Texas Barbecue Cafe reiser seg fra asken i Asker

Texas Barbecue Cafe reiser seg fra asken i Asker

Texas Barbecue Cafe er Norges første ekte «BBQ shack».  Etter at en brann i 2018 førte til store skader, er daglig leder Angela Taliaferro og ektemannen Dag Ødegaard klare for å åpne dørene igjen.

Det er ingen tvil om hvor du er kommet

Texas Barbecue Cafe åpnet dørene i 2014 på Stabekk rett utenfor Oslo.  Tre år senere besteme Angela og Dag seg for å satse i Asker. Dermed overtok de lokalene til en pizzakjede fra Stavanger, og overlot lokalene på Stabekk til noen andre.

Sent i oktober 2018 skjedde det som ikke skulle skje. Det begynte å brenne i lokalene i Asker. Brannmannskapene jobbet iherdig med å redde ut interiøret som i stor grad bestod av antikviteter som Angela og Dag har samlet fra Texas.

Likevel, brannen ga dem mulighet til å gjøre store endringer.

«Alt er helt nytt. Det er litt skremmende faktisk. Men vi vil at det skal se litt gammelt ut, men samtidig vil vi at det skal fungere skikkelig. Så det positive med dette er at vi har fått gjort en del endringer til slik vi vil ha det. Bygningen ble opprinnelig laget for Dolly Dimple’s. De ville for eksempel ikke ha eget fryserom. Men vi lager amerikansk brisket som kommer i esker på 40 kg,» sier Angela.

«Så det er deilig å bare kunne trille dem inn i fryseren i stedet for å måtte løfte dem over i frysebokser», sier Angela.

Angela Talliaferro står klar til å ta i mot bestillingen din

«Jeg tror restauranten vil se ganske lik ut for de fleste gjestene. Men i annen etasje har vi en glasstunnel som vi har utvidet. Dermed kan vi ta i mot større grupper der. Nå vil det ikke være noe problem med 50 til 55 mennesker oppe. 

«Det er en egen bar i annen etasje også. Så håpet er å få noen lokale band til å spille, servere litt cocktails og noe å bite i, slik at vi får en sosial stemning. 

«Jeg tror folk som bor i Asker trenger noe slikt. Det er så irriterende å hele tiden måtte reise inn til Oslo. Så om du bor i Heggedal eller området rundt, kan du bare ta turen til Asker fremfor helt til Oslo. 

«Det er drømmen min her i Norge, at vi får flere slike små steder slik at folk slipper å måtte reise til de store byene hele tiden,» avslører Angela.

Starten

Både Angela og Dag har jobbet med mat store deler av livet.  Men det var Dag som kom med ideen om et barbecue-sted.

«Jeg hadde akkurat gjort meg ferdig med et annet restaurantprosjekt, og var ganske frustert. Da kom Dag til meg og lurte på om jeg var klar for det nye prosjektet mitt. Han sa jeg skulle starte med barbecue. Og det var så åpenbart at jeg ikke så det selv. Så jeg sa til ham at greit, men du må finne lokalene. To uker senere hadde han funnet stedet,» sier hun med latter i stemmen.

“Vi diskuterte om vi skulle starte et TexMex-sted, men vi bestemte oss for å starte Texas Barbecue Cafe. Og kort tid etter at vi åpnet stedet vårt var det ni tacosteder som også åpnet, så vi var ganske glade for at vi ikke gjorde det. Men vi leker litt med tanken om å starte et produksjonskjøkken og selge til andre tacosteder,” sier Angela.

Veggene er dekket av gamle skilt og kuriosa som Angela har funnet på verdens største loppemarked i Canton, Texas.

At Angela er fra Texas, og har vokst opp med barbecue, gjorde det til et enkelt valg. Samtidig er barbecue, og særlig Texas-style barbecue blitt veldig populært verden over. Angela har gjort seg noen tanker om hvorfor det nettopp er denne stilen som har erobret verden.

“Det har nok mye med at folk i Texas tar ting veldig seriøst uansett hva de gjør. I tillegg så har vi jo en stor oljeindustri. Disse gutta har tid til å leke seg med rør og tanker, og mange av dem er ingeniører. Om du kikker litt på selskapene som lager smokers så har mange av dem holdt på i leverandørindustrien også.

«I tillegg har vi et ugress som heter mesquite som er over alt og du kan ikke gjøre noe særlig med det. Så kombinasjonen av alt dette, oljeingeniører, cowboy-innstilling, kunnskap om sveising, for ikke å glemme kveget. Det er noe av det beste storfekjøttet du kan få tak i,» sier en ikke helt upartisk texaner.

«Så har du hele TexMex-greia på toppen av det igjen. Og det er noe av det jeg har forsøkt å få folk til å forstå med kokeboka (Helt Texas – Barbecue på norsk, journ. anm). Tacos er ikke kjøttdeig. Det er røkt kjøtt. Det er egentlig rester. Du lager pulled pork, brisket, hva det skulle være, den ene dagen, så lager du tacos av restene dagen etter,» forklarer Angela.

Helt Texas

Angela og Dag ligger ikke på latsiden. I 2018 kom de også ut med boka «Helt Texas – Barbecue på norsk«.

«Det som skjedde var at Erling Kagge kontaktet oss. Han er veldig matinteressert og ville at vi skulle lage en kokebok på norsk. Men så åpnet vi stedet i Asker, så vi tenkte at vi tar det neste år. For det virket så lenge tid. Men så var det Asker, Asker og kokeboka, og alt var ganske stressende egentlig. Men vi klarte å få det til, og vi var veldig godt fornøyde med den. Nå håper jeg å få den ut på engelsk også,» avslører Angela.

