Slik lykkes du med lammelår på grillen
Lammelår er festmat. Og ingen fest uten grill. Her får du tipsene (og oppskriften) på hvordan du lykkes med lammelår på grillen.
Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.
Norsk lam er en råvare i verdensklasse. Norsk lammekjøtt har en mild smak, er mørt og er rett og slett nydelig.
Lammelår er kanskje den stykningsdelen som står oss nordmenn nærmest i hjertet når det kommer til lam. Og det er ikke uten grunn.
Låret består av flere ulike muskler, fra skank til mørbrad. Og dette gir utrolige smaksopplevelser.
De fleste velger nok å steke lammelår i ovnen, og det er ikke noe galt med det. Men det blir enda bedre når du tar grillen i bruk.
Til lammelår liker jeg å bruke mesquite-pellets. Det gir litt mer røyksmak enn f eks eik, og selv om lammekjøttet har en relativt mild smak, tar det en del røyk som fremhever den gode lammesmaken
du trenger (6 pers)
1 lammelår, 3 til 3,5 kg
8 fedd hvitløk, delt i biter på langs
Salt (jeg har brukt røkt urtesalt med løpestikke, men helt vanlig salt funker gull)
Nykvernet pepper
Timian
Rosmarin
Tilbehør
4 ferske beter (bruk gjerne litt ulike beter)
6 mellomstore poteter, skrellet og delt i to på tvers
1 gul løk
3 gulrøtter, skrelt og delt i to på langs
Slik gjør du det
Har du tid, kan du starte forberedelsene dagen før.
Bruk en skarp kniv, f eks en filteringskniv og skjær vekk det verste av hinner og annet som stitter på låret.
Lag snitt over hele låret og press inn hvitløk. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Dryss over timian og rosmarin i et jevnt lag.
La lammelåret hvile i kjøleskapet natten over.
Dagen etter fyrer du opp grillen på formiddagen. Temperaturen bør være rundt 110 grader.
Jeg bruker en Traeger Ironwood 885, som gir meg nøyaktig temperatur. Den har også en herlig SuperSmoke-funksjon som gir enda mer røyk på lavere temperaturer.
Legg lammelåret på grillen, sett inn et kjøttermometer i den tykkeste delen av låret. Pass på at du ikke kommer i nærheten av bein.
Traegers griller, bortsett fra Ranger-modellen, kommer med WiFire, noe som betyr at du kan laste ned en egen app og sette opp varsler på kjernetemperatur på telefonen din. Med appen kan du også styre temperaturen på grillen opp og ned, eller slå over på «Keep warm» som setter grillen på 75 grader.
La lammelåret kose seg på grillen til ønsket kjernetemperatur. Kjøttet er rosa ved 68 grader, litt mindre rosa ved 75 grader og temmelig grått ved 80 grader.
Ved en grilltemperatur på rundt 110 grader, vil et lammelår på ca. 3 kg trenge en fem-seks timer på å nå en kjernetemperatur på 70 grader.
Når lammelåret har nådd ønsket kjernetemperatur, pakker du det inn i folie og så i et badehåndkle eller to. Da vil det holde seg i et par timer.
Mens låret hviler, begynner du på tilbehøret.
Skrell potetene og del dem i to. Kok dem i ca 10 minutter. Hell av vannet og ha en generøs mengde med nøytral olje over. Gi dem et godt dryss med salt og pepper.
Skrell betene og skjær dem i fingertykke skiver.
Skrell gulrøttene og del dem på langs.
Skrell løken og del den grovt.
Fordel grønnsakene i en stor ildfast form. Pass på at de ligger i ett lag. Hell over olje, salt og pepper på alle grønnsakene bortsett fra potene.
Øk temperaturen på grillen til 200 grader, og grill grønnsakene til de er ferdige. Det vil ta rundt en halvtime. Da er potetene gylne, betene møre og dersom de er litt svidd i kantene, er det bare godt.
Skjær opp lammelåret i pene skiver, og legg opp kjøtt sammen med grønnsaker på tallerkner. Du kan eventuelt servere oppskåret lammelår på et stort skjærebrett sammen med grønnsakene slik at gjestene kan forsyne seg selv.
Én kommentar til «Slik lykkes du med lammelår på grillen»
Kommentarer er stengt.