Bakte epler fra grillen

Bakte epler fra grillen

Pellets ble levert av BBQ Shop.

Epler er en fantastisk dessert, og grillen er ypperlig til å lage en herlig, søt avslutning på et godt grillmåltid. Dette er en dessert du lett lager på grillen, og som mer eller mindre lager seg selv mens dere spiser. Når dere er ferdige med å spise, og har ryddet av bordet, er desserten mer eller mindre ferdig.

Bakte epler var en av de første dessertene jeg lærte å lage på skoleskjøkkenet på barneskolen. Da bakte vi dem hele, og hadde litt krem eller vaniljesaus på. Disse er nok en noe mer voksen utgave av denne klassikeren, men er også en favoritt blant de minste.

Når du skal lage bakte epler på grillen er det særlig en ting du bør passe på. Og det er at temperaturen ikke blir for høy for lenge. Ellers kan sukkeret brenne seg. Og det er ikke noe særlig.

Jeg lagde disse på min Traeger Ironwood 885 og jeg brukte naturlig nok eple-pellets.

Du trenger:

1 halvt eple per person, bruk syrlige epler som granny smith

2 ss hvitt sukker

2 ss brunt sukker

1/2 ss kanel

4-5 ss smør

1 dl vann

Noen kjeks, f eks Gjende eller Marie, som er knust. Evt. hakkede nøtter

Skrell eplene og ta ut kjernehuset
Skrell eplene og ta ut kjernehuset

Begynn med å skrelle eplene. Pass på at du får av alt epleskallet, for skallet blir seigt og ikke særlig godt. Ta ut kjernehusene, og del eplene i to. Fjern eventuelle rester av kjernehusene. De gjør ingenting for smaken, men kan være litt ubehagelige i munnen. Del eplene i to.

Bland sukker og kanel. Pass på at det ikke er noen klumper i sukkeret. Dekk eplene med sukkerblandingen, og ta vekk eventuelle klumper her også. Det skal være et jevnt, tynt lag.

Ha sukker og kanel på eplene
Ha sukker og kanel på eplene

PRO TIP: Ha sukkeret i en litt stor frysepose (3-5 liter), legg eplene i posen og rist forsiktig. Da får du et flott og jevnt lag av sukkerblandingen på eplene.

legg eplene i en ildfast form og ha noen klatter smør på
Legg eplene i en ildfast form og ha noen klatter smør på

Legg epler i en ildfast form. Bland resten av sukkerblandingen med 1 dl vann og hell i den ildfaste formen. Ikke hell over eplene, men ved siden av. Ha noen klatter smør på eplene og i formen.

Fyr opp grillen til ca 180 grader. Sett den ildfaste formen på indirekte varme og la den stå den i 40 minutter eller så. Rør av og til for å blande smøret og sukkerlaken.

Bruk en skje og øs litt av sirupen over eplene mot slutten
Disse lukter helt fantastisk

Når sukkerlaken er redusert til en tykk sirup, nesten som en mørk karamellsaus, kan du bruke en skje til å øse litt av den over eplene. Når eplene er møre og sausen tykk, tar du den ildfaste formen av grillen.

Server lunken med is og litt av sirupen over. Dryss litt knuste kjeks over for å få litt krunsj
Server lunken med is og litt av sirupen over. Dryss litt knuste kjeks over for å få litt krunsj

Ta to kuler god vaniljeis i en skål, legg en eplebit over, ha på litt av sausen og strø knuste kjeks eller hakkede nøtter over.

pitmaster