Roastbiff på grillen? Selvsagt!

Roastbiff på grillen? Selvsagt!

Pellets ble levert av BBQ Shop

Da jeg vokste opp var det av og til da vi dro i butikken for å handle på lørdager, at vi kjøpte roastbiff og fersk pariserloff. Pariserloff fikk man bare kjøpt på lørdager. Og roastbiffen bestilte vi i kjøttdisken, der kyndige butikkdamer skar tynne, tynne skiver av kjøttet med en stor maskin, og pakket dem inn i papir. Da vi kom hjem, skar vi biter av loffen, delte den på langs, smurte Delikat Majones på, og én skive roastbiff på. To om vi virkelig skulle skeie ut. Det var favorittpålegget mitt. Det og servelat med smør på fersk loff. Det skjedde ikke så ofte at vi kjøpte roastbiff, for det var jo ganske dyrt.

I dag heter pariserloff baguette og man får kjøpt dem alle dager. Selv på en søndag. Roastbiffen er blitt billigere og kommer ferdigpakket fra Gilde. Jeg husker at den roastbiffen vi kjøpte før som regel var rare innvendig. Den man finner i Gilde-pakkene er ofte altfor hardt stekt.

For oss er roastbiff pålegg. Men roast beef er søndagsstek for mange briter. Og roastbiff er egentlig bare en omskrivning av oksestek. Dessverre er det nok mange, og jeg er blant dem, som får mentale bilder av grått, seigt kjøtt servert av en velmenende slektning, da det skulle være en ekstra fin familiemiddag på søndag.

Så hvorfor ikke gjøre det selv? Mørbrad er det stykket som nok oftest brukes til å lage roastbiff. Eller oksestek. Kjøper du ferdig oksestek i butikken, kan det være lurt å spørre hva slags kjøtt som er brukt da bog og høyrygg kan ha litt annen steketid. Og når jeg skriver ferdig, mener jeg ferdig surret. Du kan selvsagt surre opp kjøttet selv. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Dette er en finfin video som viser deg hvordan du skal gjøre det.

Jeg liker selvsagt å slenge kjøttet på Traeger’n. Og jeg liker også å gi oksekjøttet litt røyk før jeg begynner med selve grillingen. Du behøver ikke å gjøre det samme.

Du trenger:

1 stk oksestek, ca 1,8 kg

4 gr fint havsalt

4 gr grovkvernet pepper

1-2 spiseskjeer dijonsennep

Ha sennepen i en liten skål, og bruk en pensel til å pensle sennepen i et tynt jevnt lag over kjøttet. Ta det med ro. Sennepen vil ikke gi smak. Den brukes bare til å feste saltet og pepperet.

Bland salt og pepper i en liten skål, og ha det over i et tomt krydderglass. Strø blandingen jevnt over kjøttet, fra ca 30 cm høyde. Ikke dra saltet og pepperet ut med hånden ettersom det lett kan klumpe seg. I stedet kan du klappe det lett inn på kjøttet.

Gjør grillen klar til varmrøyking dersom du vil det. Jeg liker å bruke hickory- eller eikepellets til storfekjøtt. Hvis ikke kan du hoppe til neste steg. Når grillen er klar, legger du kjøttet på, stikker et kjøtttermometer i den tjukkeste delen, og lar kjøttet bli kost med av røyken. Du kan gjerne spraye kjøttet med litt eplejuice ca hver time. Hvor lenge du lar det ligge slik avhenger av hvor kraftig røyksmak du vil ha. Jeg synes at et par timer er minimum, men hold også øye med kjernetemperaturen.

Bruk grillen til å lage roastbiff, eller oksestek om du vil

Når du mener at kjøttet har fått nok røyk, tar du det av grillen og øker temperaturen til ca. 120 grader. Jeg liker å pakke kjøttet i folie med litt oksebuljong på dette steget. Dersom du ikke har røyket roastbiffen, kan du droppe dette. La kjøttet ligge på grillen til kjernetemperaturen når 57 grader. Du kan gjerne la det ligge enda lenger for mer gjennomstekt kjøtt, men da råder jeg deg til å søke profesjonell hjelp.

Ta kjøttet av grillen og la det hvile i minst 20-30 minutter, før du skjærer i passende skiver og serverer. Skal du servere den med som stek, kan du jo lage disse potetene og servere med en deilig bearnaisesaus.

Grillet roastbiff, eller oksestek, som har fått et deilig røykkyss er langt bedre enn den du får kjøpt i butikken.

Restene skjærer du i tynne skiver for å lage sandwicher til lunsj resten av uka.

Og her er en videooppsummering:

pitmaster