Hva slags grill bør du velge?
Grillsesongen starter rundt påske for mange. Det blir varmere i været, det er deiligere å være ute, sola skinner (forhåpentligvis).
Men hva slags grill skal du velge?
Det er mange alternativer på markedet, tilpasset de fleste behov og lommebøker.
Vi kan dele de ulike typene grillene inn etter hva slags type brensel de bruker, kull, gass eller elektrisitet.
De har alle sine fordeler og ulemper. Dette er en kort gjennomgang.
ELEKTRISK GRILL:
Dette er et alternativ for de som bor i en leilighet med balkong, og der det ikke er akseptert at naboene får os og matlukt rett inn på sin balkong og leilighet. Brannsikkerheten spiller selvsagt også inn. Gass eller kull er ikke så populært i så tett befolkede områder.
Fordelen med elektrisk grill er at det er lite os fra matlagingen og du slipper røyken. Det vil si, naboene dine slipper røyken. De fleste elektriske griller la deg også kontrollere temperaturen på det du skal tilberede. Dermed kan du stå ute på den bittelille balkongen din, med en skjøteledning og «grille» selv om du bor i blokk.
Jeg skriver «grille», for det meste av det som er det fine med å grille forsvinner med en elektrisk variant. Du vil få samme, om ikke bedre, resultat ved å bruke en grillpanne i støpejern på komfyren.
GASS:
Gassgriller har blitt svært poplulært her til lands de siste 20 årene. Og det er ikke uten grunn.
Det er raskt og enkelt å sette i gang grillen. Du slipper å tenke på å kjøpe kull hver gang du skal grille, du slipper å vente tre kvarter før du kan legge maten på selve grillen, og du kan enkelt kontrollere temperaturen. Det er også fullt mulig, med litt ekstrautstyr å gjenskape litt av røyksmaken man får når en bruker kull. De aller, aller fleste gassgriller har også lokk, noe som gjør det svært enkelt å steke større kjøttstykker over lengre tid. Bare husk på å bruke et termometer på det du skal lage.
Den store ulempen med gass er vedlikeholdet.
Slanger, tetninger, brytere må sjekkes før du griller, og i det minste før du setter grillen bort for vinteren og før du drar den frem igjen. Gass er fint, men gasslekkasje er farlig. Ikke bare på grunn av eksplosjonsfaren, men propangass kan også være svært giftig når man puster inn mye av det.
Brennerne må også sjekkes. Når man griller vil det dryppe saft og fett og andre ting ned, og dersom ikke dette fjernes relativt jevnlig vil dette gå utover ytelsen og sikkerheten til grillen.
KULL:
Den klassiske kullgrillen er kjent og kjær for de fleste av oss. For mange er det kull som er selve grilling.
Fordelen er at kullgriller er relativt enkle å vedlikeholde. Fjern asken med jevne mellomrom, rense grillristen, og det er det.
Med kull får du også en herlig, dempet røykaroma på maten. Ønsker du mer, er det lett å få tak i røykflis du kan strø over glørne. Eller hva med å kløyve litt av vedlageret som ble til over etter vinteren?
Ulempen er at det tar tid. Det vil ta rundt en halvtime til tre kvarter før du kan legge maten på grillen. Kull lager røyk, men heldigvis forsvinner den etter noen få minutter.
Sammenlignet med gassgriller, kan det være vanskelig å kontrollere temperaturen. Du kan ikke bruke en kullgrill og bare gå fra. Her må det følges med. Heldigvis går det raskt å lære seg å kontrollere temperaturen på en kullgrill. På mange modeller er det ulike nivåer for grillristen, og med den klassiske kulegrillen finnes det flere teknikker for å oppnå en sakte tilbredning som minner om barbecue.
Men hva med størrelse?
Mitt tips er å kjøpe så stor grill du har råd og plass til. Da får du plass til å grille kjøtt, fisk, tilbehør, ja, til og med dessert til familie og venner. Er grillen din for liten vil det ta lang tid før maten kommer på bordet om dere er mange, og skal du lage mye mat må du tenne opp flere ganger (dersom du bruker kull).
Så tenk gjennom hvilke behov du har, om borettslaget/bygget du bor har restriksjoner, hvor mye og når du har tenkt til å grille før du løper ut og kjøper en grill.
Du har glemt pelletsgriller som man enkelt holder jevn temperatur over lang tid og som gir mer røykaroma enn kull. Det står en Green Mountain på min ønskeliste, ellers er det enkelt å gå tak på både Yoders smokers og Traeger.
Hei Anders!
Ja, det stemmer at jeg ikke skrev om pelletsgriller i det innlegget. Til mitt forsvar, har jeg skrevet mye om pelletsgriller siden den gang, bl a her http://meatandmetal.no/pelletsgriller-kicking-gas-in-the-ass/
Jeg har jo selv en Traeger og storfornøyd med den.
GMG-grillene er jo også veldig bra.
mvh
Olav