Pelletsgriller – kicking gas in the ass?

TFB65LZB_BRZ_1.png (316×316)

Ved, kull, briketter og gass har frem til nå vært brennstoffet man har brukt når man skal grille.

Jeg har skrevet litt om fordelene og ulempene med de ulike kildene tidligere. Gassens store fordel er at det går raskt. Fyr opp og i løpet av minutter er grillen klar. Dette passer godt i en travel hverdag for mange når ungene er sultne og grilllysten er stor.

Den store ulempen er jo at man ikke får denne deilige røykaromaen som en gjerne får ved bruk av kull/briketter eller ved. Med mindre du investerer i en røykboks og røykflis og holder på og legger denne nedi ved brennerne.

Heldigvis er det nå et alternativ tilgjengelig her til lands. Pelletsgrillene er kommet.

Ja, du leste riktig. Dette er griller som bruker pellets som varmekilde. Ikke de som man bruker til å varme opp huset, med egne pellets laget av ulike tresorter som fungerer som smakssettere.

Traeger lanserte pellets-griller på begynnelsen av 90-tallet,og de er fortsatt den ledende produsenten av slike griller. Nå som patentet er utløpt er det kommet en rekke nye produsenter på markedet som Yoder og Green Mountain Grills.

ellensburg_wood_pellet_diagram.jpg (400×341)

Grillene ser til forveksling lik ut en gassgrill eller en amerikansk røykovn (smoker) som brukes til barbecue. Man fyller opp et kammer med pellets, og nederst er det en aksling som frakter pellets inn i brennkammeret. Det hele skjer automatisk, og mengden bestemmes av temperaturen du ønsker. Det er som å skru på en ovn. Traeger selv sier det er bare «fire and forget», eller fyr opp og glem det, på godt norsk. Inne i selve grillen er det en vifte som fordeler varmen, slik at grillen fungerer nesten som en varmluftsovn. Kanskje det er riktigere å si at dette er en «vedfyrt» vifteovn?

Her kan man grille, røyke, bake, braissere, steke. Mulighetene er nærmest uendelige. Foretter, hovedretter, desserter, brød, pizza (for pizza fra vedfyrt ovn er noe helt eget), lage julemiddagen, eget bacon, ja, i det hele tatt. Og ettersom det hele er automatisk, er det bare for deg å slappe av, leke med ungene, ta deg noen øl eller vin sammen med gjestene (bare pass på at maten ikke blir overstekt). I det minste, det er hva produsentene lover.

Noe av innsigelsene fra kjennere er at pellets-griller ikke gir deg den samme fine strekeoverflaten som en vanlig grill, mest fordi disse grillene bruker indirekte varme. Treager på sin side, hevder at det ikke er noe problem. Spesielt ikke med den nye Pro-serien som ble lansert i år.

Her til lands er det BBQ Shop i Asker som importerer Traeger Grills. De har også andre produsenter av pellets-griller i sortimentet sitt, Yoder og Memphis Wood Fire Grills. I Statene er utvalget naturlig nok større, men det skulle ikke forundre meg om pellets-griller blir det neste store. Der borte er pellets et svært raskt voksende segment. Riktignok er det en stund før pellets vil ta igjen både gass og grill.

Og bare så det er sagt, overskriften er med viten og vilje rappet fra Traeger Grills.

pitmaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.