Helt Texas – BBQ på norsk

Helt Texas – BBQ på norsk

«Helt Texas – BBQ på norsk» er den aller første barbecue-boka skrevet på norsk.* Boka er skrevet av Angela Taliaferro og Dag Ødegaard, ekteparet som står bak Texas Barbecue Cafe på Stabekk og i Asker. Dermed skal det være et godt grunnlag for en meget god kokebok om skikkelig barbecue på norsk.

Angela Taliaferro utvandret fra Texas til Norge for godt og vel 15 år siden. Under hele oppveksten var mat sentralt for henne og familien, så det falt henne naturlig å start noe innen mat også her til lands. I tillegg til Texas Barbecue Cafe, driver og eier hun også «Angela’s American Pie Company» som leverer ekte amerikanske paier.

design

Det første som slår deg når du ser boka, er de flotte bildene tatt av Stian Borch, en av landets beste matfotografer. Det er mange sider med store, fargerike, og ikke minst, fristende bilder av barbecue, råvarer og herlige stemningsbilder fra Texas. Illustrasjonene av Eivind Stoud Platou er også svært gode, og bidrar til at boka gir en svært bra visuell opplevelse. Innholdsfortegnelsen krever en egen kommentar. To sider der de møysommelig har laget bokas innhold som en meny på en barbecue shack et sted i «The Lone Star State».

Angela Taliaferro driver Texas Barbecue Cafe og har gitt ut Norges første barbecuebok. Foto: Stian Broch, Kagge Forlag
Angela Taliaferro driver Texas Barbecue Cafe og har gitt ut Norges første barbecuebok. Foto: Kagge Forlag
it ain’t all about the beef

Bokas innhold er svært godt lagt opp. Det begynner med en gjennomgang av forskjellen mellom grilling og barbecue, så litt om utstyret som benyttes og råvarer, før man kommer til selve oppskriftene. Og for noen oppskrifter! Her er det selvsagt (nærmest sagt) oppskrifter på brisket, beef short ribs, spareribs og babyback ribs. Du får oppskrifter på kalkun og annet fjørfe, det er lam, det er laks, det er sjømat. Ja, for Taliaferro og Ødegaard har ikke holdt seg til kun storfe, som man ofte kan får inntrykk av at er det eneste texanere slenger på smokeren sin.

Vi taco-elskende nordmenn får i «Helt Texas» også en rekke oppskrifter på tex-mex, med både kjøtt og sjømat, så er skal det være gode muligheter for å løfte den begredelige fredagstacoen diverse hakk.

Det er også flere oppskrifter på tilbehør, fra coleslaw og mac n’ cheese til cowboy caviar og ranch dressiing (som nok er en av de mest populære dressingene i USA). Taliaferro og Ødegaard deler også flere oppskrifter på barbecue-sauser og rubs som nok vil få flere av oss her på berget til å slå øynene opp.

Til slutt er det egne kapitler om brød, der du får oppskrift blant annet hamburgerbrød og cornbread, for ikke å glemme dessertkapittelet. For her kommer det ekte amerikanske desserter som banana pudding og paier i bøtter og spann.

Bakerst i boka er det nyttig oversikter over komnverteringstabeller, samt to sider med adresser til kjente og gode barbecuesteder i Texas.

EKte lidenskap

Boka er velskrevet, og du får virkelig lyst til å lage flere (om ikke alle) oppskriftene i den. Selve opspkriftene er enkle å følge, med gode oversikter over råvarer, mengde, tid man må beregne, ønsket kjernetemperatur, og anbefalt tresort til selve barbecuingen. Måten boka er lagt opp og skrevet gjør den særdeles godt egnet for den som er nysgjerrig på å gjøre barbecue selv, men kanskje ikke har så mye erfaring med denne typen matlaging. Når det er sagt, må jeg jeg understreke at dette også er en bok for barbecue-entusiastene der ute. For det er liten tvil om at ekteparet Taliaferro/Ødegaard ikke bare kan mye om barbecue, men at de har en virkelig lidenskap for dette. Og det er nettopp denne lidenskapen som skinner gjennom på samtlige sider.

«Helt Texas – BBQ på norsk» bør finnes i hyllene til enhver norsk grill- og barbecueentusiast.

Omslag, Helt Texas, Angela Taliaferro, Dag Ødegaard
Helt Texas – BBQ på norsk, av Angela Taliaferro og Dag Ødegaard, Foto: Kagge Forlag
«Helt Texas – BBQ på norsk»
Angela Taliaferro og Dag Ødegaard
Forord: Eivind Hellstrøm
Foto: Stian Borch, illustrasjoner: Eivind Stoud Platou
197 sider, innbundet
Kagge forlag
ISBN: 9788248921219

*Det kan være at det foreligger barbecuebøker på norsk, men jeg antar at disse er oversatte. Denne er skrevet på norsk.

pitmaster