Derfor driver jeg med barbecue

Derfor driver jeg med barbecue

Hvorfor driver du egentlig med barbecue eller grilling?

Hvorfor bruker du time etter time, uansett vær, på å grille eller lage noe ute som du like enkelt kunne laget inne på komfyren?

Traeger pellets grill fyres opp
Hvorfor griller du?
Mer enn smak

Det åpenbare svaret er selvsagt smaken. Skikkelig barbecue har en balansert smak av krydderne som er brukt på kjøttet og røyken som kjøttstykket har fått kost seg i. Like viktig er kjøttets tekstur. Lang tid og lav varme, slow and low, gjør at bindevevet og til en viss grad fettet, «smelter» og gjør kjøttet mørt og saftig. For det er noe spesielt å se et større stykke kjøtt riste som om det var av gelé…

Høyrygg er godt egnet til slow and low på Traeger’n

Men om vi graver litt dypere, handler det ikke bare om smak og tekstur. Det er også en viss grad av mestring. Å kunne lage ting man har lest om i utallige kokebøker eller sett videoer av på YouTube. Det handler om å være i stand til å gjøre et billig kjøttstykke som bibringe eller svinenakke om til noe man kan nærmest spise med teskje. Eller ta noe som er utrolig seigt, som høyrygg eller brisket, og gjøre det så mørt at en indrefilet fremstår som en skosåle i forhold.

Hvem lager du mat til?

Går vi enda lenger handler det om motivasjonen bak det å lage god mat. For hvem er det vi lager denne maten til? Hvem er det vi stolt serverer oksekjøtt som er grillet og røkt etter alle kunstens regler? Hvem er det som får nyte godt av de timene du har lest kokebøker, sett på videoer? Eller alle de gangene du har svidd maten, brukt feil krydder, brukt for mye eller for lite krydder, slik at du forhåpentligvis lærte?

Det er disse menneskene det handler om. Det er familie, det er venner, det er naboer. Det er de vi deler dagene våre med. Det er de menneskene vi bryr oss mest om. Å bruke time etter time ved grillen, så alle klærne lukter røyk, handler om kjærligheten til de rundt oss. Et ønske om å dele et måltid, dele samtaler, dele opplevelser.

Bribringe slik bestemor aldri har smakt den
Barbecue er sosialt

Måltider er sosiale hendelser. Vi kommer sammen, enten det er kjæresten, ektefelle, kjernefamilie, storfamilie, venner, naboer. Vi deler noe sammen. Maten er en katalysator for samtalene vi har rundt bordet. Enten det er noe så enkelt som hvordan det har vært på jobben eller barnehagen den dagen, til julemiddagen eller på 17. mai.

Så fyr opp smokeren eller grillen. Legg en svinenakke, noen ribs, litt bibringe eller et kalkunbryst på grillen, og inviter noen venner på middag!

pitmaster