Grill og BBQ-bibelen

Grill og BBQ-bibelen

Grill og BBQ-bibelen er vårens andre kokebok om barbecue på norsk.

Boka er skrevet av Anders Roede, Christen Roede og Roar Sandvik. Dette er karer som kan sin barbecue. Sandvik er blant annet kokk og sertifisert KCBS-dommer, det vil si at han har gått kurs for å dømme konkurranse-barbecue. Anders Roede, barbecue-lærling, er en av grunnleggerne av  St. Hallvards Bryggeri, et lite bryggeri i Groruddalen som med jevne mellomrom inviterer til ølsmaking og barbecue. Bildene i boka er stort sett tatt av broren, Christen Roede, som er filmskaper og hobbykokk.

Øl og barbecue hører sammen for mange. I boka får du også mange gode tips om øl som passer godt til barbecue.
det grunnleggende

Grill og BBQ-bibelen bruker god tid, og plass, på å forklare konseptet barbecue, utstyr som brukes, fordeler og ulemper med kull, gass, pellets og ved. Har du ikke en vassekte smoker, får du mange råd og tips om hvordan du kan lage god barbecue på kull- eller gassgrillen din. Det er også en meget oversiktlig side over ulike begreper som benyttes innen barbecue. De har sågar en oversikt over ulike grilltradisjoner verden over, fra asado i Argentina til tandoor i India og Braai i Sør-Afrika.

Det er detaljert forklaring på rub, marinader og hvordan disse skal brukes. Og det er også plass til litt kulinarisk myteknusing om bruning av kjøtt og hvor langt inn i kjøttet en marinade faktisk kommer. Jeg mistenker at disse karene har vært mye på Amazing Ribs, og det er bare positivt i mine øyne.

Skulle du tro at så mange tekniske sider skulle bli kjedelig, tar du feil. For alt dette er skrevet på en lettfattelig måte og med et godt språk. Gleden fra, og kjærligheten til, god barbecue formelig lyser fra sidene Det er helt tydelig at boka retter seg mest mot de som er nye hva gjelder barbecue, og som kanskje har en enkel kull- eller gassgrill.

Det lette språket, og oversiktlige designet, fortsetter i oppskriftsdelen. Oppskriftene er delt inn etter storfe, svin, fjørfe og fisk. På åpningssiden for hver del er det enkle diagrammene over de ulike dyrenes slaktedeler og hva de heter. Dermed blir det enkelt å bla litt frem og tilbake for å se hvor brisket og spareribs faktisk sitter.

Oppskriftene er lette å lese og meget oversiktlige
Oppskrifter

Når det gjelder oppskriftene har de holdt seg til klassikerne, som brisket, short ribs, spare- og babyback ribs, to versjoner av pulled pork. Men det er også blitt plass til litt uvanlige, i amerikansk barbecuesammenheng i det minste, oppskrifter. Hva sier du til en deilig porchetta, pinnekjøtt, svineribbe eller ishavsrøye? Alle oppskriftene har dessuten lettleste oppsummeringer på kjernetemperatur, om det skal være indirekte eller direkte varme, temperatur på grillen og estimert grilltid.

Noe annet jeg liker med oppskriftene, er at de er relativt enkle, og at de ikke inneholder de samme mengdene sukker, salt og honning som man ofte ser i amerikanske oppskrifter. Som forfatterne selv skriver, er fokuset mer på den naturlige smaken fra råvarene enn at det skal smake så veldig av de ulike krydderblandingene som brukes.

Bildene, som stort sett er tatt av Christen Roede, er meget bra. Det er en del bilder av forfatterne som står og spiser barbecue eller drikker øl, og det er helt tydelig at de storkoser seg. Matbildene er flotte og gjør at en nesten får lyst til å spise boksidene.

Grill og BBQ-bibelen er en meget bra norsk barbecue-bok som mange nybegynnere og entusiaster vil ha stor glede og nytte av i tiden fremover. Den gir en lettfattelig introduksjon til barbecue med en norsk vri.  Anbefales!

Grill og BBQ-bibelen

Anders Roede, Christen Roede, Roar Sandvik

245 sider, innbundet

Vega Forlag

ISBN: 9788282115605

pitmaster