Barbacoa – skikkelige mexicanske tacos

Barbacoa – skikkelige mexicanske tacos

Barbacoa er langtidsbraissert kjøtt som serveres i små tortillas med litt saus, og er tilgjengelig nesten over alt i Mexico. Dette er taco på et helt nytt nivå.

Pellets ble levert av BBQ Shop. Artikkelen inneholder sponsede linker.

Tradisjonelt lages barbacoa ved at kjøtt krydres, pakkes inn i agave- eller bananblader og så legges i jordovner i flere timer.

Dette er noe som lages i hele Mexico, og det er utallige variasjoner fra sted til sted, fra familie til familie. Tradisjonelt er barbacoa noe som lages til fest og store anledninger ettersom det er en litt omstendig og lang prosess (men min oppskrift er ganske forenklet).

Barbacoa kan lages med storfe, gjerne oksehoder, svin, sau, geit. Ja, det meste egentlig, avhengig av hva som er tilgjengelig.

Når kjøttet er ferdig, rives det og hakkes, litt som pulled pork. Og væsken som kjøttet har blitt braisert i, brukes til å lage sausen. Deretter serveres det hele i små tortillas.

barbacoa street tacos

Dette kalles ofte også «street tacos», fordi de selges på gaten av små taquerias (taco-restauranter), eller fra små vogner, litt som pølsevognene vi hadde her før i tiden.

I Mexico og USA er det vanlig at disse serveres med to tortillas, ettersom de er såpass tynne.

Her til lands selges veldig tykke tortillas, så det er ikke samme behovet for å sikre seg.

En liten advarsel. Disse kan bli litt gristete. Og de er fantastisk gode.

I denne ikke helt autentiske, men nesten, barbacoa-oppskriften har jeg brukt høyrygg av storfe. Men du kan selvagt bruke det kjøttet du selv har lyst til.

du trenger:

1 kg høyrygg, lammebog, geitebog, eller tilsvarende

2 gulrøtter

4 selleristenger

2 gule løk

6 fedd hvitløk

1-3 hele chipotle

1 bunt fersk korinander

Lime

2 teskjeer paprikapulver

1 teskje spisskummen

(eventuelt kan du bruke din egen favoritt rub)

Salt

Pepper

1 liter oksebuljong

1 dl appelsinjuice

1 rødløk, finhakket

8 små tortillas

fremgangsmåte

Dersom du bruker tørket chipotle, kan du begynne med å koke opp vann og dekke chitpotlen med dette. La den ligge der til den blir myk. Ta vare på væsken.

Selleri, gulrot, chipotle, løk og hvitløk deles grovt.

Del gulrot, løk, hvitløk, chipotle og selleri i litt grove biter. Ha litt olje i en støpejernsgryte på middels varme og ha grønnsakene i.

La de steke litt uten at de tar farge.

Krydre kjøttet godt. Jeg har brukt denne rub’en fra Traeger, men du kan enkelt lage din egen

Bland sammen salt, pepper, spisskummen og paprikapulver til en rub og gni kjøttet inn med dette.

Jeg bruke Traegers Blackened Sascathewan-rub, som fungerer utmerket til dette.

Varm opp 1 liter oksebuljong og ha i støpejernsgryta sammen med grønnsakene. Grønnsakene skal så vidt dekkes.

Legg kjøttet i og fyll opp med mer buljong slik at kjøttet er halvveis dekket. Skru av varmen.

Fyr opp grillen til 135 grader. Jeg bruker en Treager Ironwood 885 som gir meg full kontroll på temperaturen.

Braiser kjøttet til det nesten faller fra hverandre

Sett gryta på grillen og la den stå i fred og ro i et par timer. Etter to timer kan du snu kjøttet slik at det var litt deilig røyksmak på alle sider.

Etter en time kan du dekke gryta med litt aluminiusmfolie eller sette på et lokk. Øk varmen til 185 grader.

La den stå og godgjøre seg til kjøttet er mørt.

Brun kjøttet litt helt til slutt. Det gir en nydelig smak.

Ta gryta av grillen og øk varmen. Brun kjøttet på direkte varme slik at du får en fin stekeflate. Skru ned varmen på grillen etterpå.

I mellomtiden bruker du en stavmikser og kjører væsken med grønnsakene til en tykk saus. Juster med salt, pepper og litt limejuice.

Riv kjøttet i biter og hakk det gjerne opp litt.

Del lime i båter og legg dem på grillen sammen med tortillas.

Barbacoa er utrolig digg tacos du lett lager hjemme

Når tortillaene er ferdige, legger du på litt kjøtt. Det holder med et par spiseskjeer. Topp med et par teskjeer av sausen, litt finhakket rødløk og gjerne litt frisk koriander. Press litt limejuice over.

Barbacoa tacos (nesten) som i Mexico

Så er det bare å nyte skikkelige barbacoa street tacos!

 

pitmaster