Kvinner som passer pit’en – kvinnelige barbecuestjerner

Kvinner som passer pit’en – kvinnelige barbecuestjerner

Dette skal handle om kvinner og grilling. Eller snarere kvinner og barbecue.

Det er dessverre ikke å stikke under en stol at barbecue (og grilling) er svært mannsdominert. Noen iltre stemmer vil nok ha det til at grilling er det eneste mange menn er interessert i når det kommer til matlaging. Og at de gjør det svært dårlig når de først forsøker seg på å lage litt mat på kull- eller gassgrillen.

Men dette skal ikke være et innlegg om menn og grilling.

For selv om dette er et svært manndominert miljø, i USA, i Norge og de fleste andre steder, er det endring på gang. Store endringer.

Jo, de fleste pitmasters der borte er fortsatt menn, og dessverre er det slik at prosentandelen kvinnelige pitmasters er dårligere enn i et gjennomsnitts styre i en gjennomsnittlig større bedrift her til lands. Likevel er noen av de virkelig store navnene innen barbecue kvinner.

Danielle «Diva Q» bennet
Diva Q, kurs, meat and metal
En fantastisk inspirerende kveld med Diva Q på BBQ Shop i Asker!

Danielle «Diva Q» Bennet er opprinnelig fra Canada, og bor nå i Florida. Hennes reise innen barbecuens røykfylte verden begynte i 2006 da hun ble dratt med på en barbecue-konkurranse av en venn. Det var kjærlighet ved første blikk. Tre dager senere kjøpte hun sin første smoker, og dermed var det gjort. I løpet av årene som fulgte reiste hun rundt i hele USA for å smake og lære om barbecue. Hun har vunnet en rekke konkurranser og priser for maten hun lager. Diva Q samarbeider nå med Traeger Grills og holder blant annet kurs. I 2017 var hun i Norge og holdt det aller første Traeger Shop Class-kurset utenfor USA. En fantastisk inspirerende kveld! Følg henne på Instagram her.

Jess pryles
Jess Pryles, hardcore carnivore
Australske Jess Pryles har bygget opp et barbecue-imperium
Foto: Jesspryles.com Gjengitt med tillatelse

Australske Jess Pryles var på tur i USA, nærmere bestemt Texas, da hun fikk sin første smak av ekte Texas barbecue. Dermed var det gjort. Hun reiste riktignok tilbake til hjemlandet, men hun var snart å finne i The Lone Star state igjen, der hun spiste seg gjennom noe av det beste av hva delstaten kan by på av barbecue. Det endte med at hun slo seg ned i Austin, byen som er kjent som Central Texas Barbecues hjerte. Her har hun bygget opp et imperium innen barbecue under merkenavnet Hardcore Carnivore. Hun var også med på å starte Australasian Barbecue Alliance for å spre det røykfylte evangeliet i Australia. Jess Pryles har nylig lansert en egen kokebok, Hardcore Carnivore, og en egen serie smokers.

Tootsie Tomanetz
Miss Tootsie, pitmaster på Snow’s BBQ, er en levende barbecue-legende.
Foto: Snowsbbq.com Gjengitt med tillatelse

Tootsie Tomanetz, også kjent som Miss Tootise, er en levende legende. Denne nå 81 år gamle kvinnen har jobbet med barbecue i over 60 år! Det hun ikke kan om Texas Barbecue er knapt nok verdt å vite. Hver uke jobber hun på Snow’s Barbecue i Lexington, som ble kåret til beste barbecue-sted av Texas Monthly i år. Høsten 2017 måtte hun skifte ut hofta, men var snart på plass igjen som pitmaster. Hver helg er hun på plass på Snow’s klokka to om morgen for å røyke kjøtt og pølser.  Når hun ikke passer ilden, jobber hun 30 timer i uka som vaktmester på den lokale high school’en, og tar seg av gården sin med 25 kyr. Vinteren 2018 ble hun også nominert til en James Beard Award, en av de virkelig prestisjetunge prisene i USA.

Leann mueller
LeAnn Mueller, La Barbecue
LeAnn Mueller og kona Allison Clem eier og driver La Barbecue, som raskt har blitt en av de store barbecuestedene i Texas
Foto: LaBarbecue.com Gjengitt med tillatelse

LeAnn Mueller er datteren til den smått legendariske pitmasteren Bobby Mueller, som igjen var sønn av barbecue-legenden Louie Mueller. Da hun vokste opp, jobbet LeAnn på familiens restaurant som fortsatt bærer bestefarens navn. Men hun ville definitvt ikke følge familietradisjonen. Hun var tross alt vegetarianer selv om hun serverte gjestene. Det hun aller helst ville, var å bli profesjonell fotograf. Etter en del turbulens og krangling sluttet hun ved Louie Mueller, eller snarere, broren hennes ga henne sparken. Kort tid etter startet hun og kona food truck’en La Barbecue, som av mange blir regnet som nesten like bra som Franklin Barbecue. BIlen har nå blitt en såkalt brick and mortar, det vil si en faktisk restaurant i et faktisk lokale. La Barbecue regnes fortsatt blant de aller beste barbecue-stedene i Austin og Texas. Og LeAnn? Vel, hun er både profesjonell fotograf og i ferd med å bli en barbecue-legende selv.

Dette er bare noen av de mange tusen kvinnene i USA (og andre steder) som er pitmasters, som konkurrerer innen barbecue, og som skriver om barbecue. Fortsatt er barbecue mannsdominert, men det er endringer på gang.

Heldigvis.

pitmaster