiske, krabbefiske, å leve av og med jorda rundt meg. Jeg red hester da jeg var sju år gammel på onkels gård. Jeg reiste verden rundt med foreldrene mine, med sendte meg alltid til gården så jeg skulle lære. Jeg jaktet, fisket, lærte gårdbruk. Jeg stod opp sammen med bestemor klokka fem for å hente egg og lage frokost.»

«Hun lærte meg om arven min, historien vår. Så det er for å hedre henne, for å hedre fortiden, nåtiden og fremtiden. Det er for å hedre andre stammer i Nord-Amerika og for å hedre urinnvånere overalt.»

Chef Jeffs tips

Barbecue er fortsatt for spesielt interesserte her i Norge. og vi mangler den samme kulturen som man finner i de amerikanske sørstatene. For den som har lyst til å lære mer om barbecue, er Jeff ganske klar.

Chef Jeff anbefaler å ta et kurs med en pitmaster for å lære

«Ta et kurs! Det er vel og bra å se på internett og alt det der, men ta et kurs med en skikkelig pitmaster som Ragnarok_Norge eller andre. Jeg har noen kompiser i Bergen og Stavanger som driver med dette. Der har du jo også Craig (Whitson, også kjent som Grillkongen Craig). Ta et et kurs, snakk med dem. Da får du lært deg skikkelig southern cooking,» sier Jeff.

Jeff har bodd i Norge i flere år nå. Og han legger ikke skjul på hva han synes om det nye hjemlandet sitt.

«Jeg elsker Norge. Jeg elsker alt ved dette landet. Jeg elsker å fiske her. Jeg elsker å gå å plukke blåbær sammen med kona mi. Jeg elsker å se de ulike delene av landet. Jeg var oppe i Nord-Norge og det er så fantastisk vakkert. Jeg vil at vi skal bruke dette mer, lære ungene å fiske, fortelle dem hva de kan  spise i skogen og på fjellet. Vi må lære dem å sanke igjen.»

«Jeg vokste opp med en tradisjon for slow and low cooking der vi bukte hele dyret. Og jeg tror vi må tilbake dit. Vi må lære oss å utnytte dyrene fullt ut. Bruke tarmene til pølser, lage sprø svor eller annet av skinnet, koke kraft av beina, den type ting,» sier Jeff.

Chef Jeffs favoritter

Bærekraft er viktig for Jeff. Et av hans favorittkjøtt er noe vi nordmenn kan ha lett for å overse.

«Her i Norge har vi fantastisk geitekjøtt. Geit er helt nydelig og jeg fatter ikke hvorfor nordmenn ikke spiser mer av det. Geit er nydelig på grillen. Gjerne som curry goat, med bog som får kose seg lenge på grillen. »

«jeg er også veldig glad i lam i ulike varianter, men kanskje aller helst lammeribbe gnidd med masse godsaker, og grillet lam slik de gjør det i Hellas.»

«Men favoritten min er nok svinenakke. Jeg elsker svinenakke. Og ribbe. Svinekjøtt er nok favoritten min og ribba er nydelig.»

«Når det gjelder storfe, elsker jeg beef short ribs, eller en god New York cut steak, som er grillet medium rare. »

«Jeg har også sansen for flank steak. De fleste her griller den enten for kort eller for lenge. Men det du gjør er at du marinerer den med masse godsaker, og griller den på lav varme til medium eller medium rare. Deretter skjærer du den i tynne skiver og lager tacos.»

«Jeg kan spise kyllingbryst hvis den er helgrillet, ellers er det kylingvinger som gjelder for meg. Jeg foretrekker grillede kyllingvinger. Jeg klarer ikke friterte vinger som har ligget i fett hele dagen.  Og jeg elsker helstekt and. Enten på kinesisk vis, eller gjort på gamle måten på grillen, med et brett under for å fange opp fettet og sjyen,» sier Jeff.

Besøk hjemmesiden til Wild Fire Foods for å bestille sauser og kryddere.

Du kan også følge dem på

Facebook

Instagram

 

pitmaster