The Big Grill Festival i Dublin

The Big Grill Festival i Dublin

The Big Grill Festival er den største matfestivalen i Europa dedikert til grilling, barbecue og øl. 

Lammeribbe med fiskesauskaramell og mye snadder. Fantastisk godt

Røyklukta og eimen av grillet kjøtt møter deg lenge før du når fram til Herbert Park, ca ti minutter fra Temple Bar i Dublin. Det er liten tvil om at det er her The Big Grill Festival er.

Barbecue, beinløs svineribbe fra den irske BBQ-restauranten Smokin Bones

Mer enn 20 ulike restauranter og kokker er med. Reglene er enkle. De må lage maten på stedet, og de må bruke kull eller ved. Ellers er det fritt frem.

Pitmasteren på Smokin Bones sjekker bønnene
Uten mat og drikke…

I løpet av den fire dager lange festivalen kan du gå rundt å smake på en rekke ulike retter, fra babyback ribs til grillet ørret. Det er også is og andre desserter tilgjengelig skulle søtbehovet slå inn.

Litt underholdning var det også, av ulik kvalitet

Grill og øl hører gjerne sammen for mange. Og på The Big Grill Festival er det nesten flere bryggerier (og et par destillerier) enn det er restauranter og kokker.

Det er mye håndverksøl, fra IPA og andre ales, til pilsner og cider. De fleste er små irske eller britiske bryggerier, men amerikanske Lagunitas og Sierra Nevada var også til stede.

Amerikanske Lagunitas var på plass i Dublin

Skulle du få nok av mat og øl, er det flere runder med foredrag i den såkalte «Bastecamp», der kokker, pitmasters, kokebokforfattere og andre øser av kunnskapen sin.

smokins
Argentinske Rama Basilio ved planchaen

Valutaen på festivalen er bonger kalt «smokins». En smokin tilsvarer en euro, så rundt en tier. De fleste stedene koster maten rundt sju smokins, og en pint med øl koster seks. Det er mulig å bestille et glass øl, som da koster tre smokins.

Grillet brissel med chimichurri og brent sitron
for store og små
The Big Grill Festival i Dublin er svært populær

Det er liten tvil om at dette er en populær festival. I 2018 var 20 000 besøkende innom. Naturlig nok er det mest trykk på lørdagen og søndagen. Da kan det bli lange køer for både mat og drikke.

Det er også mange barnefamilier som tar turen på helgedagene. Og for en nordmann kan det være litt rart å se unger krappe rundt på gresset, mens det drikkes slik nesten bare irer kan rundt dem.

For ungene er det også et eget barneområde, med ansiktsmaling og andre aktiviteter.

Barbecuelegenden Chris Lilly var på plass under The Big Grill Festival

Men torsdag og fredag er stemningen langt roligere. Da er det fullt mulig å slå av en liten prat med de ulike pitmasterne og kokkene mellom slagene.

Andy Tombs legger opp lammebarbacoa

En tur til The Big Grill Festival er artig, men det koster. Du må ut med i overkant av 20 euro for et dagspass, eller 33 euro for hele sulamitten. Rundt 70 kroner per matporsjon, som er i varierende størrelse, og 60 kroner for en halvliter, gjør at pengene flyr fort. Så må du legge til fly og opphold. Men herlighet, det er jæskla moro. Og godt!

The Smokestak fra London hadde festivalens største smoker

The Big Grill Festival arrangeres 20. til 23. august 2020.

pitmaster