Hamburgerens forunderlige historie

Hamburgerens forunderlige historie

Å servere grillet kjøtt i brød er på ingen måte en moderne oppfinnelse.

Hamburgeren er i dag kongen av hurtigmat.

En hamburger er ikke noe mer enn stekt eller grillet kjøtt mellom brød. Dermed er den enkel å spise på farten.

Den er enkel å spise for små og store.

Den kan varieres i det uendelige, fra den helt enkle med grillet kjøtt mellom to brødskiver til ultrafancye burgere med trøfler og en prislapp på godt over tusenlappen.

Men hvor kommer hamburgeren fra sånn egentlig?

ur-burgerne

I den romerske kokeboken Apicius, fra det fjerde eller femte århundret, er det en oppskrift på Isicia Omentata.  Dette var kvernet kjøtt smaksatt med vin, pinjekjerner og garum, som var en fermentert fiskesaus.

Åtte århundrer eller så seinere la mongolske ryttere kjøtt under sadelen sin mens de red ut fra steppene og mot ny erobringer.  Kjøttet ble sakte, men sikkert, most mens de red dagen lang. Da Dghengis Khans barnebarn, Kublai Khan, inntok Moskva fikk dette kjøttet navnet «biff tartar».

Men disse er likevel et stykke unna hva vi forbinder med den moderne hamburgeren.

I dag er kjøttdeig relativt billig. Det har ikke alltid vært sånn.

I 1700-tallets Paris kom «biff tartare» på eksklusive menyer takket være en russisk kokk. Men kjøttet var ikke kvernet, slik vi gjør det nå. I stedet ble det hakket for hånd, noe som forklarer ekslusiviteten.

Smash burgers
Kjøttdeig var ikke alltid billig

Da kjøttkvernen kom mot slutten av 1800-tallet, ble det virkelig fart på sakene.

Varme rundstykker i Hamburg

I den tyske havnebyen Hamburg ble kvernede kjøttstykkeer, kalt «frikadeller», raskt meget populært blant havnearbeiderne. Og frikadeller er jo noe vi nordmenn har stiftet et kjært bekjentskap med hos våre danske venner.

Rundstuck warm er fortsatt til salgs i Tyskland. Illustrasjonsfoto:  © 1971markus, CC BY-SA 3.0 de,

Riktig nok ble ikke frikadellene servert i brød. Men blant havnearbeiderne var «rundstück warm» et populært måltid. Disse varme rundstykkene består av et stykke stekt kjøtt, gjerne svin eller storfe, servert i et rundstykke med saus.

Runstück warm er fortsatt til salgs, ikke bare i Hamburg, men over hele Tyskland.

den moderne hamburgeren blir født

I siste halvdel av 1800-tallet reiste de fleste tyske immigranter til USA ut fra nettopp Hamburg. Og det var nok mange som hadde spist varme rundstykker der før avreise.

I USA ble da også frikadeller populære, men kjent under navnet «Hamburger steak». Men ennå var det ingen som hadde lagt frikadellene i rundstykker.

Og da det først skjedde, skjedde det trolig flere steder samtidig.

Det er et par ulike historier om hvem som først serverte hamburgere slik vi kjenner dem i dag.

En historie hevder at det skjedde i Texas. En annen under verdensutstillingen i Wisconsin, mens en tredje hevder det skjedde i Conneticut.

Uansett, dette skjedde nok i tidsrommet 1888-1892.

En grillet eller stekt kjøttkake ble lagt mellom to brødskiver, og fikk et par løkringer over seg. I dag kan du fortsatt få denne typen hamburger på Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut, som begynte serveringen i 1895.

Nyvinningen ble raskt populær, og takket være jernbanen, spredde den seg raskt. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet hadde hamburgeren spredd seg over store deler av USA.

Undder depresjonen på 1930-tallet ble hamburgeren enda mer populær ettersom den var billig, varm og mettende.

biler, diners og fast food

Etter andre verdenskrig vokste den amerikanske økonomien kraftig. Middelklassen fikk bedre råd, og stadig flere kjøpte seg biler. Amerikanske myndigheter satset hardt på utbygging av veier, og med det vokste det frem en ny sektor i matbransjen, hurtigmat som kunne serveres til personer i bilen.

Dette ble svært populært i California, der McDonald-brødrende hadde et par restauranter. Med seg på laget hadde de Ray Krock, som snart kjøpte ut brødrene.

de gylne buene
Den eldste McDonald’s-restauranten som fortsatt er i drift finner du i California. Illustrasjonsfoto: Bryan Hong

Krock så et stort potensial. Han standardiserte tilbredningen av burgerne, av pommes frites, og ekspanderte kraftig. Snart var McDonald’s ikke bare i California, men over hele USA.

Internasjonalt, det vil si i Europa, hadde amerikanske soldater under krigen bragt med seg hamburgeren. Og i flere vestlgie byer var det allerede hamburger-barer. Her til lands var Teddy’s i Oslo tidlig ute. Men det var ikke før McDonald’s ekspanderte internasjonalt at hamburgeren virkelig tok av.

Og det er kanskje disse amerikanske soldatene som bidro til at hamburgeren ble et symbol. Et symbol på Amerika, og for mange, en bokstavelig smak på frihet. Som da McDonald’s åpnet sin første restaurant i Sovjetunionen og i Kina.

Har du lyst til å lage dine egne burgere, kan du jo slå til med disse på grillen!

pitmaster