Tomahawk steak – når du virkelig skal imponere gjestene dine!

Tomahawk steak – når du virkelig skal imponere gjestene dine!

Tomahawk-biffer er rett og slett imponerende å se på. Tykke, herlige kjøttstykker som henger på et langt bein. Det er noe primalt og deilig ved det hele.  Og det ser forbaska kult ut. Her gir jeg deg oppskriften på hvordan du lykkes.

Grill, utstyr og pellets ble levert av BBQ Shop. Kjøttet ble levert av GastroRoyal.no. Artikkelen har sponsede linker og innhold.

Tomahawk-biffer har blitt meget populære de siste årene, ikke minst takket være sosiale medier. Det går knapt en dag uten at du ser en mastodontbiff bli vist frem, slengt på grillen, kuttet opp.

Det er kanskje ikke så rart, for de ser jo utrolig flotte ut. Men hva er egentlig en tomahawk-biff?

Black Angus tomahawk fra Creekstone Farms, levert av GastroRoyal. Se den flotte marmoreringen!

Vel, det er i bunn og grunn en entrecôte med et langt bein på. Nærmere bestemt en del av ribbeinet fra oksen (eller kua) som selve biffen er hentet fra.

Her i Europa er de kjent som cote de boeuf, sommer eller midnre er det samme. Bare at beinet ofte er litt kortere. Men det lange beinet og entrecôten på enden gjør at det ligner på en øks, nærmere bestemt en tomahawk (som også er navnet på en krysserrakett, men det er ikke så viktig nå).

Selve biffen er en del tykkere enn det vi er vant med fra norske butikker. Så selve om en tomahawk koster litt er dette mye mat. En tomahawk kan lett være middag til to, tre stykker.

Ettersom biffen er såpass tykk, er den velegnet til såkalt «reverse sear». Det går kort sagt ut på at du begynner på lav varme og avslutter på sterk varme. Med andre ord, stikk motsatt av det du har lært.

Det fine med reverse sear er at du da får en jevn oppvarming gjennom hele kjøttet, og avslutter med en flott skorpe. Du kan lese mer om denne teknikken her.

Du trenger:

1 stk tomahawk-biff

God rub (jeg brukte Traegers Prime Rib og Blackened Sascatchewan-rubber på denne)

salt og pepper (valgfritt)

Dette er en Black Angus tomahawk fra Creekstone Farms i Kansas i USA som jeg bestilte fra GastroRoyal.no. Den har fått minst 180 dager på korn før slakting, og er modnet i seks uker av GastroRoyal. Kornet er med å gi denne en nydelig marmorering og smak.

Ha på godt med rub, for dette er en tykk biff som skal serveres i skiver.

Tomahawken fra GastroRoyal har fått et bra lag med Prime Rib Rub og Blackened Sascatchewan Rub fra Treager

La den gjerne ligge noen timer i kjøleskapet med rubben på.

Sett opp grillen for indirekte og direkte varme, og ha på så av varme som mulig. Jeg bruker en Traeger Ranger. Den kommer med en støpejernsplate som jeg fjerner til å begynne med. Selve grillene r svært enkel å bruke. Du skrur den på, velger ønsket temperatur og trykker «Ignite». Så er det bare å vente.

Begynn å grille biffen på lav, indirekte varme. Denne brukte halvannen time å komme opp i ønsket kjernetemperatur før neste steg.

Legg tomahawken på indirekte varme, sett inn et kjøttermometer og la den kose seg inntil den får en kjernetemperatur på rundt 40 grader.

Ta biffen av varmen, og øk grillens temperatur til maksimum. Legg gjerne biffen i kjøleskapet mens du venter.

Skal du bruke støpejernspanne er det lurt å legge den på samtidig som du øker temperaturen. Slik at den blir god og varm.

Brun biffen på høy, direkte varme. Eller på høy varme og med støpejern som her.

Legg biffen på direkte varme, og snu den hvert trettiende sekund, frem til den har en kjernetemperatur på rundt 52 grader (husk at den vil stige litt etterpå).

La biffen hvile noen minutter før du skjærer den opp

Ta tomahawken av varmen og dekk den løst med litt aluminiumsfolie. La den hvile i minst 10 minutter.

Ta tak i beinet og løft biffen slik at kjøttdelen peker nedover. Bruk en skarp kniv og la den følge ned langs beinet for å skjære selve kjøttet fra beinet.

Dette er det beste kjøttet jeg noensinne har spist.

Skjær biffen i halvtykke skiver og server rett fra fjøla sammen med litt godt brød (til å dyppe i saftene) og en chimichurri. Eller med en god potetsalat og grillede grønnsaker.

pitmaster