Grillet lammelår
Vi nordmenn er heldige. Vi har verdens beste lam, og norsk villsau er noe av det beste du kan få tak i. Villsauen kan spores tilbake til vikingtiden. Dessverre forsvant denne rasen i stor grad, men takket være våre fettere og kusiner i Nord-Atlanteren, og ildsjeler her hjemme, har villsau blitt stadig mer populært og tilgjengelig her også. Villsauen har mer fett i seg, og fett gir smak og saftig kjøtt. Smaken er en mild lammesmak, med et hint av viltsmak. Kjøttet er noe av det møreste jeg har vært borti. Det er faktisk så mørt at det kan være vanskelig å skjære pene, tynne skiver av det.
Jeg har brukt lammelår av villsau her, men denne oppskriften fungerer utmerket med vanlig lam også.
Du trenger:
1 stk lammelår med bein
Fem-seks fedd hvitløk
Salt og pepper
Persille, salvie og mynte
Rapsolje
Sitronsaft
Skyll lammelåret med kaldt vann og tørk det godt. Lag noen snitt med en skarp kniv rundt om på låret, og press hvitløken inn i lommene. Salt og pepre godt og jevnt.
Ta fersk persille, mynte og salvie, pluss litt mer hvitløk, et par spiseskjeer sitronsaft og rapsolje, og kjør det i en mikser, slik at du får en herlig blanding. Smør blandingen godt rundt om på lammelåret.
Gjør klar grillen til indirekte varme. Temperaturmålet er ca 120 grader. Sett et steketermometer i den mest kjøttrike delen av låret (unngå beinet). Når lammelåret har en kjernetemperatur på 70 grader er det rosa. Ved 76 grader er det gjennomstekt. Jeg foretrekker rosa, men om du og dine liker det gjennomstekt, får dere gjøre det, selv om det er å ødelegge godt kjøtt.
La låret hvile en halvtime tre kvarter løst innpakket i folie, før du skjærer opp og serverer med syltet fennikel og potetterte.