Kjøttboller på grillen? Javisst!
Kjøttboller er nok mer utbredt middagsmat hos Søta bror, i Spania og i USA. Men det virker som de blir stadig mer populære her til lands også. Kanskje særlig spanske kjøttboller i en noe krydret tomatsaus som man har blitt vant med på tapasbordet.
I USA er «spaghetti and meatballs» en klassiker. Der regnes det som italiensk mat, men når sant skal sies er det italiensk-amerikansk mat. Kjøttbollene kom på middagsbordet da italienske immigranter med dårlig råd måtte finne andre kilder til kjøtt, og dermed var en amerikansk klassiker født.
En annen amerikansk klassiker med kjøttboller er «meatball sandwich», der kjøttbollene serveres med barbecuesaus i en «hoagie», som er en liten baguette eller et langt rundstykke. Slike sandwicher går under flere navn, litt avhengig av hvor i USA du befinner deg, meatball sub, meatball hoagie, etc.
Her skal du få to grunnoppskrifter på kjøttboller. En er litt inspirert av de spanske, den andre er inspirert av det italiensk-amerikanske kjøkkenet. Men eksperimenter litt, bruk dine egne krydre og urter for å smaksette dem slik du vil. Kanskje du skaper en egen familiefavoritt?
Spansk-inspirerte kjøttboller:
Du trenger:
500 gr kjøttdeig
3 gr salt
3 gr grovkvernet pepper
3 fedd hvitløk, knust og finhakket
2 gr paprikapulver, sterkt
1 gr spisskummen
1 gr cayennepepper
1 tjukk skive gammel loff
1 dl melk
Begynn med rive opp loffskiva i en bolle og hell melka over. La den stå noen minutter mens du har de andre ingrediensene i en bolle. Bruk en gaffel til å røre melka og lof fen sammen til en guffe. Hell denne over kjøttdeigen og de andre krydderne. Bland til du har en litt seig masse. Pass på at du ikke blander farsen for hardt, da kan kjøttbollene fort bli litt for kompakte.
Ha litt lunket vann i en skål, dypp en spiseskje i vannet, og ta en passe mengde av farsen skjea. Bruk skjea og hånden din til å forme litt mellomstore kjøttboller. Legg kjøttbollene på et fat.
Fyr opp grillen til ca. 120 grader. Jeg brukte eikepellets på min Traeger.
Legg kjøttbollene med en centimeters mellomrom, slik at røyken kommer godt til overalt. La dem ligge der i ca halvannen til to timer.
Italiensk-amerikanske kjøttboller
Disse er fantastiske til pasta!
Du trenger:
500 gr kjøttdeig
3 gr salt
3 gr grovkvernet pepper
3 gr oregano, tørket
3 gr basilikum, tørket
2 gr rosmarin, tørket
1 dl revet parmesan
1 hvitløksfedd, most
1 dl melk
1 tjukk skive gammel loff
Skjær loffen grovt og legg i en bolle. Hell melken over og la stå litt. I mellomtiden har du kjøttdeigen og de andre ingrediensene i en bolle. Bruk en gaffel til å lage en guffe av melken og loffen. Ha i kjøttdeigen og bland til du har en seig farse.
Ha litt lunket vann i en skål, dypp en spiseskje i vannet, og ta en passe mengde av farsen skjea. Bruk skjea og hånden din til å forme kjøttboller på størrelse med en golfball. Legg kjøttbollene på et fat.
Fyr opp grillen til ca. 120 grader. Jeg brukte eikepellets på min Traeger.
Legg kjøttbollene med en centimeters mellomrom, slik at røyken kommer godt til overalt. La dem ligge der i ca halvannen til to timer.
I mellomtiden kan du lage en enkel tomatsaus:
1 gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks knuste tomater
Basilikum, tørket
Oregano, tørket
Rosmarin, tørket
Litt rødvin
Salt og pepper
Fres løk og hvitløk i en kjele. Pass på at de ikke blir brent. Ha i urtene og tomatene, samt litt rødvin, og la det koke opp. Skru ned varmen og la sausen småkoke i 20 minutter, eller inntil du har ønsket tykkelse. Ha i en teskje sukker mot slutten. Dette vil dempe syrligheten fra tomatene og gir en rundere smak.
Ha kjøttbollene i sausen og la dem trekke mens du koker ønsket pasta etter anvisning på pakken.
Ha pasta i en dyp skål, hell over litt saus og noen kjøttboller, ha et par drag med parmesan over. Snadder for hele familien!