Chapabrød

Chapa er det argentiske ordet for stekehelle. Trolig kom bruken fra baskerland, der grilling på stekeheller i jern fortsatt er svært populært.
Chapabrød ble laget av gauchoene på pampasen, hvor de stekte dem over leirbålet, åpnet de nystekte brødene sine og fylte dem med nygrillet kjøtt.
Tenk på dem som argentiske pitabrød. Oppskriften kan også brukes som pizzabunn.

Du trenger:

Ca 400 gr hvetemel
Ca 2,5 dl lunkent vann
1 pk. tørrgjær
Olje (raps eller oliven)
Salt
Sukker

Mål opp 2 dl lunket vann, ha i litt sukker og tørrgjæret. Rør godt og la det stå ca 10 minutter til blandingen skummer.
Mål opp 0,5 dl lunket vann og ha i salt, en passende mengde. Rør ut så det er helt løst opp.
Ha melet i en stor bolle, lag en liten brønn og hell gjærblandingen og det salte vannet oppi, sammen med en god dæsj olje.
Rør sammen deigen med fingrene for å samle den og elt den godt til du har en lett og smidig deig.
Dekk bollen med en plastpose eller tett lokk, og la deigen heve i en times tid.
Slå luften ut av deigen etter heving og ta den ut på en benkplate med litt mel på. Elt deigen i ca tre minutter.
Rull ut en pølse av deigen og skjær ca 12 emner. Disse presser du lett ned. Legg deigemnene på en plate, gjerne bakeplate, dekk den med et håndkle og la de heve i ca 30-45 minutter.

Fyr opp grillen. Når kullene begynner å nærme seg klare, setter du på plass stekehella. La den bli god og varm, ca 20-30 minutter. Dersom en vanndråpe fordamper med en gang den treffer hella er den varm nok.

Legg deigemner på stekehella, ikke for mange av gangen, La de steke i ca seks minutter på hver side, eller til de er klare.
Serveres sammen med nygrillet kjøtt, pølser, ost (gjerne grillet ost), eller rett og slett litt smør.

 

0Shares

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.