Smilet og latteren ligger ofte på lur hos Angela.
Don’t mess with Texas

I kokeboka fyrer Angela av en bredside mot de norske matkjedene og deres såkalte barbecue-produkter. Hun er heller ikke særlig imponert over kvaliteten på kjøttet som selges.

«Det gjør meg gal. For de later som om det er noe det ikke er. Sous-vide er ikke barbecue. Det er misvisende markedsføring. Det er som å kalle noe vaniljepudding uten at det er vanilje i puddingen!»

Det er tydelig at dette er noe som opptar henne veldig. Øynene lyser av lidenskap for mat. Og at vi nordmenn må lære de riktige begrepene.

«Det beste eksemplet er hele cupcake/muffin-greia som har holdt på i mange år i Norge. I USA har vi muffins og de spiser vi til frokost, enten det er fullkorn, med blåbær, banan eller noe annet. Så er det cupcakes, som er kaker med glasur, og det er en dessert. Mens her i Norge er alt muffins. Alt er muffins. 

«Noe annet er om det er barbecue-smak. Du har potetgull med barbecuesmak. Jeg har sett barbecue potetsalat, til og Texas Barbecue-potetsalat, jeg har sett barbecue coleslaw. Og jeg har sett alle slags typer marinerte ribs, pulled pork og hva det nå enn skulle være. Men det er marinert, ikke røkt. Det er bare tilsatt røyksmak. Og alt er sous-vide. Det blitt vakuumpakket og lagt i varmt vann. 

Så det markedsføres som at det bare er å ta ut av pakken og varme på på grillen. Og er du ikke forsiktig vil du svi hele greia fordi sausen er full av sukker.»

Nye vedfyrte smokere fra Austin Smoke Works står klare for å gi nordmenn ekte barbecue i Asker.

Angela rister på hodet, trekker pusten og fortsetter.

«Så nå tror nordmenn av spareribs er noe som bare tar fem minutter på grillen. Dermed skjønner de ikke at babybacks eller spareribs er noe som tar mellom fire og seks timer på en smoker. De skjønner ikke at dette er noe vi ikke alltid har tilgjengelig på restauranten, eller at vi ikke bare kan lage noen til. 

«De har ingen forståelse for prosessen.

«Nordmenn skjønner ikke at det å lage en brisket tar opptil 24 timer fra begynnelse til slutt. Så når det er slutt er det slutt,» sier hun. 

Det vennlige smiler er erstattet med en streng mine. Man tuller ikke med barbecue. Ikke når det er en texaner til stede.

Pekan-ved er klar for smokeren.
Menyutfordringer
Menyen på Texas Barbecue Cafe

Barbecue er fortsatt et relativt nytt konsept for nordmenn. Selv om vi kanskje har spist litt sous-vide ribs og gomlet pulled pork hjemme, så kan det å bestille barbecue på en shack være litt ukjent for norske restaurantgjester.

«Vi har hatt mange ulike menyer opp gjennom årene, fordi vi klarer ikke helt å finne den beste måten. Nordmenn foretrekker å ha sin egen mat foran seg. De ønsker ikke å dele. Er det en stor gruppe nordmenn skal de ha sin mat foran seg. Men kommer det utlendinger eller blandede familier så er de mer åpne for å dele. De har skjønt at dette er mat som skal deles. De bestiller gjerne samplers eller etter vekt, og deler maten på bordet,» forteller Angela. 

«Så det vi har endt opp med er mer porsjoner på tallerkener. Du velger kjøtt, så velger du tilbehør. Men nordmenn er ikke vant til å få så mange valg, så de skjønner ikke helt at de må velge kjøtt og tilbehør selv. 

Vi selger fortsatt etter vekt og liter, men det er nok mest for de som er spesielt interesserte,» legger hun til.

Lean eller fatty brisket?

«Jeg foretrakk lean før. Tro det eller ei, men jeg vokste opp med beinfrie, skinnfrie kyllingbryst. Moren min var alltid på en eller annen slankekur. Mens faren min var alltid den som lagde brisket. Og moren min lagde babyback ribs,» forteller Angela.

«Jeg har gått fra å vokse opp uten fisk til å elske sushi. Og nå går jeg alltid for de feiteste delene på brisket. Og jeg skal ha biffen så rå som mulig,» legger hun til med rungende latter.

«Det er litt morsomt for søsteren min vokste opp med det samme. Hun er fem år yngre enn meg. Men hun er fortsatt sånn at dersom jeg serverer henne en nydelig grillet biff, sniker hun seg av gårde for å legge den tilbake på grillen.»

Angelas tips

Skulle du ha lyst til å prøve deg på barbecue, har hun noen tips og råd på veien.

«For det første, du kommer til å gjøre feil. Det er som med alt annet her i livet, du må øve og øve. Om du har lyst til å bake brød, kommer du til å spise mye dårlig brød før du får til skorpen skikkelig. Du kommer til å ha spareribs som er overkokt og tørt svinekjøtt,» sier Angela.

«Og alle kjøttstykker er litt forskjellige. Det er noe av det som gjøre dette så vanskelig. For du lager noe nøyaktig slik du gjorde det forrige gang, og da ble det perfekt, men ikke denne gangen.

«Det er også viktig å huske på at norsk kjøtt er temmelig magert. Så det gjør det litt vanskelig», legger hun til.

Texas Barbecue Cafe

Alfheim 10

1384 Asker

Hjemmeside

Instagram

pitmaster