Barbecue lammebog – norsk klassiker med amerikansk vri

Barbecue lammebog – norsk klassiker med amerikansk vri

Pellets ble levert av BBQ Shop

Norsk lam er i verdensklasse, og det ville være en skam å ikke bruke denne fantastiske råvaren til barbecue her til lands.

Lammebog er et stykke fra forparten på lammet. Den inneholder et langt bein og har en del bindevev. På grunn av dette, trenger bogen en del tid og lav varme på å bli mør. I Norge brukes lammebog ofte til fårikål og lammefrikassé. Og det er nettopp dette bindevevet og behovet for tid og lav varme som gjør lammebog velegnet til barbecue.

Bindevevet som finnes i lammebogen vil, når temperaturen når et visst nivå i en viss tid, smelte og bidra til at kjøttet blir utrolig saftig. Lam smaker en del mer enn for eksempel svinekjøtt, og røyken setter en ekstra piff på det hele.

Jeg benyttet meg av 3-2-1-teknikken som også brukes mye til spareribs, pulled pork og beef short ribs.

Denne teknikken går kort sagt ut på at kjøttet krydres og legges i smokeren i tre timer. Så pakkes det inn i folie med litt kraft eller annen væske i to timer. Til slutt får det en time til uten folie for å “strammes” litt opp.

Du trenger:

1 stk lammebog, 2-3 kg

4-5 spiseskjeer rub, jeg brukte Grill Gaucho Asado fra Kryddhuset

2 dl kraft buljong

Tørk lammebogen godt, og pass på at det ikke er noen beinsplinter eller slikt. Skjær av eventuelle slintrer. Du kan også rute opp skinnet litt dersom du ønsker. Denne bogen var delvis delt fra slakteriet, men har du en hel lammebog er det helt gull.

Lammebog, villsau, pulled lamb, barbecue lam
Lammebogen får et jevnt lag med krydderblanding. Denne består av salt, pepper, chili, hvitløkspulver og litt andre godsaker

Dryss rikelig med krydderblanding over. Jeg brukte Gaucho Asado, en krydderblanding fra svenske Kryddhuset. Den kan minne litt om en tørr chimichurri.

Dersom du vil lage din egen, ville jeg anbefale å bruke godt med salt, pepper, chili, tørket persille, knust hvitløk, litt timian og rosmarin.

Gjør grillen klar til indirekte grilling dersom du har en kullgrill eller gassgrill. Har du en Traeger, stiller du den på 135 grader. Bruk den samme temperaturen uansett hva slags grill du har.

Lammebog, villsau, pulled lamb, barbecue lam
Lammebogen har fått tre timer med røyk, og er for braissering.

Legg lammebogen på grillen, og la den kose seg i tre timer.

Etter tre timer er det på tide å pakke den i folie. Du kan også legge den i en folieform eller ildfast form, som jeg gjorde. Hell et par desiliter kraft, buljong eller kanskje litt vin i formen/folien og pakk lammebogen godt inn. Dersom du bruker folie må du passe på at det ikke går hull på folien.

La lammebogen ligge i folie i to timer.

Ta folien av lammebogen eller formen, og legg lammebogen rett på grillristen. Grill i ytterligere én time, slik at kjøttet “strammes” litt opp igjen etter braisseringen.

Lammebog, villsau, pulled lamb, barbecue lam
Lammebogen etter et par timer braissering med litt god kraft i panna. Pass på å dekke godt med aluminumsfolie slik at væsken ikke fordamper.

Bruk et kjøttermometer eller lignende for å sjekke at kjøttet er klart. Du skal ikke merke noe motstand når du stikker nålen inn i kjøttet.

Pakk lammebogen løst inn i folie og la den hvile på kjøkkenbenken i en halvtimes tid.

Bruk to gafler til å dra kjøttet fra hverandre, akkurat som med pulled pork. Dersom det er litt større biter med bark og sprøtt skinn, kan du legge disse til side og bruke kjøkkenkniven til å dele dem opp. Bland disse inn i det revede kjøttet slik at alle får biter av godsakene.

Lammebog, barbecue, villsau, pulled lamb
Riv lammebogen fra hverandre, som med pulled pork. Bland godt slik at de sprø bitene av bark og skinn blir jevnt fordelt

Server lammebogen som den er med litt coleslaw og grillet paprika ved siden av. Eller du kan lage sandwicher med chapabrød av den som med pulled pork. Et annet tips er å bruke lammebogen i tacos, en veldig smakfull variant og langt bedre enn kjøttdeigen med tacokrydder.

pitmaster