Enkel cassoulet på grillen
Cassoulet er fransk husmannskost på sitt aller, aller beste. Bønner, bacon, pølse og confitert kylling eller and kokes sammen over lang tid. Resultatet er smakfullt og mektig.
Artikkelen er skrevet i samarbeid med BBQShop.no
Cassoulet er fransk sikringskost slik bare franskmennene kan lage. Retten har sitt opphav i Sør-Frankrike, og er særdeles godt egnet til å få varmen i kroppen når mørket faller på og temperaturen synker her i nord.
Denne gryteretten består, i all hovedsak, av hvite bønner, bacon, kraft, tomat, pølse og confitert fjørfe. Den mest populære varianten er nok med andelår, men det går helt fint å bruke for eksempel kyllinglår.
Det finnes like mange oppskrifter på cassoulet som det finnes sydfranske bestemødre. Og det selges selvsagt egne gryter for å lage retten, som får sitt navn fra disse grytene.
En skikkelig cassoluet skal koke lenge på lav varme på komfyren. Og når det danner seg en hinne på toppen av bønnene, skal denne røres inn i gryta, igjen og igjen. Det gjør ikke mye for smaken, men det bidrar til teksturen.
Dette er min versjon av cassoulet, og den er svært forenklet. Men det betyr ikke at den mangler smak!
Du trenger:
1 confitert kyllinglår per person
Fransk landpølse
400 gr bacon skåret i terninger
400 gr hvite bønner, utvannet over natten
1 boks knuste tomater
1 gul løk, finhakket
3-5 fedd hvitløk, knust og finhakket
Olivenolje
Rosmarin
Salt og pepper
Slik gjør du det:
Legg bønnene i vann natten over. Hell av og sett til side.
Ta frem en romslig gryte.
Fyr opp grillen til 200 grader. Jeg bruker en Traeger Ironwood 885 som gir meg full kontroll på temperaturen.
Ha litt olivenolje i den og fres baconet til det begynner å bli gyllent. Ha i løk og hvitløk, og stek til de er blanke.
Kok opp kyllingkraft på komfyren inne, så sparer du tid
Ha i bønnene, tomat og kyllingkraft. Skru ned varmen på grillen til rundt 120 grader og la dette stå og småputre til bønnene begynner å bli møre.
Øk temperaturen på grillen. Brun kyllinglår og pølse før du legger de i gryta sammen med resten. La alt bli godt og gjennomvarmt.
Ta opp ett og et lår og legg på tallerken sammen med biter av pølsa. Øs opp bønneblandingen.
Du kan gjerne drysse over litt stekte brødsmuler før servering.
Og server cassouleten med noen gode baguetter og en herlig rødvin!