Bokanmeldelse: Sunt på grillen – Jan Ivar Nykvist
Fire ganger norgesmester i grilling, Jan Ivar Nykvist, slår et slag for litt sunnere grillmat med boken «Sunt på grillen». Dette er en bok som ønsker å inspirere deg til å grille litt sunnere, litt bedre, litt grønnere. Og det lykkes den med.
Det er ikke å komme fra at grilling for mange er ensbetydende med store, feite kjøttstykker, pølser og burgere.
Jan Ivar Nykvist ønsker at vi skal grille litt sunnere, litt bedre, litt mer fisk, litt mer grønnsaker.
«Sunt på grillen» er en grillbok som inspirerer til nettopp det å grille litt sunnere og litt bedre.
Her er det svært mange gode oppskrifter på grillede grønnsaker, både som forretter og tilbehør.
Her er det oppskrifter på grillet fisk i uttallige versjoner. Du får tips om pizza (hva med grillet dessertpizza?). Og det er også noen oppskrifter på kjøtt.
«Sunt på grillen» er flott bygget opp med en kort introduksjon fra Nykvist, en kort del med tips til utstyr for å lykkes med grillen, før oppskriftene kommer.
Oppskriftene er delt inn i kapitler for fisk, grønt, kjøtt og desserter. Og det er lett å finne frem til enkeltoppskrifter ettersom de står enkelt og greit i innholdsfortegnelsen.
Selve oppskriftene presenteres veldig enkelt og leservennlig. De er lette å følge, selv for en nybegynner.
I tillegg har Nykvist inkludert hvor lang tid man kan beregne til forberedelser og ved selve grillen. Noe som er svært nyttig når man skal planlegge en grillaften.
myteknusing og inspirasjon
Jan Ivar Nykvist deler ikke bare oppskrifter i denne boka. Han kommer også med en hel del myteknusing, som at grillmat fører til kreft.
Du får også tips om hvordan grille kjøtt, hva slags typer fisk som passer på grillen, og ikke minst, en inspirerende tekst for å la kvinnene slippe til på grillen.
Gjennom hele boka er det nydelige bilder tatt av fotograf Mats Dreyer. Om disse ikke får deg til å ville grille sunnere så vet ikke jeg.
«Sunt på grillen» er en grillbok som nok appellerer litt utenfor den tradisjonelle målgruppen for denne typen kokebøker.
Her vil kanskje de som ikke griller aller mest finne mye god inspirasjon til å ta på seg forkleet og fyre opp grillen.
Men dette er bok som også erfarne grillere bør ha i hylla. For her er det virkelig mye godt, og litt annerledes, som du kan grille.
Dette er rett og slett en bok til inspirasjon og grønnere grillgleder.
Grillet asparges med løyromdressing
(gjengitt med tillatelse fra forfatteren)
Ingredienser:
16 hvite asparges
Litt sukker
Salt og pepper
2 ss rapsolje
4 ss creme fraiche
2 ss løyrom
2 stk vårløk, finhakket
1 ss sitronsaft
Spirer
Forberedelser (15 min):
Skrell aspargesene. Kok opp en kjele med vann tilsatt litt salt og litt sukker.
Kok aspargesene til de er nesten ferdigkokte. Dette tar ca 3 minutter.
Avkjøl i kaldt vann og la tørke på papir. Del aspargesene i to på langs.
Bland sammen creme fraiche, løjrom, vårløk og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
Ved grillen (10 minutter):
Pensle aspargesene med rapsolje og krydre med salt og pepper.
Grill aspargesene på direkte varme til de er gyllne. Dette tar ca 2 minutter på hver side.
Legg aspargesene på et serveringsfat og topp med løyromdressingen. Topp med spirer før servering.
Tips: Del gjerne en sitron i to og grill dem med snittflaten ned. Press sitronen over aspargesen før servering for ekstra syre.
Jan Ivar Nykvist, Mats Dreyer
Cappelen Damm, 2019
ISBN: 9788202599287, 272 sider, innbundet
Flere bokanmeldelser?