Biffsmørbrød på grillen!
Jeg elsker en god sandwich. Og det er få sandwicher som er bedre enn et realt biffsmørbrød.
Pellets ble levert av BBQ Shop.
Ettersigende skal herren John Montagu, den fjerde jarlen av Sandwich, ha funnet opp sandwichen. Dette skal ha skjedd da han ikke ville avbryte et cribbage-spill, mens den andre historien er at han skal ha bedt om litt oksekjøtt mellom to brødskiver for å ikke måtte avbryte arbeidet ved skrivebordet sitt.
Verden har gått litt videre siden den gang. Og i dag er sandwicher, eller smørbrød på godt norsk, tilgjengelig i mange ulike former.
Og for meg er et biffsmørbrød, eller steak sandwich, helt i tet.
Det finnes en rekke ulike biffsmørbrød, og for å være ærlig, det eneste du trenger er en grillet biff og et par brødskiver for å lage et.
Men ikke alle biffsmørbrød er skapt like.
biffsmørbrød fra Philadelphia
En av de mest kjente variantene fra USA er Philly Cheese Steak, som har inspirert denne utgaven.
En Philly Cheese Steak er tynne skiver biff som stekes kjapt sammen med litt løk og paprika. Det hele toppes med litt «CheeseWiz» som er ost på boks. Herligheten serveres så i en «hoagie» som er en slags baguette (men ikke kall det en baguette om det er en franskmann til stede).
Dette er absolutt ikke en Philly Cheese Steak, men et biffsmørbrød som er sterkt inspirert av Philadelphias mest kjente sandwich.
Til et biffsmørbrød trenger du
180 gr entrecote eller mørbrad
Salt og pepper
1 teskje finhakket estragon
1/2 gul løk i tynne skiver
5-6 cherrytomater, delt i to, evt vanlig tomat i skiver
3-4 skiver ost, f eks provlone, Jarlsberg eller burgerost
2 skiver god loff, evt en halv baguette delt på langs
Slik gjør du det
Fyr opp grillen til høy varme. Jeg brukte en Traeger Ranger til denne oppskriften. Da stiller jeg enkelt inn ønsket temperatur, trykker på «Ignite» for å sette den i gang og gjør andre ting mens grillen blir varm.
Det fine med en Ranger er at den kommer med en grillplate i støpejern, og denne støpejernsplaten er perfekt når du skal lage biffsmørbrød. Eller taco.
Mens du venter på at grillen blir varm, skjærer du biffen i tynne strimler og krydrer den godt.
Skjær løken i tynne skiver, og del cherrytomatene i to.
Skjær to gode skiver loff og smør dem på den ene siden.
Når grillen er varm, har du litt olje og smør på grillplaten. Det skal frese skikkelig.
Når smøret er nøttebrunt, legger du biffstrimlene på. Pass på å fordele dem litt utover slik at alle er i kontakt med støpejernsplaten.
Ha på løk og cherrytomater.
Pass på å legge cherrytomatene med kuttsiden ned. Og la dem være sånn til det andre er ferdig.
Grill briffstrimlene til de er godt brunet.
Lag litt plass og legg loffskivene med den smurte siden ned på grillplatene. Ha litt smør på siden som er opp. Snu dem når de er blitt gyllenbrune.
Når kjøttet er brunet, legger du osten rett på slik at den smelter litt.
Så kan du begynne å bygge biffsmørbrødet.
Bruk en stor grillspade til å løfte kjøttet med osten oppå en av brødskivene. Topp med den grillede løken og så cherrytomatene, som nå skal ha litt brent flate.
Legg den andre brødskiven på toppen og press lett sammen.
Deretter er det bare å dele det hele i to og nyte et helt fantastisk godt biffsmørbrød.