Pubsjefens beste øltips til grillmat og barbecue!
Rune Ottersen er pubsjef for Haandbryggeriets egen pub, Skur 4, i Drammen. Han har tidligere drevet en ølbutikk i Elvebyen, og har hatt øl som lidenskap i en årrekke. Her får du hans øltips til barbecue og grillmat.
Skur 4 ligger i lokalene til Haandbryggeriet langs havna i Drammen. Gjennom store vinduer har du perfekt utsikt til Norges traveste bilhavn. Inne i lokalene kan du kikke rett inn til svære øltønner mens du funderer på hva du skal bestille.
Rune Ottersen er sjefen på Skur 4. Tidligere drev han ølbutikken Gulating i Drammen. Ottersen har også blogget om øl under navnet «Mr. Hophead». Kort sagt, denne mannen kan sitt øl.
lyst og lettdrikkelig
– Jeg synes øl og mat er veldig spennende. Jeg elsker å matche øl og mat. Og særlig når det er snakk om kjøtt og barbecue, sier Ottersen.
– I barbecue har du jo en del spennende smaker fra før av, så jeg synes at ølet ikke skal bli for dominerende eller heavy.
Samtidig skal du jo ha en del smak i det også. Jeg er en sucker for lager, altså pils til kjøtt og barbecue generelt, legger han til.
Ottersen er også glad i moderne IPA-øl til mat.
– Der er det ikke så mye bitterhet som kan knekke litt mot maten. Det skal være lett og leskende, forteller han.
Tommelfingerregelen til Ottersen er at øl til mat skal være lyst og lettdrikkelig. Og da er det ikke bare pils, men også hveteøl som fungerer bra.
temperert gir mer smak
Selv om Ottersen er glad i en kald pils, særlig på en varm sommerdag, er hans råd å servere ølet temperert.
– Jeg synes du får veldig mye mer smak ut av et øl dersom det er temperert. Prøv gjerne å gi det litt temperatur, sånn åtte til ti grader for de lyse øltypene, men kanskje opp mot rundt 12 grader på de mørkere og kraftigere, råder Ottersen.
– En IPA, nok en gang, skal ikke ha for lav temperatur, for da får du helt feil smaker ut av humla.
I følge Ottersen er det viktig at den får temperert seg slik at du får frem sødmen og alle de andre smakene.
– Du må behandle ølet som et flaske vin. Åpne det, la det stå litt, skjenke det i glasset, lukte litt på det, se litt på det, gi det litt varme. Da vil du med en gang få en helt annen smaksopplevelse av ølet. Og det gir deg en langt bedre opplevelse om du skal matche det opp med mat, sier pubsjefen.
bruk glass
Mange nordmenn drikker øl rett fra boksen, men det bør man kanskje ikke?
– Joda, man kan jo det også. Men det er jo som med mat, lukt er halve opplevelsen. Jeg synes det er vanskelig å få opp aromaen av øl ved å lukte ned en metalltopp rett og slett. Ha noen gode drikkeglass der du får en stor flate av ølet i glasset, gjerne et tulipanformet glass, sier Ottersen.
– Hell ølet til du er omtrent halvveis i glasset, så kan du helle forsiktig så du får en liten skumtopp. Det er også viktig for å frigjøre aromaer fra ølet. Og så ser det jo veldig mye bedre ut! Du får rett og slett veldig mye mer ut av ølet når du bruker gode glass.
ikke vask glasset!
Har du først investert i noen gode ølglass, har Ottersen gode råd til hvordan du skal behandle dem også.
– Det skal ikke vaskes med såpe. Det ødelegger glasset fullstendig. Skikkelig gode ølglass skal bare kokes og skylles. Aller helst bør du skylle det med en gang når du bruker dem. Og la glassene lufttørke. Da varer ølglassene dine mye lenger, sier Ottersen.
Han legger til at melk og sukkerholdige drikker som cola også ødelegger ølglassene dine. Har glasset stått en stund siden forrige gang, kan du skylle det med kaldt vann for å fjerne støv og annet som kan ha kommet i glasset.
øl i maten
Ottersen er også glad i å bruke øl i selve maten.
– Øl i mat er nydelig. Noe av det beste jeg kan få servert er en skikkelig tysk bayergryte. Eller du kan lage en god marinade av øl og bruke på spareribs eller annen grillmat. Bruk gjerne et litt mørkt øl, som en brown ale. Bayer har masse god maltsødme og fungerer veldig godt til dette. Jeg har mange ganger marinert kyllingvinger, og så penslet dem med ren IPA for å få inn litt av humlesmaken. Det blir en ganske kul smaksopplevelse, sier Ottersen.
Men du kan også bruke øl til desserten.
– Da må du over på litt mørkere typer. Ofte har du jo mye sødme i desserten allerede. Ellers kan du jo prøve surøl og litt mer surna øl til dessert, gjerne en berliner weiss. Den kan du til og med helle over vaniljeis. Porter og stout er også gode dessertøl.
Slik lagrer du ølet best hjemme
– Hvordan du skal lagre ølet avhenger litt av hva slags du har kjøpt. Har du et mørkt, kraftig øl som stout eller porter, så er de lagringsdyktige. De kan stå i kjellertemperatur, ikke så veldig mye over 16-17 grader, gjerne mørkt i en kjellerbod. Pils kan gjerne lagres kaldt. IPA må lagres kaldt fordi humle er veldig utsatt for temperatur og lys. Så den må i et mørkt kjøleskap, sier Ottersen.
I følge Ottersen er det mange selvutnevnte ølnerder som har eget kjøleskap for øl i kjelleren, eller egne hyller i kjellerboden. Har du spørsmål om hvordan du skal oppbevare ølet du kjøper, får du god hjelp på Vinmonopolet og spesialbutikker som Gulating.
Nysgjerrig på mer?
Selv om det finnes mange gode ølbøker der ute, er Ottersens første tips å gå på sosiale medier og søke opp ølgrupper der.
– Der er den en del raringer, og veldig mange kule folk som deler kunnskapen sin. Norge er et ganske lite land, så vi er et veldig inkluderende miljø, sier Ottersen med et smil.
Foretrekker du bøker, anbefaler Rune deg å ta en kikk på forfatteren Gustav Jørgensen. Av ølbloggere synes Rune at Knut Solem og Lasse Lukacs er av de bedre.