Battle vest – det ultimate fashion statement for metalfans

Battle vest – det ultimate fashion statement for metalfans

Battle vest, kutte, cut-off, kjært barn har mange navn. Dette plagget er blitt synonymt med metalfans, punkere og  MC-entusiaster. Men hva er egentlig en battle vest, og når oppstod de.

Hvis du drar på en metalkonsert eller kanskje en festival, vil du garantert se folk som har på seg vester eller jakker som er dekket med ulike merker. Ved første øyekast kan de se veldig like ut, men hver vest er unik. Dette er battle vests, eller kutte.

Hva er en battle vest?

En battle vest er kort sagt en vest, gjerne i denim eller lær, med ulike band-symerker. Disse symerkene kalles også patches.

Vesten er et uttrykk for eierens smak og personlighet, som viser hvilke band eller artister de liker å høre på. Eieren kan også ha andre merker, som politiske eller sosiale budskap.

En kjapp historietime

Dagens battle vests har sine røtter blant piloter under andre verdenskrig.

Amerikanske jager- og bombepiloter begynte å dekorere jakkene sine med merker etter vellykkede oppdrag, pinups og annet. 

Da krigen var over, var det en del piloter som ikke ønsket å vende tilbake til det sivile samfunnet i USA. De dannet motorsykkelklubber og fortsatte å dekorere jakkene sine med klubbnavn og  kunstverk. Etterhvert forsvant ermene på jakkene deres, og vesten ble båret utenpå skinnjakkene eller over t-skjorter. Klubbmedlemmene brukte vestene til å vise hvilken klubb de var en del av, og hvilken grad eller rolle de hadde i klubben.

Disse vestene ble fort assosiert med opprør mot samfunnet, og da punken gjorde sitt inntog på 70-tallet, var det mange punkere som tok til seg det å gå med slike vester. 

Anti-Nowhere League spiller for fans med battle vests. Foto: Liftarn – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2521362

Forskjellen var at de satte på nagler, tegnet og malte bandlogoer eller ulike budskap.

Heavy metal kommer

På denne tiden var det også flere bikere som begynte å sy på merker for metalband, noe som fanget oppmerksomheten til metalfans.

Da Motörhead med Lemmy i spissen slapp låta “Ace of Spades”, kombinerte de både punk og metal. Lemmy hadde også på seg en vest, og han anses også som den første som hadde på seg patronbelter. Dermed var det gjort.

På begynnelsen av 80-tallet vokste battle vests i popularitet blant metalfans, særlig blant de som hørte på thrash og New Wave of British Heavy Metal. 

Band som Iron Maiden, Judas Priest, Slayer og Metallica solgte nå merker på konsertene sine, og battle vests ble enormt populære blant fansen.

Da grungen og nu-metalen om, ble vestene mindre populære. Men takket være svartmetall- og death metal-fans som fortsatte å gå med dem, har vestene siden 2000-tallet kommet tilbake

Regler for battle vests

Dette spørsmålet kommer opp med jevne mellomrom på ulike nettfora.  Hva er reglene for battle vests?

Og svaret er stort sett det samme, det finnes ingen regler!
Men det er riktignok noen normer som har etablert seg i løpet av årene:

  • Dette er DIN vest, du bestemmer
  • Ryggmerket, eller back patch, er som regel favorittbandet ditt
  • Merkene kan være de ulike bandene du hører på, eller du kan lage en vest dedisert til ett band eller én artist

That’s it.

Å lage en battle vest kan være tidkrevende og tidvis kostbart. Når du først har bestemt deg for hvilke band du vil ha på vesten din, må du finne merker.  Internett er helt fantastisk på så måte, og dessverre for oss nordmenn er det dyrt å bestille merker fra utlandet. Heldigvis har vi butikker som Katakomben og Neseblod som også selger på nett. Ulike plateselskap og band selger også merker og annet på sine sider.

Metalfans med battle vests. Foto: Sonja Pieper – Metall Fans, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1692303

Din vest, din historie

En battle vest er et uttrykk for hva eieren er en fan av. Og selv om du selvsagt står fritt til å sy på de merkene du selv vil ha, bør du være forberedt på spørsmål om ulike merker og band. For hvis du har et Mayhem-merke på vesten din, viser du til hele verden at du er fan av dette Follo-bandet.

Noen lager vester med merker de har kjøpt på konsert eller kun med band de har sett live. Noen har rendyrkede svartmetall- eller thrash-vester. Andre, som meg, har en salig blanding som viser ulike band vi liker å høre på.

Vestene er også en flott måte å komme i kontakt med andre fans på. Det er absolutt ikke uvanlig at andre fans vil se på vesten din, kommentere (positivt) på de ulike merkene og snakke om band eller artister.

Stort sett er ikke dette gatekeeping, men fans som møter andre fans. 

Likevel, for mange metalfans er det sårt når “mainstreamen” tar til seg elementer fra metalkulturen, som da medlemmer av Kardashian-familien begynte å gå med Slayer-trøyer, eller at HM selger AC/DC-merch. Så det kan være noen fans der ute, særlig med noen øl innabords, som vil sjekke om du er en poser, særlig hvis vesten din kun har store band, som Maiden og Metalica.

Min vest, min historie

Det er forfattaren sjølv som er modell. Med battle vest og alvorlig mine

Jeg begynte å høre på metal og punk da jeg var 11-12 år gammel. Iron Maiden og Metallica var de store bandene for meg den gangen. Men Alice Cooper hadde akkurat sluppet Thrash, Skid Row og Mötley Crüe var også store blant oss som våknet musikalsk rundt 87-88. Det var få som hadde vester, og jeg, til min store sorg, var ikke en av dem.

Hopp frem noen tiår, og jeg begynte endelig å samle sammen merker til en vest. Kal det gjerne en midtlivskrise, men det er billigere og tryggere enn å kjøre MC. Jeg er stor Slayer-fan, og det var litt intern diskusjon om det skulle være Maiden eller de californiske thrash-trubadurerene. Til slutt endte jeg opp med den klassiske svarte ørnen.

Baksiden av battle vesten, med Slayer backpatch

At jeg er barn av 80-tallet gjenspeiles nok også i valgene av band. Her er Maiden, Anthrax, Priest, Venom. Band jeg hørte på den gangen (og fortsatt hører på). Det er noe fra 90-tallet også, med Sepultura og Pantera.
Punken er representert med Dead Kennedys, Misfits, Anti-Nowhere Leauge og GG Allin.

Forsiden av battle vesten, men en salig blandig av metal og punk

Nyere band som Skeletonwitch, Dwaal og Toxic Holocaust har også fått plass. 

Av norske band, i tillegg til Dwaal, er det Mayhem og Darkthrone, og selvsagt en nydelig Obliteration-patch som de fikk lagd til en festival i Mexico.

pitmaster