Pitmaster John Lewis på BBQ Shop!
Den legendariske pitmasteren John Lewis fra Lewis Barbecue i Charleston, South Carolina, har vært i Norge for å holde kurs og servere skikkelig barbecue i verdensklasse på BBQ Shop i Sandvika.
John Lewis er opprinnelig fra Texas. 18 år gammel fikk han sin første smoker, og dermed var det gjort. Lewis bidro sterkt til at vennen Aaron Franklin åpnet sin restaurant i Austin, Texas. Han hjalp også til da LeAnn Mueller åpnet sitt barbecuested, La Barbecue. Senere flyttet Lewis til Charleston, South Carolina, der han nå driver flere barbecuerestauranter.
John Lewis skulle egentlig kommet til Norge for et par år siden, men det gikk den veien høna sparker takket være et visst virusutbrudd. Men endelig kunne han komme.
BBQ Shop i Sandvika var gjort om til restaurant for anledningen. Benker og bord stod klare ute. Jeg trodde jeg var tidlig ute, men nesten alle plasser var tatt.
Mannen selv stod og skar opp brisket, ribs og Texas hotlinks, også kjent som hot guts, flankert av Ben Garbee, som er restaurantsjef. Her ble det lasset opp pickles, syltet rødløk, potetsalat og «corn pudding» av Garbee, før Lewis skar opp kjøttet rett foran deg.
Det er mye snakk om «southern hospitlity», at folk fra de amerikanske sørstatene er så vennlige og høflige. Både Lewis og Garbee smilte, ønsket folk velkomne og hadde tid til en ørliten prat med alle gjestene der de stod og jobbet.
Så hva med maten?
La oss begynne med tilbehøret.
Potetsalaten var herlig kremet, uten p virke så «majonestung» som norsk potetsalat fort kan bli. Den var lett syrlig, nærmest luftig og med en flott tekstur. Jeg mistenker at en del av potetene var most inn i majonesen.
Pickles og syltet rødløk var nydelige og friske. Sylteagrukene hadde mye dill, noe som er veldig vanlig på den andre siden av dammen, men kanskje ikke her.
«Corn pudding», som ikke er noen pudding, men snarere en slags maissouflé, var fantastisk. Nydelig smak av både mais og chili, med en herlig tekstur.
Så var det kjøttet.
La meg si det slik. Takket være John Lewis blir det nå vanskelig å spise min egen mat. Dette var nemlig ikke godt.
Dette var guddommelig.
Brisketen var av en kvalitet jeg aldri har vært borti før. Mør, saftig og full av smak. Her kommer røyken, saltet og pepperen til sin rett, helt uten å gå på bekostning av kjøttsmaken. Når jeg skriver mørt, så var det så mørt at jeg kunne bruke tunga og knuse kjøttet i munnen. Dette var en smak av himmelen.
Spareribs stod ikke tilbake for brisketen. Her var det kraftig bark, med litt saus på. Kjøttet slapp beinet ved første tygg. Svinekjøttet bar preg av mye røyk, men ikke for mye, med en herlig herlig bark som virkelig varte.
Texas Hot Links, også kjent som «hot guts», er en av Lewis’ spesialiteter. Dette er noe helt annet enn de pølsene du finner i kjølediskene rundt om i det ganske land. Dette er pølse med stor «P». Grovkvernet, full av smak, og med nok punch til at man svetter litt, men ikke for mye til at det blir ubehagelig.
Var du en av de som deltok på kursene hans eller var på barbecue-festivalen i Sandvika, kan du prise deg lykkelig for at du dro. Og til deg som ikke hadde mulighet, kommer John Lewis tilbake, må du dra. Det skal jeg.