Slik lykkes du med pølser på grillen!

Slik lykkes du med pølser på grillen!

Pølser er enkelt, raskt og alltid en favoritt blant store og små. Det er lett å forstå hvorfor vi nordmenn lett slenger noen grillpølser på når vi skal grille. Men ofte ender de opp som svidde på den ene siden og kalde på den andre. Om de ikke sprekker fullstendig da. Heldigvis finnes det råd.

Pølser er kanskje det vi nordmenn griller aller mest av i løpet av et år. Jeg har ikke tall på hvor mange tonn vi setter til livs, men jeg antar at det ikke er ubetydelig.

Pølser er en av nordmenns grillfavoritter. Illustrasjonsfoto

Det er jo hendig å plukke med seg en pakke eller to når en står der i butikken og magen rumler. For så å fyre grillen på maks og slenge pølsene på. Det skal jo gå raskt må vite.

Sluttresultatet  er kanskje ikke noe å legge ut på Instagram eller i diverse Facebook-grupper, svartsvidd på ene siden, iskald på den andre.

Og jeg skal innrømme at jeg har gått i den samme fella selv.

For pølser som skal lages på grillen, følger mer eller mindre samme prinsipp som wienerpølser i gryta på komfyren. Og du ville vel ikke fosskoke dem?

Vi bruker rett og slett for sterk varme, og gjerne direkte varme, når vi skal grille pølser. Og det må det bli en slutt på.

slik gjør du det
Lag noen snitt i pølsa før du griller den, så sprekker den ikke like lett

For pølser er faktisk litt skjøre når det kommer til grilling. De må passes godt på.

Mange av de pølsene som selges, er allerede varmebehandlede. Tenk for eksempel på grillpølsene. De skal egentlig bare varmes opp.

Jeg liker å fyre opp grillen til rundt 150 grader, eller, dersom jeg er unna Traeger’n , lager jeg to soner. En for direkte varme og en for indirekte varme.

Jeg snitter også pølsene før jeg legger dem på. Dette er ikke nødvendig, men det kan bidra til å unngå at de sprekker så lett.

Pølsene legger jeg på indirekte varme. Jeg snur dem kanskje annethvert minutt, inntil de begynnner å bli ferdige.

Og her på du passe på. For det kan gå fort.

For så legger du dem over på direkte varme, bare for å gi den siste finishen.

Har du pølser med ulik tykkelse, legger du de tykkeste på først ettersom de trenger lengst tid.

rå pølser

De siste årene har vi heldigvis fått flere alternativer å velge mellom i pølsedisken enn de evinnelige grillpølsene. Bratwurst, salsiccia, chorizo, andouille, lammepølser, ja, lista er lang.

Og til min store glede, selges mange av disse rå.

Det kan være ren innbilning, men jeg synes rå pølser smaker bedre enn de vanlig varmebehandlede pølsene. Vel og merke etter at de er grillet.

Grill pølsene på lav varme først

Prinsippet her er det samme som for mer vanlige pølser. Lag et par snitt i dem og legg dem på lav, indirekte varme. Snu dem ofte så de ikke blir for hardt stekt på den ene siden. Når de begynner å nærme seg å være ferdige, flytter du dem over på direkte varme for å gi den siste lille finishen.

Så hvordan vet du at pølsene er ferdige?

Pølsene utvider seg når de blir varme. Du skal formelig se at skinnet sitter som, vel, et pølseskinn, eventuelt hvordan svarte skinny jeans sitter på litt tilårskomne rockere.

Er du en temperaturnerd som meg, så skal pølsene ha en kjernetemperatur på 72 grader. Enten de er rå eller «vanlige».

tilbehør

Sennep og ketchup er jo selvskrevne som tilbehør til pølser, nesten uansett hva slags det er snakk om. Men her er det jo fullt mulig å utforske litt. Det finnes utrolig mange typer sennep der ute, fra den vanlige pølsesennepen til sterkere varianter som Dijon, eller hva med en søtsterk en (min favoritt).

Prøv med en litt krydret saus på pølsa. Hakk opp litt sylteagurk og mer skal ikke til

Det samme gjelder ketchup. Dette er verdens mest utbredte kryddersaus, men den behøver ikke nødvendigvis være tomatbasert. Hva med en chipotlevariant, eller mango for eksempel.

Syltet rødløk er godt til mangt, også pølser. Det er noe med den lette syrligheten og crunchen fra rødløken som er med på å løfte maten.

Grillet pølse med rekesalat er manges favoritt om sommeren (og vinteren)

Mange er glade i rekesalat på pølsa, og av og til kan jeg nok ta en skje eller to. Men jeg synes rekesalat og potetsalat ofte blir vel tungt til pølser. I stedet kan du jo lage en god coleslaw, som passer ypperlig til de fleste pølser.

Og du, skal du servere dem i brød, slenger du brødene på grillen også. Da smaker de så mye bedre.

 

pitmaster